V Міжнародна науково-практична конференція молодих вчених «Фінансові механізми сталого розвитку України в умовах сучасних викликів» з нагоди 125-річчя НУБіП України

4 березня 2023 року
    2 березня 2023 р. кафедрою фінансів була проведена щорічна V Міжнародна науково-практична конференція молодих вчених «Фінансові механізми сталого розвитку України в умовах сучасних викликів» з нагоди 125-річчя НУБіП України.
     Основною метою конференції був обмін науковими ідеями та міжнародним й вітчизняним досвідом між актуальними проблемами досліджень щодо фінансових механізмів сталого розвитку України в умовах сучасних викликів та воєнного стану.
     Слід відмітити, що у конференції прийняли участь більше 200 учасників – науковці, аспіранти та студенти провідних іноземних закладів вищої освіти та України, зокрема: Азербайджанського державного економічного університету (Азербайджан), Технічного університету Молдови (Молдова), Батумського державного університету ім. Шота Руставелі (Грузія), Кавказького міжнародного університету (Грузія), Університету «Проф. Д-р Асен Златаров» (Болгарія), Університету ім. Яна Кохановського (Польща), Вінницького національного аграрного університету (Україна), Державного біотехнологічного університету (Україна), Державного податкового університету (Україна), Державного торгово-економічного університету(Україна), Дніпровського державного аграрно-економічного університету (Україна), Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара (Україна), Донецького національного університету економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського (Україна), Західноукраїнського національного університету (Україна), Київського національного університету будівництва і архітектури (Україна), Львівського національного університету природокористування (Україна), Льотної академії Національного авіаційного університету (Україна), Національної академії статистики, обліку та аудиту (Україна), Національного Авіаційного Університету (Україна), Національного університету харчових технологій (Україна), Сумського національного аграрного університету (Україна), Національного університету «Одеська політехніка» (Україна), Національного університету оборони України імені Івана Черняхівського (Україна), Міжрегіональної Академії Управління персоналом (Україна), Маріупольського державного університет (Україна), Хмельницького національного університету (Україна), Чорноморського національного університет імені Петра Могили (Україна).
    До конференції активно долучились студенти з відокремлених структурних підрозділів НУБіП України: Бобровицького фахового коледжу економіки та менеджменту ім. О. Майнової, Боярського фахового коледжу, Ірпінського фахового економічного коледжу, Немішаївського фахового коледжу, Ніжинського агротехнічного інституту, а також з Житомирського агротехнічного фахового коледжу та Черкаського державного бізнес-коледжу.
    Привітав учасників конференції начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко, побажав цікавих доповідей та плідної наукової дискусії із актуальних питань сьогодення.
    До привітань приєднався декан економічного факультету Анатолій Діброва, зазначивши про проблеми і виклики розвитку економіки України та аграрного сектору зокрема, спричинені воєнними діями росії. Звернувся до молодих науковців і студентів щодо плідного обговорення фінансових питань на науковому заході, організованого кафедрою фінансів. Висловив, слова подяки завідувачу Надії Давиденко та викладачам кафедри, що зуміли у такий не простий час зібрати широку аудиторію науковців, аспірантів, студентів, побажавши учасником конференції плідної роботи та цікавих дискусій.
     З вітальним словом до учасників конференції звернулась завідувач кафедри фінансів Надія Давиденко, яка зазначила, що студентське життя дає можливість розвиватися всебічно, але головна можливість, яку повинен використати кожен студент – це розвиватися інтелектуально. Основним рушієм прогресу і найбільшою цінністю у світі сьогодні визнаються знання людини, її навички, вміння є та будуть в третьому тисячолітті найбільшим скарбом. «Попри воєнний стан ми маємо навчатись, розвиватись і ділитись своїми науковими дослідженням» - зазначила Надія Давиденко.
     Привітали учасників конференції також наші закордонні колеги Іван Димитров – доктор, проф., завідувач кафедри економіки та менеджменту, Університету «Проф. Д-р Асен Златаров»з Болгарії; Ельсевар Гулієв, к.е.н., доцент кафедри економіки та менеджменту Азербайджанського державного економічного університету.
     Приєдналась до привітань учасників конференції Юлія Коваленко - доктор, проф., завідувачка кафедри фінансових ринків та технологій Державного податкового університету. В свою чергу, Юлія Коваленко зазначила, що майбутнє України за молодими досвідченими спеціалістами у фінансовій сфері, економіку країни потрібно відбудовувати. Побажала миру і процвітання в нашій державі, а також наукових здобутків учасникам конференції.
    Цікавою була доповідь аспірантки Азербайджанського державного економічного університету Масімлі Нармін, в якій йшла мова про основні причини світової фінансової кризи які періодично виникають у світовій економіці та руйнують систему глобальних економічних зв'язків, що склалася за останні десятиліття. Незважаючи на зусилля урядів, світу та національних фінансових органів запобігти кризі, вона часто виникають через 15-20 років, гальмують економічне зростання та вимагають нових системних змін – зазначила доповідачка.
    В свою чергу, аспірант кафедри фінансів Сергій Громов розповів про бізнес планування та фінансування рекреаційного комплексу на прикладі сімейного екопарку «Ясногородка» Київської області. Проаналізував залучення коштів та відновлення (реновацію) комплексу після військових дій агресора, зробивши детальний аналіз ринку готельної та туристичної інфраструктури України, представивши детальний план інвестиційного проекту з відновлення екопарку з терміном реалізації 5 років.
     Про особливості державного фінансового контролю в умовах війни розповів Богдан Максименко, студент НУБіП України. Розглянувши функції та повноваження Державної аудиторської служби та її міжрегіональних територіальних органів під час воєнного стану а також типові порушення учасників бюджетного процесу, встановлених органами державного фінансового контролю і аудиту у 2022 році та рекомендацій щодо їх уникнення у наступних бюджетних періодах.
    Саломе Думбадзе та Ніко Леонідзе, бакалаври Батумського державного університету ім. Шота Руставелі представили доповідь за результатами наукового дослідження «Соціальна відповідальність бізнесу в Грузії». Вони відмітили, що соціальна відповідальність – це не лише відповідальність компанії перед працівниками та підприємствами, з якими вона стикається в процесі своєї діяльності, перед місцевою громадою та суспільством в цілому, а й цілісна філософія організації підприємницької діяльності, якої дотримуються компанії, що мають на меті забезпечення гідного рівня життя людей, збереження навколишнього середовища і, відповідно, сталого розвитку суспільства.
     Особливості функціонування податкової системи України в умовах воєнного стану доповіла Діана Кушнір, студентка Державного податкового університету, здійснивши детальний аналіз  надходжень за податками і платежами в період воєнного стану. Дану тематику продовжила Ірина Ясковець, Анастасія Лазерна студентки НУБіП України, а також долучилась до дискусії Дарія Біндюг, студентка Сумського національного аграрного університету.
    Проблеми та перспективи розвитку фінансової системи в умовах воєнного стану розглянув у своїй доповіді Олег Кащук, студент Вінницького національного аграрного університету. Дану тему продовжила Антоніна Поліщук, студентка Черкаського державного бізнес-коледжу вказавши на перспективні напрямки розвитку державних фінансів у повоєнний період. Фінансову безпеку особистості розглянула у свій доповіді Оксана Савка, студентка ВСП «Бобровицький фаховий коледж імені О. Майнової НУБіП України» , закцентувавши увагу на стратегії соціального розвитку держави щодо подолання безробіття та ліквідації бідності.
    Особливості й перспективи розвитку корпоративних фінансів в умовах кризової економіки розкрили Олена Мойсієвич, а саме проблеми та напрямки розвитку фінансового лізингу в Україні як джерела фінансування інвестицій, Юлія Савчук розглянула проблеми та напрямки розвитку діяльності ломбардів в Україні, студентки НУБіП України.
     Управління фінансами суб’єктів підприємництва в умовах воєнного стану розглянули Надія Нікітчук, студентка ВСП «Ірпінський фаховий коледж НУБіП України», а саме фінансування діяльності підприємств аграрного сектору України в умовах воєнного стану; Крістіна Петришин, студентка НУБіП України щодо аналізу та оцінювання реальних можливостей відновлення платоспроможності підприємства; Дарія Мельничук, студентка ВСП «Ірпінський фаховий коледж НУБіП України» розглянула краудфандинг як форму фінансування суб’єктів малого підприємництва в Україні; Анна Петрик, студентка НУБіП України розкрила економічний зміст та порядок проведення фінансової санації підприємства.
     Після обговорення та дискусій завідувач кафедри фінансів Надія Давиденко, підвела підсумки конференції, відзначила про високий рівень підготовки студентів, цікава подача матеріалу та оголосила переможців конференції.
       За результатами обговорення були визначенні переможці:
І місце отримали Діана Кушнір, студентка Державного податкового університету; Богдан Максименко, студент НУБіП України.
ІІ місце поділили: Біндюг Дарія, студентка Сумського національного аграрного університету; Надія Нікітчук, Дарія Мельничук, студентки ВСП «Ірпінський фаховий коледж НУБіП України»; Оксана Савка, студентка ВСП «Бобровицький фаховий коледж імені О. Майнової НУБіП України»; Анастасія Лазебна, Юлія Савчук, студентки НУБіП України.
ІІІ місце розділили: Олег Кащук, студент Вінницького національного аграрного університету; Юрій Кожановський, студент НУБіП України; Олена Мойсієвич, студентка НУБіП України; Крістіна Петришин, студентка НУБіП України; Анна Петрик, студентка НУБіП України; Антоніна Поліщук студентка Черкаського державного бізнес-коледжу, Ірина Ясковець, студентка НУБіП України.
    На завершення конференції Надія Давиденко, привітала переможців та побажала учасникам конференції подальших наукових здобутків, активно працювати та приймати участь у подальших заходах кафедри фінансів.
     Організаційний комітет конференції висловлює щиру подяку науковцям пленарного засідання, учасникам та гостям конференції, Збройним Силам України за проведення наукової конференції!

Галина Скрипник,
доцент кафедри фінансів
 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook