Відокремлений структурний підрозділ «Заліщицький фаховий коледж ім. Є. Храпливого НУБіП України»

Історія

Заліщицький аграрний коледж ім. професора Є.Храпливого Національного Університету Біоресурсів і Природокористування за час свого існування надбав велику і цікаву біографію.

Історія колективу — це долі тисяч студентів, викладачів і працівників, в яких переплелись радість здобутків, гіркота невдач, напружена творча праця і життєва проза.

В певній мірі передісторія сьогоднішнього коледжу тісно пов'язана ще з городничосадівничою школою, яка була відкрита у м. Заліщиках в 1898 р. Першим її директором був Казімерж Бржезінський, відомий помолог.

У 1939 році на базі школи городництва, яка функціонувала з 1904 р., заснований Заліщицький сільськогосподарський технікум.

Слід відмітити, що навчання у школі велося виключно польською мовою, малозрозумілою для наших хлопців. На шкілках школи в різні роки вирощували саджанці яблунь, груш, слив, абрикосів, аґрусу. Діяльність городничої школи дала поштовх розвитку садівництва на Поділлі після першої світової війни. Крім того, при городничій школі була фабрика мармеладу, конфітуру та вин.
Власне історія коледжу починається з 1945 року, коли на базі колишньої сільськогосподарської школи створюється Заліщицький сільськогосподарський технікум, в якому здійснювалась підготовка агрономів – плодоовочівників.

У 1956 році в технікум вливається Михайловецький плодоовочевий технікум з Вінничини. В цей час в технікумі нараховувалось до тисячі парникових рам, чотири теплиці, колекційне поле площею 10 га з великою колекцією овочевих культур, трьохгектарна площа вишень різних сортів, абрикосів, черешень, а на півгектарній площі було розміщено до 40 сортів винограду.

В цьому ж 1956 році при технікумі відкрито заочний відділ, по тому ж профілю підготовки.

В 1975 році згідно з розпорядженням Ради Міністрів України на базі технікуму та частини земель колгоспу ім. Шевченка створюється радгосп -технікум.

Згідно з наказом Держагропрому України від 11 липня 1988 року № 189 до Заліщицького радгоспу-технікуму приєднано Копичинський сільськогосподарський технікум бухгалтерського обліку. В результаті об'єднання різко зріс кількісний склад як студентів, так і викладачів.

Постановою Кабінету Міністрів України від 29 травня 1997 року № 526 «Про вдосконалення мережі вищих та професійно-технічних навчальних закладів» Заліщицький радгосп-технікум переведено до сфери управління Національного аграрного університету із збереженням юридичної особи.

Весною 2000 р. постановою Кабінету Міністрів України Заліщицькому технікуму присвоєно ім'я професора Є. Храпливого, видатного вченого, громадського діяча, засновника кооперативного руху в Західній Україні.

Наказом ректора НАУ №80 від 2.03.2001 року змінено назву Заліщицького технікуму на Заліщицький державний аграрний коледж ім. Є. Храпливого НАУ.

Рішенням ДАК від 4 липня 2002 року (Протокол № 34) коледж акредитований за 1 рівнем акредитації і проводить підготовку молодших спеціалістів і бакалаврів.

Наказом ректора НАУ від 19.06.2006 р. на базі Заліщицького державного аграрного коледжу ім. Є. Храпливого НАУ створено відокремлений структурний підрозділ Національного аграрного університету «Заліщицький аграрний коледж ім. Є. Храпливого» як вищий заклад освіти державної форми власності з правовим статусом «без права юридичної особи».

З 15 грудня 2008 року Наказом ректора НАУ "Про перейменування відокремлених(структурних) підрозділів університету" коледж став Відокремленим підрозділом НУБіП України «Заліщицький аграрний коледж ім. Є.Храпливого»

Коледж у своєму складі має такі структурні підрозділи та служби:

  • відділення;
  • навчальні кабінети та лабораторії;
  • науково-навчально виробничі профільні лабораторії;
  • циклові комісії;
  • лабораторія передового досвіду та методичної діяльності;
  • бібліотека;
  • методично-видавничий центр;
  • громадсько-культурний комплекс;
  • оздоровчо-спортивний комплекс;
  • науково-навчально-госпрозрахункові підрозділи;
  • адміністративно-господарська частина;
  • навчально-інформаційний комп'ютерний центр;
  • госпрозрахунковий відділ з надання платних послуг з харчування та побутових послуг;
  • інтернет-клуб;
  • відділ виробничого навчання та науково-навчально-виробничої діяльності;
  • фінансово-економічна служба з бухгалтерією.

Нині відокремлений підрозділ Національного Університету Біоресурсів і Природокористування «Заліщицький аграрний коледж ім. Є.Храпливого» — сучасний навчальний заклад, в якому органічно поєднуються навчально-виховна робота, виробнича і наукова діяльність.

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook