Денне відділення

ВІДДІЛ ВИХОВНОЇ РОБОТИ

Загальні заходи виховної роботи

у ВП НУБіП України «Бахчисарайський коледж будівництва архітектури та дизайну»

 

 

 

 

Заступник директора

з виховної роботи

Наталя Миколаївна Мариніч  

 З метою чіткої та узгодженої роботи навчального закладу ведуться наступні документи планування:

-         річний план виховної роботи,

-         помісячний план діяльності закладу,

-         план роботи методичного об’єднання кураторів груп

-          план діяльності закладу, затверджений директором коледжу. 

Даним планом передбачено обов’язкове проведення щопонеділка ранкової лінійки. Проводиться аналіз навчально-виховної роботи за минулий тиждень та намічаються заходи поточного тижня.

Щопонеділка, відповідно до розкладу занять в групах всіх курсів проводиться година спілкування куратора зі студентами:

–         Перший понеділок  місяця, присвячений підведенню підсумків роботи за місяць. Як правило, в цей день проводяться групові профспілкові збори, які завершуються написанням листів-подяк або листів-тривог батькам та складанням клопотання до дирекції коледжу про стимулювання кращих студентів групи.

–         Другий  понеділок – проводяться курсові години спілкування для ІІІ курсу, третій тиждень – для ІІ, а четвертий – для І курсу. Основний девіз проведення таких заходів – забезпечення живого спілкування з цікавими людьми, які не лише сприятимуть розширенню кругозору, професійному вдосконаленню майбутніх фахівців галузі, запобіганню формування шкідливих звичок, але й своїм особистим прикладом впливатимуть на формування особистості студентів. В день, коли відсутні курсові заходи, години спілкування в групах проводяться керівниками спільно з активом групи відповідно до плану роботи куратора.

–         Стали традиційними загальні заходи в коледжі: Свято Першого дзвінка  і випускного вечора, День здоров’я; конкурси: Осінньої композиції до Дня працівника освіти, Презентації груп нового набору, на краще виконання плакату до Дня боротьби зі СНІДом, військово-спортивна естафета до Дня Збройних сил України,„Ну-мо,  хлопці” , «Студентський Х-фактор»та інші.

–         Студенти коледжу охоче беруть участь в заходах, що сприяють вивченню національних традицій, розвитку національної свідомості, формуванню патріотизму та здорового способу життя. Це такі як: Вечорниці, Шевченківське свято, День матері, тиждень правоохоронної роботи, тощо.

Виховна робота кураторів студентських груп.

Робота кураторів груп має наступні напрями:

–       Один раз в тиждень (щовівторка) передбачено проведення оперативної робочої наради кураторів груп, на яких розглядаються проблеми їх поточної роботи та заслуховуються студенти, які потребують особливої уваги в результаті девіантної поведінки, невиконання вимог навчального плану, порушення  правил студента, обговорюються проблеми соціального захисту студентів, доводяться рішення та розпорядження адміністрації коледжу щодо організації виховної роботи в групах. Кожен четвертий вівторок, з метою підвищення фахового рівня, ознайомлення з новітніми технологіями виховного процесу засідання має методичний характер.

–       Куратори груп планують роботу зі студентами посеместрово за основними напрямками виховного процесу. Для зручності  спілкування зі студентами організації та обліку діяльності для керівників розроблено та виготовлено Журнал роботи куратора групи, а також розроблена Папка куратора за основними напрямками виховної роботи

–       Спільно з навчальною частиною, студентським профспілковим комітетом та об’єднанням  кураторів груп розроблено Положення про огляд-конкурс на кращу студентську групу, який проводиться за результатами діяльності груп за семестр. А також Конкурс «Золота Афіна», за результатими якого обирається кращий студент року.

–       Заведена Книга та Дошка пошани кращих студентів і спортсменів, що  є добрим стимулом до якісної діяльності.

Організація виховної роботи в гуртожитку.

Виховна робота студентів, що проживають в гуртожитку починається з моменту поселення їх, що відбувається відповідно до розробленого положення на основі Типового  про студентський гуртожиток. Основні тези щодо вимог, правил проживання, правил техніки безпеки, прав та обов’язків мешканців гуртожитку викладені в ордері на поселення.  Заслуговує на увагу порядок поселення студентів. Воно здійснюється  в кінці кожного навчального року (середина травня). Студенти, бажаючі проживати на наступний рік в гуртожитку подають заяву профоргу групи. Заява заслуховується і обговорюється на зборах групи. Виписка-рекомендація з протоколу групових зборів подається у студпрофком (якщо студент мав порушення дисципліни, або не виконував  умови договору про проживання, або мав досить велику кількість пропусків занять без поважної причини, група чи студрада можуть клопотати про відмову у поселенні). Спільна комісія студпрофкому та адміністрації коледжу розглядають клопотання груп, приймає рішення і дирекція коледжу видає наказ про поселення на наступний навчальний рік, який студент отримує, як направлення, в студпрофкомі і, тільки після оплати за проживання, приходить в гуртожиток на інструктаж та поселення.   

Загальне керівництво за діяльністю служби гуртожитку здійснює директор коледжу. Відповідальність за безпосередню організацію діяльності гуртожитку несе заступник директора з виховної роботи. Під його керівництвом студпрофком здійснює поселення, а вихователь та студрада гуртожитку планують та організовують роботу зі студентами. При гуртожитку діє клуб „Сучасник”, в якому студенти об’єднуються в групи побуту та дозвілля за інтересами. Для здійснення постійного обліку роботи в гуртожитку ведеться:

·        журнал обліку поточної роботи з мешканцями;

·        індивідуальна картка студента;

·        книга обліку проведених заходів у гуртожитку;

·        книга записів відвідувачів;

·        облік роботи викладачів та керівників груп в гуртожитку;

·        книга протоколів засідання студентської ради гуртожитку.

Ведення переліченої документації сприяє системності та детальній інформованості працівників гуртожитку, адміністрації коледжу про життєдіяльність студентів, які проживають в гуртожитку.

Важливе місце в роботі гуртожитку займає організація та забезпечення належних побутових умов проживання, дотримання студентами правил гігієни. Контроль за даними питаннями ведуть вихователь, побутові комісії, ради гуртожитку та студпрофкому. Кожного тижня організовуються санітарні дні, рейди чистоти, результати яких відображено в „Екрані чистоти” та в стінгазеті .

Особливе місце займає робота з організації здорового способу життя, невід’ємною складовою якої є і поглиблення правових знань, профілактика шкідливих звичок, попередження  правопорушень. Велику допомогу в цьому напрямку надає, створена в коледжі Рада  з  профілактики правопорушень.     

Як правило, кожен навчальний рік завершується анкетуванням студентів  про оцінку роботи студентського гуртожитку.

 

Виховна робота в студентських творчих колективах

 

 Художній керівник  Ала Гаврилівна Ініна

 

Цікавим в коледжі є  досвід організації дозвілля студентів -  вокально-інструментальний ансамбль, студентський театр мініатюр, хореографічна група. За спиною цих творчих колективів  багато концертів, конкурсів, участь у всіх масових заходах коледжу та повсякденна праця.

Вже понад п’ять років заклад стає лауреатом республіканського конкурсу художньої творчості студентів серед вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації АРКрим. Студенти  та викладачи є лауреатами Міжнародного студентського фестивалю «Голосіївська весна», Всеукраїнського фестивалю студентської творчості «Софіївські зорі».

 Така система позааудиторної діяльності сприяє зайнятості студентства, розвиткові творчих здібностей у молодих людей, попередження формування шкідливих звичок.

Крім того, отримані вміння та навички роботи в таких колективах сприяють підготовці майбутніх фахівців до здійснення організаторської діяльності.

Аналіз роботи творчих колективів показав, що  інтерес студентів до них з кожним роком зростає, про що свідчить збільшення кількості учасників в них та розширення діапазону діяльності. Так, наприклад, студентський театр мініатюр починав з міні сцен, переважно розважально-жартівливого змісту, а зараз в його репертуарі цілі спектаклі, які користуються попитом не лише у студентів та працівників коледжу, а й отримують запрошення для виступу в інших навчальних закладах та організаціях.

Організація роботи з соціального захисту студентів.

Координуючу роль щодо організації заходів соціального становлення та розвитку студентів в коледжі здійснює спільно з адміністрацією студентський профспілковий комітет. Дана робота базується на формуванні та реалізації заходів соціального захисту з урахуванням потреб студентів та співвіднесенням їх з можливостями навчального закладу. З цією метою в коледжі запроваджено наступні нововведення:

·        З метою розвитку студентського самоврядування з вересня 2008 року в закладі організована Школа профспілкового активу, в якій проводиться навчання навчально-виробничих секторів, побутової та культмасової комісій,

·        Розроблено Положення та запроваджено виплату „Іменної” та „Персональної” стипендії, що призначаються студентам, які  досягли особливих успіхів у навчанні та спортивній діяльності, а також Положення про матеріальне стимулювання студентів.

·        Оскільки в сучасних умовах студенти випускники зустрічаються з труднощами у працевлаштуванні, дана проблема є провідною серед заходів соціального захисту. Тому укладена угода з працівниками міського центру зайнятості населення про зустрічі з ними студентів (двічі на рік); щороку коледж приймає участь у ярмарках професій та вакансій робочих місць.

                                                                         

Голова студентського профкому                                                                                    Євгенія Франгоні

                                                                               

Основним органом студентського самоврядування є студентський профспілковий комітет. До складу якого входить 15 членів, серед яких голова профкому, представник від викладачів і 13 студентів коледжу, з яких один – голова Ради гуртожитку.

Протягом навчального року студентський профком працює у складі 4-х комісій: навчально-виховної, побутової, культурно-масової та ревізійної.         

Навчально-виховна комісія контролює і веде облік відвідування студентами занять, визначає рейтинг студентів груп за підсумками громадської роботи в коледжі. Цій комісії підпорядковувалися навчально-виробничі сектори, які були створені в кожній навчальній групі.

Побутова комісія контролює і організовує побутову роботу в коледжі і гуртожитку, поселяє та контролює переселення студентів у гуртожитку, спільно з вихователями та комендантом гуртожитку проводить  рейдові перевірки у гуртожитку. Цій комісії підпорядковувалися побутові сектори, створені на базі кожної навчальної групи і Рада гуртожитку.

Побутовий сектор груп веде облік студентів, що проживають в гуртожитку і на квартирах, організовує групу на прибирання закріпленої території і кабінетів, а також розробляє графік чергування студентів групи.

Органом студентського самоврядування в гуртожитку є Рада гуртожитку, що складається з старост кімнат на чолі з головою.

Кожного тижня (по четвергах) на зборах профоргів проводяться наради старост кімнат, де розглядаються питання санітарного стану житлових кімнат і приміщень загального користування, дотримання розпорядку дня в гуртожитку, усунення несправностей на повірхах і заходи покращення побутових умов проживання. Для цього були розроблені спеціальні бланки, де фіксуються всі несправності на поверзі в житлових кімнатах і приміщеннях загального користування .

З метою заохочення студентів до покращення поведінки в гуртожитку і стимулювання конкуренції між студентами у побутовій та громадській роботі визначається рейтинг мешканців гуртожитку. Рейтинг визначається Радою гуртожитку, побутовою комісією і затверджується студентським профкомом.

Комісія соціального захисту веде облік малозабезпечених студентів. Цій комісії підпорядковуються сектори соціального захисту, які створені в кожній навчальній групі.

Комісія соціального захисту здійснює систематичний контроль за умовами проживання студентів-сиріт.

 Культурно-масова комісія займається організацією дозвілля студентів за допомогою культурно-масових секторів, що були створені на базі кожної навчальної групи

Одним із найважливіших завдань культурно-масової комісії є організація студентського дозвілля. На протязі року нами, спільно з студентськими групами коледжу та керівниками груп організовується та проводяться для студентів ряд заходів.

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook