На кафедрі глобальної економіки відбулася традиційна гостьова лекції від стекхолдерів: сучасні підходи щодо зміни ставлення до ресурсів у всіх галузях національної економіки

3 березня 2023, 19:28
   27 лютого 2023 року на кафедрі глобальної економіки, економічного факультету НУБіП України, для студентів економічного факультету ОП «Міжнародна економіка», спеціальність 051 «Економіка» та спеціальності «Водні біоресурси та аквакультура» було проведено гостьову лекцію-дискусію на тему: «Зелені стратегії у Європейському Союзі».
  З вступним словом до учасників зустрічі звернулася завідувач кафедри глобальної економіки, д.е.н., професор Наталія Вдовенко, яка зосередила увагу на основних цілях сталого розвитку України на період до 2030 року, а саме в тому, що нова європейська політика прагне змінити ставлення всіх галузей національної економіки до природних ресурсів, а також внести досить відчутні зміни в наше повсякденне життя й звичну поведінку.
    Тема «Зелені стратегії у Європейському Союзі» є актуальною і лектором к. б. н., начальником відділу міжнародної роботи БУ «Методично-технологічний центр з аквакультури» Володимиром Герасимчуком була на цьому ж акцентована увага. Впродовж виступу лектор акцентував увагу студентів на Стратегію від ферми до виделки, яка є серцевиною Зеленої угоди. Вона комплексно розглядає проблеми сталих продовольчих систем та визнає нерозривні зв'язки між здоровими людьми, здоровим суспільством та здоровою планетою. Стратегія є також центральною у порядку денному Комісії для досягнення Цілей сталого розвитку ООН (SDGs).
     Перш за все, ми працюємо із сільськогосподарською стратегією ЄС «Від ферми до виделки», але також враховуємо вимоги інших документів в частині, що стосується сільського господарства та сільських територій, – положення стратегії з біорізноманіття, вимоги циркулярної економіки та нульового забруднення, застосування фінансових інструментів в агросекторі.
   Також, до обговорення долучився директор Бюджетної установи «Методично-технологічний центр з аквакультури» Юрій Шарило, який зосередив свою увагу на етапах розвитку аквакультури, виокремивши три основні етапи які пройшла сучасна аквакультура у своєму розвитку.
    Потім лектор звернув увагу присутніх на ключові заходи які слід вжити Комісії в плані реалізації стратегії з охорони біорізноманіття і те, що ми маємо розуміти, що всі пункти стратегії для нашої країни є актуальними і важливими, інше питання стоїть в тому, що як це можна було впровадити до війни і зараз коли відбувається війна і невідомо коли закінчиться, але кожен на своєму місці, ми маємо дуже ощадливо ставитися до ресурсів, до природи та до тих благ, які вона надає і використовувати це все в найбільш економний спосіб і тоді можна сподіватися, що людство виживе а ми передамо цей досвід нашим дітям і внукам.
 
   Активними учасниками в обговоренні, крім студентів, були всі запрошенні учасники. Наталія Гриневич з Білоцерківського національного аграрного університету взяла активну участь в дискусії відмітивши, що проведення подібних заходів є особливо актуальним, оскільки потрібно максимально наблизити підготовку фахівців до вимог ринку праці та запропонувати роботодавцям кваліфікованих та перспективних працівників. Микола Світельський з Поліського національного університету був вдячний за участь в гостьовій лекції і цікаво викладеному матеріалу.
   Лекція та дискусія відбулася в творчій та дружній атмосфері, а представлена інформація зацікавила студентів, які відчули важливість і перспективність обраної професії.
Марина Павленко, асистент
кафедри глобальної економіки

 
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook