Овочі та фрукти України - 2022

13 грудня 2022 року

2 грудня у м. Києві відбулась XVIII  щорічна конференція «Овочі та фрукти України -2022». У роботі конференції прийняли участь близько 100 учасників плодоовочевого ринку.  Ця значима подія вперше за рік під час військової агресії проходила в очному форматі. Обговорювали сезон українського плодоовочевого ринку – 2022/23 та прогноз на весну й подальші перспективи.

Керівник проєкту «АПК-інформ: овочі та фрукти» Олександр Хорев зазначив про необхідність зміни технологій виробникам овочевої продукції в наступному сезоні. Це пов’язано з окупацією територій, знищенням найбільших логістичних центрів на півдні України та стрімкою міграцією населення. Ціни на овочеву продукцію будуть зростати в подальшому, особливо на цибулю ріпчасту. Водночас в наступному сезоні існує загроза з боку зовнішніх постачальників та високою вартістю витрат. Позитивним є для наших виробників можливість отримати 70% коштів державної підтримки для розвитку садів та тепличного господарства. Про урядову грантову програму з розвитку садів та тепличного господарства, порядок надання та нові умови участі представив експерт групи з питань впровадження програм підтримки у сільському господарстві проєкту USAID «АГРО» Сергій Остапець.

Сучасні реалії ставлять перед виробниками нові нестандартні виклики. Тому овочівництво може і має бути іншим. За словами Андрія Ярмака, економіста інвестиційного департаменту FAO, виходом мають бути впроваджені нові перспективні технології (High-tech), а саме: вертикальні ферми; переважно теплиці без опалення (або з сонячними панелями); розширення переліку культур, що вирощують у закритому ґрунті; агро-дрони; повна автоматизація управління садом та полем; роботи, безпілотні технології.

Директор компанії Green Wave Organic, Володимир Новий представив інноваційну авторську розробку, яка ставить перед собою мету надання людям якісних, екологічно чистих та корисних продуктів харчування за доступними цінами. Розроблений комплекс вертикального вирощування овочевих культур є значно ефективніший у розрахунку продуктивності на 1 м2 від подібних рішень.

Водночас вражаючою була доповідь засновника компанії Drone.UA, Валерія Яковенка щодо використання робототехніки на полях України. Як не дивно, але саме Україна задає тренди на робототехніку в аграрному секторі. За результатами 2022 р. Україна була №1 на ринку Європи за інтенсивністю використання дронів-обприскувачів. В умовах війни створено перший в світі стартап для підтримки та оптимізації роботи ринку з надання послуг дронами-обприскувачами. Ведуться розробки щодо створення роботів для збору врожаю плодоовочевих культур. Це дуже важливо, коли існує проблема робочої сили в усьому світі, а особливо в Україні, де існує стрімка міграція населення.

Цікавою була й доповідь Юлії Тимошенко, експерта ринку заморожених овочів, плодів і ягід щодо можливостей переробки у плодоовочевому сегменті, в т.ч. українського сектору заморожування ягід і плодів. Керівник відділу маркетингу ОРСП «Шувар» Тетяна Попович представила перспективи пропозиції овочів борщового набору, а саме звідки буде імпортуватись продукція  та чого очікувати вже навесні.

Керівник аналітичного напряму проєкту  «АПК-інформ: овочі та фрукти»  Євген Кузін представив результати щорічного аудиту супермаркетів України та рейтинги мереж міста Києва і Дніпра в листопаді 2022 р. У м. Києві першими в рейтингу за ціною, якістю, асортиментом плодоовочевої продукції виявилися Novus, Сільпо та ВелМарт. 

Були й інші цікаві доповіді щодо виробництва та переробки плодоовочевої продукції в наступному сезоні. Особливо приємно було бачити на конференції нашого випускника Сергія Змійчука, який представляв нові сорти лохини компанії «ФруТек», розсадник якої  знаходиться в селі Микулинці на Вінничині.

Участь у конференції залишила позитивні враження. Незважаючи на труднощі галузь плодоовочівництва продовжує розвиватись. Нові виклики вимагають пошуку нових технологій, відкриття нових ринків для українських фермерів у воєнний час. І наші випускники готові до цих викликів!

Ірина Бобось,

Доцент кафедри овочівництва і закритого ґрунту

 

 
 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook