Міжнародна осіння школа “Єдине здоров’я – цілісний підхід до безпечності харчових продуктів (здобутки, можливості, ризики)”

27 жовтня 2023 року
факультет ветеринарної медицини

25-26 жовтня 2023 року на факультеті ветеринарної медицини відбулася Міжнародна осіння школа «Єдине здоров’я – цілісний підхід до безпечності харчових продуктів (здобутки, можливості, ризики)», присвячена 100 річчю кафедри Мʼясознавства та 140 річниці від Дня народження Антона Калениковича Скороходька, яка відбулася в гібридному форматі.
Захід здійснювався в рамках реалізації проєкту за підтримки програми Ерасмус + Модуль Жана Монне «Інтеграція політики та засад Єдиного здоров’я ЄС в Україні» (101048229 – EU4OH – ERASMUS-JMO-2021-HEI-TCH-RSCH) спільно з Федеральним інститутом з оцінки ризиків (Німеччина, Берлін).

У роботі конференції взяли участь представники 20 установ і закладів освіти України, а саме: Бюро ВООЗ в Україні, Національний Еразмус+ офіс в Україні, Поліський національний університет, ДНДІ лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи, Українська лабораторія якості і безпеки продукції АПК, Білоцерківський національний аграрний університет, Сумський національний аграрний університет, ВСП "Козелецький фаховий коледж ветеринарної медицини БНАУ", Університету Міннесоти, Державного біотехнологічного університету, Дніпровського державного аграрно-економічний університет, ДП Дніпростандартметрологія, ДП Київстандартметрологія, Інститут розведення і генетики тварин імені М.В.Зубця НААН, Одеської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби, Одеського державного аграрного університету, ПП "Памір Сервіс", ПП"Думітраш", ТОВ "НВП" Укрзооветпромпостач".
А також в онлайн форматі доєднались колеги із 5 зарубіжних країн (7 учасників), а саме: Данія – 1, Сполучені Штати Америки – 1, Швейцарія – 1, , Німеччина – 3, Швейцарія – 1.
Загалом слухачами заходу стало понад 170 осіб.

Після офіційного відкриття Міжнародної осінньої школи до вітального слова запросили декана факультету ветеринарної медицини, академіка Миколу Івановича Цвіліховського. Цвіліховський М.І. розповів гостям про наш факультет ветеринарної медицини, його науковий потенціал та побажав успіхів у проведенні даного міжнародного заходу.

З вітальною промовою також виступив начальник науково-дослідної частини НУБіП України Володимир Віталійович Отченашко, який наголосив на актуальності теми цілісного підходу до безпечності харчових продуктів, важливості концепції «Єдиного здоров’я» та привітав усіх учасників.
    
  
 
  
Перша доповідь була присвячена професору А.К.Скороходьку, доповідав професор кафедри Микола Олександрович Захаренко. Антон Каленикович Скороходько – визнаний вчений у галузі зоогігієни. Народився у сім’ї швеця-землероба. Навчався в Уманському училищі землеробства і садівництва, звідки був відрахований за революційну пропаганду. Після закінчення магістратури в Київському ветеринарно-зоотехнічному інституті у 1922 р. А.К. Скороходьку було присвоєно науковий ступінь магістра ветеринарних наук. В цьому ж році він приступив до організації першої в країні кафедри зоогігієни. Створив та очолював кафедру з 1922 по 1929 рр. У 1930 році вийшов друком українською мовою всім відомий підручник «Гігієна тварин», що витримав чотири перевидання і лишався настільною книгою кількох поколінь студентів. У 50-ті роки підручник видано кількома мовами країн Європи та Азії. В 1932–1937 рр. А.К. Скороходько очолював кафедру зоогігієни Вологодського ветеринарного інституту. З його ім’ям також пов’язано становлення кафедри зоогігієни Білоцерківського сільськогосподарського інституту, якою він завідував у 1946–1948 рр. Під його керівництвом підготовлено 10 кандидатських дисертацій. Автор і співавтор ряду енциклопедій, довідників, наукових та публіцистичних статей. Навічно залишиться в пам’яті як великий і талановитий вчений. У 2017 році, професору А.К. Скороходьку було встановлено пам’ятник на Алеї слави НУБіП України.
  
Професор кафедри Ольга Миколаївна Якубчак виступила з доповіддю “ Від кафедри м’ясоведення, холодильної справи і утилізації тваринних продуктів - до кафедри ветеринарної гігієни імені професора А.К. Скороходька”. Розповіла про історію становлення кафедри та науки з гігієни харчових продуктів. Учні пам’ятають своїх вчителів, у багатьох учасників Міжнародної осінньої школи з’явились добрі, теплі, щирі думки та слова вдячності.
Учасники дізнались про теоретичні та практичні підходи до оцінки ризиків, заслухавши доповіді міжнародних представників з Федерального інституту оцінки ризиків (Німеччина), Інституту паразитології, Бернського університету (Швейцарія), Statens Serum Institute (Данія), Центр здоров’я тварин та безпеки харчових продуктів. Коледжy ветеринарної медицини Університету Мінесоти (США), Міжнародного інституту здоров'я тварин/Єдиного здоров'я, Інститут Фрідріха Леффлера (Німеччина). Розглядались питання про харчові інфекції в аспекті концепції One Health, використання систематичного огляду для доказової оцінки ризиків, веб-інструменти для стохастичної кількісної оцінки ризиків, алгоритм ризик-орієнтованого підходу у вивчені поширення інфекційних хвороб, SWOT аналіз викликів Єдиного здоров’я. Модератором був проведений воркшоп із розробки моделей для веб-інструменту Shiny-Rrisk.
   
 
Вітчизняні науковці представили свої доповіді щодо оцінки безпечності відходів тваринництва за залишковим вмістом лікувально-профілактичних засобів, оцінки впливу дієтичної добавки на організм дослідних тварин, значення продукції мисливського промислу в забезпечені “Єдиного здоров’я”, проведення ідентифікації ковбасних виробів методом мікроструктурного аналізу, визначення ефективності кормових сумішей на основі біологічно активних речовин для корів, використання пробіотиків для курчат-бройлерів, проведення оцінки соняшникової олії високо олеїнового типу. Обговорили модель впровадження концепції “Єдиного здоров’я” в Україні, роль лікаря ветеринарної медицини у забезпеченні потреб Єдиного здоров’я, вплив технологічних процесів на штами мікроорганізмів, використання ГІС-технологій у вирішені питань “Єдиного здоров’я”.
  
Особливістю заходу була тепла, товариська і в той же час робоча атмосфера. Представлені доповіді та майстер-класи викликали зацікавлення та цілий ряд запитань у присутніх.
   
  
Під час підведення підсумків відзначили сучасність, актуальність даного заходу, учасники висловились про важливі аспекти різних напрямів досліджень та діяльності Європейських і міжнародних організацій, що здійснюються на засадах Єдиного здоров’я.
Віримо в нашу Перемогу! Слава ЗСУ!
Слава Україні! Героям Слава!
 

Ольга ЯКУБЧАК, професор кафедри
ветеринарної гігієни ім. проф. А.К. Скороходька
Марія ГАЛАБУРДА, доцент кафедри
ветеринарної гігієни ім. проф. А.К. Скороходька
Юлія ГРИБ, асистент кафедри
ветеринарної гігієни ім. проф. А.К. Скороходька

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook