Як твоє здоров’я, поле? Висновки робили студенти 2 курсу агробіологічного факультету під час практики з фітопатології в Агрономічній дослідній станції

27 червня 2023 року
  Хвороби рослин завдають великої шкоди урожаю. Це один з трьох найважливіших чинників, що впливають на кількість та якість отриманої продукції. За даними ФАО через неякісний захист від хвороб щорічно втрачається біля третини урожаю, а хворе зерно не може бути реалізовано і використано для господарських цілей. Отже актуальність питання не викликає сумніву. Про це йшла мова під час практики з фітопатології в Агрономічній дослідній станції зі студентами 2 курсу агробіологічного факультету, яку провела викладачка кафедри фітопатології ім. проф. В. Пересипкіна Ірина Артемчук.

  Насправді кількість хвороб, що вражають основні сільськогосподарські культури величезна, але симптоми їх часто дуже схожі, тому діагностувати хворобу та її збудника візуально досить складно, навіть для досвідченого агронома. Практичні навички тут дуже важливі. Разом зі студентами ми ознайомилися з методами ідентифікації хвороб, що проявилися в даний період вегетації на озимій пшениці, кукурудзі, сої, соняшнику та ріпаку. Навчилися відрізняти хвороби, викликані збудниками, та неінфекційні хвороби. Розглянули особливості методик визначення загального ураження поля на зернових та просапних культурах. Ознайомились із системами захисту, які пропонують сьогодні провідні фірми на ринку препаратів із захисту рослин для різних культур, постаралися випрацювати спільну думку щодо стратегії агровиробника в ланцюжку «ураження-необхідність внесення засобів захисту-ціна препарату-ефективність-вплив на урожай та його вартість». В процесі дискусії студенти звернули увагу на те, що зараз дуже багато хвороб рослин вірусного походження, а отже важливо шукати сучасні підходи до нерозповсюдження таких хвороб і захисту рослин, а це вже методи генетики та біотехнології.

  На кожному з оглянутих полів було визначено загальне ураження хворобами. Встановлено, що цей показник становить 5-7%. Отже, агрономічна служба господарства і відповідальні кафедри спрацювала у питанні захисту від хвороб добре. Посіви здорові і можна сподіватися на хороший урожай.

Ірина Артемчук,
викладачка кафедри фітопатології
ім. проф. В. Пересипкіна

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook