Обрано раду роботодавців факультетів механіко-технологічного і конструювання та дизайну

10 червня 2015 року

 10 червня відбулося засідання ради роботодавців факультетів механіко-технологічного і конструювання та дизайну. На ньому обговорювалися шляхи покращення рівня підготовки інженерних кадрів у НУБіП України. 

 
Зібрання було вельми представницьким, а діалог дуже діловим та конструктивним. За якихось дві години представники факультетів та роботодавці зуміли не лише обговорити питання створення ради і обрати її голову, а навіть накреслити найближчий план дій.
 
Проректор з навчальної та виховної роботи Сергій Кваша розповів про завдання рад роботодавців. НУБіП сьогодні досить успішний - у рейтингові топ-200 він займає 12-ту сходинку. Проте експерти дещо критично оцінюють стан вітчизняної науки, зокрема і аграрної, а також рівень підготовки випускників університету. Тут можна сперечатися, чи погоджуватися, але треба чітко розуміти, які резерви маємо і відповідно до них обирати найоптимальніший напрямок руху. Основними є три складові: мовна підготовка, володіння інформаційними технологіями і фахова підготовка. Остання складається з теоретичної і практичної частин. І якщо теоретична підготовка в нашому виші на гарному рівні (в університеті працюють корифеї науки, засновники власних наукових шкіл, які виростили не одне покоління кваліфікованих фахівців), то з практичною є ряд проблем. Ректорат шукав, як ці недоліки усунути. Саме так з’явилася ідея створення рад роботодавців на факультетах, інститутах і, відповідно, загальноуніверситетської. Будь який успішний університет світу співпрацює з випускниками. І інтерес цей взаємний. Компанія чи корпорація в результаті такої співпраці має право першою обирати кращого випускника.
 
 
 
 
Університет хоче почути від виробничників пропозиції по змінах, які потрібно внести до навчальних планів і, безперечно, місця проходження практик, продовжив Сергій Кваша. Ще один момент – це спільна діяльність і підтримка з боку роботодавців.
 
Держава дала університетам свободу складання навчального плану підготовки фахівця. А тут чудова можливість підготувати фахівця, якого потребує виробництво.
 
Директор ННЦ «ІМЕСГ» Валерій Адамчук і директор УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого Володимир Кравчук підняли питання законотворення.
 
Так, Володимир Кравчук переконаний, що наука повинна взяти участь у законотворчій роботі. Адже законів по аграрному сектору, а особливо по підготовці кадрів, склавши руки, не дочекатись.
 
 
Декан механіко-технологічного факультету Ярослав Михайлович поінформував про стан та перспективи підготовки фахівців на інженерних факультетах НУБіП України. Спинився на структурі університету, відмітивши його поліпрофільність, розповів про контингент студентів і можливості, які відкриває перед ними навчання тут, міжнародні зв’язки та співпрацю, науковий потенціал, окремо відмітивши активну винахідницьку діяльність інженерів. Говорячи про напрями підготовки, Ярослав Михайлович відмітив необхідність підготовки фахівців з організації перевезень і управління на транспорті і те, що факультет працює в цьому напрямі. Окремо спинився на моделі підготовки фахівця та представив приклад навчального плану. Адже в планах тепер є велике поле для дисциплін за вибором, на заповнення якого може вплинути саме роботодавець. Ярослав Михайлович з прикрістю зазначив, що останні 30 років на зміцнення матеріально-технічної бази надходжень практично не було. Ці питання колектив вирішував самотужки та з допомогою спонсорів. Велику допомогу надала, наприклад, компанія «Джон Дір Україна». Керівник факультету також запросив до співпраці: на факультеті організована виставка сучасної вітчизняної і зарубіжної техніки, де кожна з представлених компаній могла б демонструвати і свою продукцію. Та нагадав, що вже є досвід, коли виставлену тут техніку купували, тож співпраця взаємовигідна.
 
На підготовці наукових кадрів та науковій діяльності на інженерних факультетах спинився професор Геннадій Голуб. Він розповів про наукові напрями, кадрове забезпечення, підготовку кандидатів та докторів наук - на факультетах щорічно захищаються 1-2 докторські і 7-9 кандидатських дисертацій. Відзначив, що інженери НУБіП допомагають в ремонті військової техніки для використання в зоні АТО. А їх розробки впроваджуються у виробництво. Так, активно ведуться роботи по виробництву біопалива і сконструйовано трактор, що працює повністю тільки на ньому. А у відокремленому підрозділі університету Боярському коледжі екології і природних ресурсів встановлено котел, що працює на дровах.
 
Володимир Кравчук підняв відразу декілька важливих, на його думку, питань. По-перше, для того, аби не дати знищити галузь аграрного машинобудування, необхідно створити законодавчі умови для стабільних інвестицій в неї. Друге – підтримати тих чудотворців, які сьогодні ще працюють і конструюють машини. Це ті заводи, які ми скромно називаємо регіональне машинобудування, зазначив він. І третє – підтримати ринок, щоб було кому цю техніку купувати. Володимир Кравчук закликав об’єднатися і йти у наступ, бо далі мовчати неможливо. Та додав, що починання правильне і він готовий брати у ньому участь. Особливо в частині формування навчальних планів.
 
 
Генеральний директор представництва «Джон Дір Україна» Ігор Кутовий коротко розповів про структуру компанії та зазначив: третина працівників представництва мають дипломи саме НУБіП. Відносно побажань до випускника, то тут на першому плані володіння іноземною мовою. Причому англійська – то правило, а в ідеалі має бути ще одна. Це необхідність, адже Україна працює на зовнішній ринок і вже входить в топ-10 імпортерів зерна. Ще один момент. Придумати якийсь революційний трактор сьогодні вже важко, натомість розвивається точне землеробство. Машини стали дуже розумними і тому потрібен фахівець для їх обслуговування. І останнє – логістика. Обсяги виробництва значно зросли, але логістично обробити їх можна і не встигнути. Україна буде розвиватися дуже швидко і саме за рахунок аграрного сектору, тому кадри для нього будуть на вагу золота - підсумував Ігор Кутовий.
 
На продовження розмови Валерій Адамчук зауважив, що ми всі працюємо в ринкових умовах. Тому повинні визначати ємність ринку, в т.ч. і тих же інженерів. Зараз ми бачимо успішні маленькі виробництва, де працюють ентузіасти та велетнів, з якими не знаємо що робити. По великому рахунку направити студента на практику немає куди. В цих умовах господарства, які надаватимуть можливість пройти на своїй базі практику, повинні мати якісь преференції. Підготовка ж фахівця має вестися диференційовано. А роботодавець буде готовий допомагати, аби отримувати такого фахівця, якого потребує. Університет дає не професію, а освіту. Тобто випускник має бути здатним до самонавчання.
 
Результатом зустрічі стало створення ради роботодавців факультетів механіко-технологічного і конструювання та дизайну. А щоб не втрачати часу відразу домовилися, що 23 червня на День поля зберуться знову і покажуть студентам як працює найновіша техніка в полі. Бо то вже не демонстраційні майданчики виставок, а, як то кажуть, наживо.
 
Головою ради роботодавців факультетів механіко-технологічного і конструювання та дизайну одноголосно обрано генерального директора представництва «Джон Дір Україна» Ігоря Кутового.
 
Члени ради роботодавців факультетів механіко-технологічного і конструювання та дизайну:
Віталій Скоцик, голова аграрної партії України 
Валерій Адамчук, директор ННЦ «ІМЕСГ»
Петро Гавриленко, голова правління ПАТ «Богуславська сільгосптехніка»
Віктор Гончаренко, віце-президент асоціації фермерів України
Павло Гринько, заступник начальника департаменту землеробства та технічної політики АПК
Наталія Гук, директор по персоналу ТОВ Агробудівельний альянс «Астра»
Хольгер Вельк, генеральний директор ТОВ «Класс Україна»
Елеанора Євченко, директор з кадрових питань індустріально-молочної компанії
Олександр Жукотанський, ТОВ «Миронівський хлібопродукт
Євген Зозуляк, директор ПП «Альфа-Імідж»
Сергій Калапа, генеральний директор ВАТ «Червона зірка»
Олексій Колотурський, директор з продажу компанії «Версетайл»
Володимир Кравчук, директор УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого
Володимир Кужель, директор ВАТ «Чернігівське АТП 17164» (м. Чернігів)
Петро Михайленко, генеральний директор ЗАТ «Брацлав»
Юрій Нестерчук, генеральний директор ПП Союз Авто
Антоніна Овчар, директор ТОВ Автомобільна компанія «Транспортні лінії України»
Володимир Саченко, президент ліги машинобудівників і роботодавців України
Віктор Синєгуб, директор ТОВ «Контакт Плюс»
Віктор Сич, комерційний директор ТОВ «КУН-Україна»
Олена Куниця, директор ПАП «Черкаське АТП 17127» (м. Черкаси)
Олег Марус, заступник декана факультету конструювання і дизайну
Василь Хмельовський, заступник декана механіко-технологічного факультету
 
Ірина Білоус
 
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook