Віртуальна екскурсія студентів до Музею грошей Національного банку України

14 вересня 2023 року
Як відомо, 2 вересня в Україні відмічається День гривні, національної грошової одиниці нашої держави. У 1996 році з 2 по 16 вересня проходив завершальний етап грошової реформи в Україні, яка розпочалась ще у 1992 році. На цьому етапі тимчасові гроші купоно-карбованці були замінені по постійну грошову одиницю - гривню.
В рамках святкування Дня гривні Національний банк, науковці, що займаються проблемами нумізматики, історії грошей, журналісти, мистецтвознавці долучилися до організації цілої низки заходів, спрямованих на ознайомлення студентів, школярів, викладачів та інших, зацікавлених осіб, з історією розвитку грошового обігу на території українських земель.
Здобувачі освіти групи Ф-21 долучилися до святкування Дня гривні і відвідали онлайн екскурсію до Музею грошей при Національному банку України, яку провів науковий співробітник музею Андрій БОЙКО-ГАГАРІН. Тема екскурсії - «Монети княжої доби – емісія в Києві, Луцьку, Львові, Смотричі та Белзі», під час якої студенти дізнались про власне монетне карбування українськими князями, що бажали мати автономію. Так, в різних містах на Волині, Галичині, Поділлі та Поліссі карбувались монети, що входили до грошових систем різних держав, до яких входили українські землі, зокрема Польсько-Литовської держави, Кримського ханства, Молдовської держави тощо.
Також студенти дізнались як грошова система в українських містах у ХІV –XV століттях гармонізувала з іншими європейськими монетами того часу та якою була лічба на українських землях в добу пізнього Середньовіччя.
На завершення екскурсії гід відповів на запитання учасників і спрямував зацікавлених у подальшому знайомстві з грошовим обігом на території України у період з античності до нашого часу до відповідних інтернет-ресурсів. Екскурсія була цікавою та корисною, особливо з погляду на те, що Україна є державою з багатою історією, українці є европейською нацією і нам потрібно знати як грошова система нашої держави формувалась під впливом грошового обігу европейських країн.
Євеліна СОКОЛОВА, викладач
 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook