Відомому українському вченому в галузі агроінженерії Валерію Васильовичу Адамчуку виповнилось 70 років

23 січня 2024, 10:26

   Валерій Адамчук відомий як видатний вчений не тільки в Україні, а й далеко за її межами. Він є Головним вченим секретарем Національної академії аграрних наук України, директором інституту механіки та автоматики агропромислового виробництва Національної академії аграрних наук України, доктором технічних наук, професором, академіком НААН. 

   Наукове зростання ювіляра було достатньо послідовне й стрімке. Після успішного закінчення у 1976 році факультету механізації сільського господарства Української сільськогосподарської академії (нині це НУБіП України) був направлений на роботу в Український науково-дослідний інститут механізації та електрифікації сільського господарства (УНДІМЕСГ), з яким фактично й пов’язав все своє подальше життя.
   Починаючи з 2007 року діяльність В.В. Адамчука була пов’язана з роботою в Президії Української академії аграрних наук, де він спочатку займав посаду академіка-секретаря Відділення механізації та електрифікації УААН, а з кінця 2007 року і протягом 2008 років був головним вченим секретарем Президії УААН. У 2008–2011 рр. він вже віце-президент – головний учений секретар Президії НААН.
   У 2011 р. він повернувся до роботи у рідний інститут ННЦ «ІМЕСГ» НААН і почав виконувати обов’язки і понині обіймає посаду його директора.
  Академік НААН В.В. Адамчук є автором та співавтором понад 850 наукових праць, зокрема біля 40 книг, біля 60 брошур, 7 підручників та навчальних посібників; понад 300 винаходів, захищених авторськими свідоцтвами та патентами України на винаходи. Він має також міжнародні патенти: 3 (Естонія) та 2 (Словаччина). Більш ніж 80 його наукових статей надруковані в журналах, що входять у наукометричні бази Scopus (індекс Гірша у нього становить 11). Є також статті надруковані англійською мовою у Польщі, Болгарії, Румунії. Під його редагуванням видано монографію польською мовою з проблем агроінженерії.
   Також за участю В.В. Адамчука за останні роки видані англійською мовою 8 монографій в країнах ЄС: 1 (Швейцарія); 5 (Болгарія) та 2 (Польща), зокрема монографії, що відображають саме ті наукові розробки, які мають світовий рівень. Він входить до складу редакційних колегій 4 наукових журналів в Європі, які входять у наукометрічні бази Scopus та Web of Science.
   Багато років був і є головним редактором Загальнодержавного збірника ННЦ «ІМЕСГ» Механізація та електрифікація сільського господарства (зараз це Механіка та автоматика агропромислового виробництва: загальнодержавний збірник), входить до складу редакційних колегій багатьох періодичних наукових видань України, зокрема головного часопису НААН «Вісник аграрної науки».
   Багато років академік Адамчук очолював Раду роботодавців Національного університету біоресурсів і природокористування України. І зараз є її членом.
   Філія наукової бібліотеки у навчальному корпусі № 11 підготувала виставку, присвячену ювілею Валерія Васильовича Адамчука. На виставці представлені його наукові праці, статті та монографії.

   Тож, запрошуємо університетську спільноту ознайомитись з експонатами нашої виставки.

Лариса Задерилова,
завідувачка філії у навчальному корпусі № 11

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook