Закріплення теоретичних знань на навчальній практиці

13 липня 2023 року

Закріплення теоретичних знань студентів III курсу та 2 ск спеціальності 203 «Садівництво та виноградарство» з питань інтенсивних технологій вирощування овочевих культур у відкритому та захищеному ґрунті у період від сівби насіння (висаджування розсади) до збирання врожаю включно проводили на навчальній практиці восени та продовжили в літній період.

На базі НЛ  «Плодоовочевий сад» у змішаному форматі з 6 липня до 8  липня студенти проходили літню практичну підготовку. Керівник практики, доцент Бобось Ірина ознайомила студентів зі змістом навчальної практики згідно з робочою програмою.

Студенти на овочевому полі набули практичних знань і умінь щодо різних питань догляду за рослинами з метою вирощування і одержання високого врожаю, якісної та екологічно безпечної овочевої продукції. Це, в першу чергу, проведення боронування для знищення ґрунтової кірки, розпушувань міжрядь. Обов’язковим є проріджування посівів до заданої густоти залежно від схеми сівби. Проводили боротьбу з бур’янами шляхом знищення їх культиватором або вручну і виполюванням у рядках.

На практиці в очному форматі студенти отримали практичного досвіду в способах нормування кількості овочевих рослин на погонному метрі поля, строками виконання цих робіт у поєднанні з фазами росту і розвитку овочевих культур, особливостях застосування таких агрозаходів як пасинкування і прищипування та впливу строків збирання на урожайність та якість овочевої продукції.

Проводили різні способи контролю забур’янення на посівах овочевих культур в літній період (вручну і виполюванням у рядках, застосуванням гербіцидів, підгортанням рослин). Ознайомились із заходами захисту від шкідників та хвороб, які проводять на посівах овочевих культур.

Вивчили строки збирання овочевих культур. Навчились визначати строки настання споживчої стиглості і збирання врожаю овочевих культур. Збирали врожай капусти, огірка, кабачка, зеленних та ароматично-смакових культур, коренеплодів буряка й моркви в пучковій стиглості. Водночас, студенти практично навчились сортувати, калібрувати та пакувати овочеву продукцію згідно з чинними стандартами.

Важливою під час навчальної практики була й дегустація плодів огірка. Смакову оцінку плодів визначали семи гетерозисних гібриди огірка за смаком, щільністю, консистенцією, ароматом плодів. Студенти високо оцінили плоди гібридів Кібрія F1, Амур F1 та  Аякс F1,

У дистанційному форматі студенти проводили розрахунки зрошувальної норми, норми поливу та розподіл поливів по місяцях на запланований урожай культури у відкритому ґрунті. Планували заходи захисту овочевих культур від шкідливих організмів відповідно до індивідуального завдання. Визначали  продуктивність однозборових і багатозборових овочевих культур, проводили розрахунок густоти та біологічної врожайності.

За заключною темою із збирання врожаю, студенти встановлювали  показники якості овочевої продукції відповідно до вимог діючого стандарту. Описували технологічні прийоми післязбиральної доробки та види тари для овочевих культур згідно з чинними стандартами відповідно до індивідуального завдання.
Студенти успішно закріпили теоретичні знання з овочівництва на практиці й отримали практичного досвіду з вирощування екологічно-безпечної овочевої продукції.

Бажаємо мирного неба та подальших успіхів в опануванні фахового рівня!

Ірина Бобось,

керівник навчальної практики, доцент кафедри овочівництва і закритого ґрунту 

 
 
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook