ТЕМАТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ «УКРАЇНА, ВІЙНА, ДОВКІЛЛЯ» (до Всеукраїнського Дня довкілля)

14 квітня 2023 року

 

01Щороку у третю суботу квітня в Україні відзначають День довкілля згідно указу Президента України «Про День довкілля». Свято було задумано на честь Стокгольмської конференції з довкілля, яка стала однією з найважливіших в історії екологічного руху, оскільки цього дня була заснована UNEP (United Nations Environment Network) – Екологічна програма ООН, яка зараз є основним організатором та ідеологом всесвітнього Дня довкілля.

В мирний час щороку всі причетні до сфери проводять заходи, спрямовані на поліпшення стану довкілля, очищення водних джерел, озеленення, збереження заповідних об’єктів, поширення екологічних знань.

Сьогодні в Україні День довкілля особливий – воєнний.
Кожного дня ми дізнаємося про нові й нові злочини, вчинені агресором. Серед них найбільшу загрозу для майбутнього як України, так і більшості країн світу становлять злочини проти довкілля.

14 квітня, напередодні Всеукраїнського Дня довкілля, в рамках дисципліни «Екологічне законодавство» в групах Ео-11М, Ео-21М та Ео-31М Іриною КОСТІВ проведено тематичне заняття «Україна, війна, довкілля».

12

Мета: показати наскільки сильно діяльність людини – новітня зброя та її застосування, хімічні викиди тавійни впливають на екологічну обстановку нашої планети, показати наслідкивійськових дій в Україні, безвідповідальність керівництва російської федерації для майбутнього людства.

У вступному слові викладачка розкрила історію свята. Далі здобувачі освіти представили аудиторії тематичні доповіді:

3

ОСІЯН Назарій «Природа та війна: як військове вторгнення росії впливає на довкілля України»;

4

ГЛАДКА Юлія «Стратегія поступового відновлення навколишнього природного середовища».

Крім того, студенти переглянули короткометражний відеоролик «Екоцид в Україні: наслідки і ціна російської агресії» та обговорили злочинні дії скоєні проти навколишнього середовища нашої країни, а також міру відповідальності за їх наслідки.

Насамкінець для засвоєння нових знань на платформі масових відкритих онлайн-курсів «Prometheus» здобувачі освіти пройшли тестування до курсу «Оцінка шкоди довкіллю від російської агресії» та отримали сертифікати.

56789101112

На жаль, з кожною хвилиною військової агресії нашій державі завдається шкода, у тому числі екологічного характеру, на подолання наслідків якої потрібні будуть десятиліття та надзвичайно великі фінансові ресурси. Вже сьогодні необхідно робити кроки для отримання компенсаційних виплат за завдану шкоду. 

Як і всі фронти, екологічний потребує нашого єднання. Врятувати довкілля можемо тільки ми. І поки воїни боронять незалежність нашої держави, волонтери забезпечують військові та соціальні потреби, фахові екологи, експерти сфери та громадянське суспільство має вже зараз готуватися до відновлення України, у тому числі через притягнення винних до відповідальності, а це буде неможливо без спільної роботи з належної фіксації відповідних злочинів, вчинених російським агресором і їх поплічниками.

Ірина КОСТІВ,
викладачка циклової комісії гуманітарних дисциплін
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook