Тиждень гуманітарних дисциплін у Бережанському фаховому коледжі

29 жовтня 2023 року
  День української писемності та мови, який цьогоріч відзначають 27 жовтня, у ВСП «Бережанський фаховий коледж НУБіП України» не залишають без уваги викладачі гуманітарних дисциплін. З 23 по 27 жовтня тривав тиждень циклової комісії гуманітарних дисциплін, мета якого реалізувати патріотичний потенціал здобувачів освіти, сприяти духовному розвитку дівчат і хлопців, актуалізувати знання студентів з гуманітарних та суспільних дисциплін, реалізувати креативність, обравши серед спланованих заходів найцікавіший, або й взяти участь у кількох.
  Предметні тижні у коледжі – одна з найцікавіших форм організації освітнього процесу. Це можливість як для викладачів, так і для студентів продемонструвати свої багатогранні здібності.
  Давню історію у стінах коледжу має Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика. Студенти І-го та ІІ-го курсів під пильним оком голови журі Степана ЖЕРЕБЕЦЬКОГО виконали завдання І етапу Конкурсу. У такий спосіб вони продовжили добру (більш ніж двадцятирічну) традицію: до Дня української писемності та мови бути серед тих, хто за підтримки Міністерства освіти та науки України і Ліги українських меценатів демонструє свої вміння та практичні навички у володінні рідною мовою.
  Здобувачі освіти групи Кі-21 разом із викладачкою Оксаною ЗБОРІВСЬКОЮ довели під час відкритого практичного заняття з української мови на тему «Синтаксична норма. Словосполучення з прийменниками», що «мало мати добрий розум, головне – добре його застосовувати». Вислів Рене Декарта на дошці зосереджував другокурсників на важливості формування практичних умінь та навичок редагування синтаксичних конструкцій, визначення характеру допущених помилок, підвищення мовленнєвої культури загалом. Обрані педагогом технології імпонували студентам, а нестандартний і комфортний хід пари свідчив про неодмінний успіх заняття.

  Цікавий та унікальний ретро-урок «Мандрівка в минуле Бережан» провели Ганна П’ЄНТАК та Олександра БОЙКО разом із працівниками Державного історико-архітектурного заповідника, зважаючи на всі цікавинки і мріяння студентів. Легендарна хранителька міських таємниць та легенд Олена ЛУГОВА, науковий співробітник ДІАЗу, провела усіх лабіринтами історії міста. Маршрут мандрівки охопив головні локації старих Бережан: міську ратушу, Ринкову площу, адміністративний квартал. До даного квесту студенти готувалися заздалегідь. Вони розробили міні-проєкт «Архітектурні споруди міста». Мандрівка відбулася в приємній і дружній атмосфері.

  Українці в День української писемності та мови в усіх куточках планети Земля пишуть, починаючи з 2001 року, Радіодиктант національної єдності. Підтримують цю традицію і долучаються до події здобувачі освіти та викладачі Бережанського фахового коледжу, які щоразу збираються, щоб перевірити свої вміння грамотно писати, відчути багатство української мови, збагатитися позитивними емоціями від масштабного дійства єднання українців по всьому світі. І немає нічого красивішого і щемкішого в той момент (перефразовуючи авторку цьогорічного тексту).
  Цікавими та корисними були заходи викладачів іноземних мов: «Розмовляй англійською завойовуй світ!» Саме під таким гаслом відбулося заняття з англійської мови на тему: «Pizza is my Favourite Dish» (у групах ЕкО-21 та Ео-21), що надихнуло здобувачів освіти на активне вивчення та використання англійської мови в різних аспектах їхнього життя, в тому числі і в приготуванні піци. Викладачі Світлана КУЦА та Людмила КУЛІБАБА виявили зацікавленість у креативних методах навчання та стали ініціаторами проведення нестандартного заняття не за партами, а в затишному кафе. Студенти випікали піцу. Навіть кулінарна активність може стати чудовою можливістю для вивчення мови та вдосконалення мовних навичок. Студенти активно застосовували свої знання з іноземної мови, оскільки це прямий зв'язок між тим, що вони вивчають, і компетентностями у реальному світі. Зауважте, що спілкування мало відбуватися виключно англійською мовою.
  Цікаве заняття-диспут з англійської мови на тему «Ключ до щасливого життя» провела викладачка Тетяна ГАЛЬЧАК. Під час заняття обговорювались труднощі, які іноді перешкоджають дотримуватись вибраного курсу. Цікаво було чути поради і підказки один одному в тому, як підтримувати себе, коли маєш відчуття, що складно. Оскільки заняття проводилося англійською, то і опитувальник «Rosenberg self-esteem scale» мав також і додаткову практичну функцію – застосувати своє розуміння іншомовної лексики. Позитивні враження, атмосфера сприйняття, доброзичливості, відчуття власної цінності та неповторності – такими спогадами залишиться в пам’яті ця тема для усіх учасників.
  Серед численних сучасних засобів активізації пізнавальної діяльності здобувачів освіти, пробудження зацікавленості до навчання є нестандартні заняття, до яких часто вдається у своїй роботі викладачка Світлана КУЦА. Заняття з використанням проєктних технологій з англійської мови на тему «Зроби місто кращим: залучи інвестора!» у групах Кі-11, Ср-11 проходило на відкритому просторі, навіть дощ зовсім не завадив. Такі освітні заходи є особливо корисними для вивчення англійської мови, оскільки новий простір гарантує непередбачуваний та захопливий контекст для використання мови в реальних ситуаціях, сприяє інтерактивному та ефективному навчанню. Захищаючи свої проєкти, студенти демонстрували інтелект, ініціативність, прагматизм.
  З метою формування соціокультурної компетентності здобувачів освіти, розширення країнознавчих знань, розвитку почуття поваги до історії інших держав, проведено тематичний захід з німецької мови. У хронологічній послідовності студенти погортали сторінки історії німецької держави, згадали про минуле, охарактеризували сьогодення, зазирнули в майбутнє. Кожен з цих історичних періодів надавав важливий внесок у формування та розвиток Німеччини, а також вплинув на світову історію. Здобувачі освіти в супровіді викладачки Наталії БІЛАН віртуально прогулялися головною вулицею Берліну Під липами, відвідали визначні місця та архітектурні пам’ятки столиці.
  Вивчення іноземної мови є потребою часу. Цей процес складний, зате багатогранний і цікавий. Головним завданням на даний час є мотивувати студентів до вивчення англійської мови, показати їм усі перспективи та переваги. Викладачі Світлана КУЦА та Тетяна ГАЛЬЧАК сприяють і підтримують вивчення англійської мови серед студентів, допомагаючи створити навчальне середовище, в якому здобувачі освіти можуть покращити свої мовні навички. У групі ОФ-11 проведено кінозаняття на тему «My Heart Lives in England».Участь студентів у таких заходах надає додаткові можливості для комунікативних практичних навичок, роботи в команді, а також розвитку креативності й аналітичного мислення.
  Викладачі суспільних дисциплін та історії теж спланували для студентів багато цікавого й пізнавального. Студенти груп Ео-11, Ср-11 під керівництвом Віри ОРЕЙДИ взяли участь у круглому столі «Організація Об’єднаних Націй: історія і сучасність», присвяченому 78-ій річниці утворення Організації. Між учасниками круглого столу відбулася цікава дискусія щодо діяльності ООН. Найбільш ефективною, на думку здобувачів освіти, ООН є в гуманітарних питаннях та діяльності, що пов’язана з моніторингом, статистичними розрахунками, продовольчою безпекою, а найменш ефективними є питання, пов’язані із безпекою. Ця дискусія важлива, оскільки допомагає оцінити досягнення та виклики, з якими стикається ООН у своїй роботі.
  У форматі психологічного тренінгу на тему «Життєстійкість молоді в умовах криз» відбулось засідання студентського наукового гуртка «Єдність у різноманітті». Сьогодення в Україні залишає руйнівні наслідки в житті молоді. Молоді люди є особливо уразливими, оскільки перебувають на вкрай важливому етапі розвитку, і, неминуче, їхнє психічне здоров’я також може бути порушене. Здатність справлятися з невизначеністю, змінами та неоднозначністю, а також здатність підтримувати продуктивність під час кризи стає все більш затребуваною. Стійкість стає необхідністю. Під час даної зустрічі гуртківці разом з науковим керівником Іриною КОСТІВ знайшли відповіді на багато запитань. Крім того, здобувачі освіти на платформі масових відкритих онлайн-курсів «Prometheus» пройшли тестування «Життєстійкість молоді в умовах криз», про що отримали відповідні сертифікати.
  Викладачі Анна ЮДІНА та Василь ЛЕЩУК провели для студентів спеціальності Соціальна робота круглий стіл «Соціальна справедливість, рівність, солідарність» із залученням спеціалістів Благодійного фонду «Карітас Бережани». Справедливість – невід’ємне право людини. Сприйняття і оцінка справедливості у суспільній думці має абстрактний характер. Доленосне завдання незалежної України – боротьба за соціальну справедливість. Соціальні працівники БФ «Карітас Бережани» розповіли про напрямки роботи Благодійного фонду, головне завдання діяльності якого – забезпечення громадян соціальною підтримкою. Соціальна стабільність кожної країни залежить від того, чи є в людей соціальний захист.
 
  Проведення різноманітних заходів протягом тижня є чудовим способом мотивувати здобувачів освіти, сприяти формуванню активної життєвої позиції. Кожен студент знаходить свою нішу для самовираження. Тиждень циклової комісії гуманітарних дисциплін значно збагатив освітній процес в коледжі та сприяє розвитку молоді. Загалом, це чудовий спосіб зробити навчання більш цікавим та надати студентам можливість розкрити свій потенціал.
  Дякуємо ЗСУ, що ми це змогли!
 
Світлана КУЦА,

голова циклової комісії


Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook