Кафедра овочівництва і закритого грунту

Наукова робота

Кафедра займається підготовкою аспірантів і докторантів на спеціальністю 06.01.06 – овочівництво 06.01.05 – селекція та насінництво. У 1999 році першу докторську дисертацію захистив В.І. Овчарук на тему «Теоретичне обґрунтування і агротехнічні основи вирощування петрушки і селери для продовольчого та насінницького використання в умовах південно-західної частини Лісостепу України». В 2005 році докторську дисертацію захистив В.В. Хареба на тему «Агробіологічне обґрунтування виробництва капусти білоголової для продовольчих і насіннєвих цілей в Лісостепу і Поліссі України». У 2017 році докторську дисертацію захистив Стригун В.М. В даний час над докторською дисертацією працює Томасон Я.Р., який розробляє технологію вирощування дині. Професори Жук О.Я., Хареба В.В. приймають участь в спеціалізованих вчених радах із захисту докторських і кандидатських дисертацій в Національному університеті біоресурсів і природокористування України та Інституті овочівництва і баштанництва НААН України.

 Основні напрями наукової діяльності:

Наукові дослідження співробітників кафедри спрямовані на вдосконалення технологій вирощування овочевих рослин, грибів та квітів у відкритому грунті та спорудах закритого ґрунту, селекцію та насінництво сортів і гібридів овочевих і основних тепличних культур, розробку енергоощадних технологій отримання продукції у весняно-літньо-осінній та міжсезонний періоди. Співробітники кафедри є авторами та співавторам 27 сортів овочевих рослин і штамів культивованих грибів.

Приліпка О.В. та Цизь О.М. – лауреати Державної премії України в галузі науки і техніки за цикл робіт “Розробка наукових основ промислового грибівництва та їх практична реалізація в аграрному комплексі України”.

Розробки для впровадження у виробництво

Національні стандарти:

- ДСТУ Капуста цвітна і броколі. Технологія вирощування. Основні положення.

- ДСТУ Капуста кольрабі. Технологія вирощування. Загальні вимоги.

Технології вирощування:

- розробка рекомендацій з використання нетканих синтетичних матеріалів різної щільності на овочевих культурах. Розроблені технології дають можливість прискорити формування товарного врожаю раніше на 5-10 діб. Автори: Сич З.Д., Бобось І.М., Федосій І.О.

- розробка способів отримання органічної продукції рослинництва у відповідності до міжнародних стандартів якості та раціональне використання природних ресурсів, що дозволить збільшити асортимент овочів з високою якістю та безпечністю. Автори: Макаренко Н.А., Оверченко В.В., Федосій І.О.

- елементи технологій вирощування квасолі спаржевої, вігни овочевої, бобу овочевого, сої овочевої, доліхоса, тетрагонолобуса і грибної трави для одержання бобів лопаток, зеленого горошку і приправ, у т. ч. конвеєрне вирощування із застосуванням розсадного способу вирощування, різних схем та густоти, як кущових так і витких сортів. Розроблені технології дають можливість розширити асортимент овочевих культур. Автори: Сич З.Д., Бобось І.М., Котюк Н.В., Кутовенко В.Б., Федосій І.О., Стригун В.М., Ковальчук Д.П., Попович І.Г.

- елементи технологій вирощування бамії. Автори: Хареба В.В., Унучко О.

- технологія отримання оригінального і елітного насіння сортів гороху овочевого Салют ДТР, Стриж та Натінау, що підвищує коефіцієнт розмноження на 10-15% і дає можливість  одержувати насіння високих посівних якостей з урожайністю: ранньостиглий сорт Салют ДТР – 2,5 т/га; середньоранній сорт Стриж – 3,0 т/га; середньопізній сорт Натінау – 2,8 т/га. Автори: Сич З.Д., Стригун В.М.

- стандартизовані технології вирощування овочевих культур для сушіння та зберігання., у т. ч. підібрано високопродуктивний сортимент (моркви – Длінная красная, Красний велікан; петрушки – Урожайна, Харків’янка; селери – Праген Ризен, Яблучна; пастернаку – Петрик, Гормон) з високою біологічною та харчовою цінністю, який забезпечує економічній ефект на рівні 40-60% від реалізації сушеної продукції, вирощеної за ранньовесняних строків сівби без зрошення. Автори: Подпрятов Г.І., Сич З.Д., Бобось І.М., Завадська О.В.

- енергозберігаюча технологія підвищення продуктивності та покращення якості продукції вітчизняних сортів капусти білоголової в умовах Лісостепу та Полісся України, що дає можливість підвищити урожайність головок з 70 до 90 т/га і насіння на 60 – 170 кг/га, а енергозатрати зменшуються у 1,3 – 1,5 раза. Автори:  Барабаш О.Ю., Хареба В.В.

- технологія конвеєрного вирощування капусти білоголової ранньостиглих, середньостиглих, середньопізніх та пізньостиглих сортів і гібридів, що дає можливість забезпечувати населення свіжою капустою впродовж року в умовах центральної частини Полісся України. Автори:  Барабаш О.Ю., Сонець В.А.

- технологія вирощування капусти брюссельської в Лісостепу України на основі підбору середньопізніх Розелла та Вертус і пізньостиглого сорту Гронігер, що забезпечує урожайність 10 – 11 т/га з товарністю головочок 70  - 90% . Автори: Жук О.Я., Срібна І.М.

- технологія вирощування і зберігання головок капусти савойської в Лісостепу України для забезпечення населення свіжою продукцією протягом 4 місяців. Виділені сорти Чіфтейн савой, Сага F1, Аубервіль забезпечують урожайність 47 т/га, що забезпечує рентабельність 160%. Автори: Жук О.Я., Федосій І.О.

- способи передпосівної обробки насіння електромагнітними полями та встановлення оптимальних строків сівби кропу в Лісостепу України, що дає можливість одержати 18-19 т/га зелені і 1,2 – 1,3 т/га. Автори: Сич З.Д., Уніяка Т.Л.

- удосконалення елементів технології вирощування огірка для корнішона на основі підбору гетерозисних гібридів Карооке, Престо, Маринда, Пасалімо та встановлення оптимальних строків сівби з початку травня до кінця червня, що забезпечує урожайність корнішона до 60 – 70 т/га і конвеєрне його надходження на консервні заводи впродовж 60 діб. Автори: Сич З.Д., Медведєва Г.О.

- продуктивність гібридів помідора Незабудка і Консуело залежно від умов вирощування насіння та формування рослин у закритому ґрунті. Оптимальні умови для насінництва створюються у плівкових теплицях з формування на китиці 4 плодів. Автори: Барабаш О.Ю.,  Михайлик С.М.

 Винаходи та друковані праці

Деклараційні патенти на корисні моделі:

1.             Спосіб вирощування горщечкової розсади дині, огірка і кавуна з використанням поліетиленових вкладок для повного збереження кореневої системи під час висаджування (Автори: Кубрак С.М., Cич З.Д., Бобось І.М.);

2.             Спосіб визначення строків виходу зубків часнику озимого із стану спокою з використанням штучного пророщування зубків в скляних банках (Автори: Капустіна Л.І., Сич З.Д., Барабаш О.Ю.);

3.             Спосіб щеплення помідора на спеціальні підщепи Бьюфорт і RZ 61-53 з використанням спеціальних утримувачів (Автори: Барабаш О.Ю., Ілюк Н.А.).

4.             Спосіб експрес – визначення стійкості селекційних номерів баштанних культур проти хвороб методом літньої сівби свіжозібраного насіння (Автори: Сич З.Д., Сидорко І.В., Палінчак О.В.);

5.             Спосіб вирощування ранньої картоплі під агроволокном (Автори: Сич З.Д., Резник М.Г., Кеньо І.М.

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook