Підсумки роботи ІІ Всеукраїнської науково- практичної конференції студентів, аспірантів та молодих вчених «Екологія – виклики сучасності»

30 вересня 2022 року

   21-23 вересня 2022 року на кафедрі екології агросфери та екологічного контролю проведено ІІ Всеукраїнську науково-практичну конференцію для студентів, аспірантів та молодих вчених «Екологія – виклики сучасності».

   Захід проходив в дистанційному форматі, з метою обговорення та пошуку рішень актуальних проблем, пов’язаних із проблемами досліджень в cфері екології та охорони навколишнього середовища, природоохоронних технологій, екологічної безпеки, глобальних та регіональних екологічних проблем водного та наземного простору – як у теоретичному так і у практичному відношенні. Модератором засідання виступила доцент кафедри екології агросфери та екологічного контролю Світлана Паламарчук.
   У роботі конференції взяли участь більше 50 учасників, серед яких студенти і аспіранти закладів вищої освіти України: Вінницької академії неперервної освіти, Полтавського державного аграрного університету, Одеського державного екологічного університету.
   Конференція розпочала свою роботу о 09.00 год з вітального слова заступника декана факультету захисту рослин, біотехнологій та екології, доктора сільськогосподарських наук, професора Юлії Коломієць та заступник декана з наукової роботи факультету захисту рослин, біотехнологій та екології, кандидата сільськогосподарських наук, доцента Валерії Бондарь, які побажали усім учасникам плідної праці, цікавих дискусій і нових знайомств на конференції.

   З привітальним словом виступила в.о. завідувача кафедри екології агросфери та екологічного контролю, кандидат сільськогосподарських наук, доцент Олена Наумовська, яка висловила подяку у зацікавленості до наукової конференції широкого загалу студентів, аспірантів і побажала учасникам конференції плідної роботи та наголосила, що налагодження науково-практичних зв'язків між науковими і виробничими колективами, дозволить вирішити низку актуальних питань у галузі екології та охорони навколишнього середовища, оголосила регламент й запросила учасників до роботи.

   Необхідно відмітити активну роботу учасників конференції, особливо студентів, які виступили з доповідями. Першою, свій виступ розпочала магістр 2 року Анастасія Лагойко, з темою доповіді: «Варіація радіального приросту старовікових дерев Querqus Robur L. на фоні зміни клімату». В своїй доповіді магістрантка охарактеризувала реакцію дуба звичайного на кліматогенні чинники такі як температура, вологість, опади та дефіцит насичення повітря. І зробила висновки, щодо цінності старовікових дерев в екологічному аспекті.

   Доповідь Дар’ї Скороходової була зосереджена на актуальній проблематиці вплив війни на природне середовище, доповідач відмітила, що в природі все пов'язано і перебуває в постійному колообігу, тож забруднення атмосфери — це водночас забруднення вод і грунтів. Ведення екологічної війни — це намагання знищити майбутнє людей і здатність країни відновитися. Відсутність чистої води та забруднення грунтів унеможливлює вирощування сільськогосподарських культур і економічне відновлення держави. Токсичні речовини провокують хвороби у цілих поколінь, а викиди парникових газів прискорюють кліматичну кризу та ставлять під загрозу людей всього світу, не тільки України.


   Студентка 3 курсу Сніжана Скрит представила свою доповідь на тему «Вплив антропогенного навантаження на фітоценози м. Києва».
Підводячи підсумок своєї доповіді, студентка зауважила, що забруднення території міських екосистем залежить від забудови території, особливості рельєфу та погодних умов місцевості, розташування автомобільних шляхів та їх завантаженості транспортом, промислових та сільськогосподарських об’єктів, автозаправних станцій, тощо, що зумовлює нерівномірність рівня антропогенного навантаження на фітоценози у різних районах міста.


   Магістр ІІ р.н. Валентин Шевченко представив результати досліджень на тему «Рекреаційне навантаження на центральний парк культури та відпочинку м. Узин», За результатами досліджень встановлено, що середнє значення рекреаційного навантаження становило 56 ос-год/га, що оцінюється як допустиме. Зазвичай у вечірній час кількість людей була більшою, що пов’язано із закінченням робочого дня і бажанням рекреантів відпочити безпосередньо у парку.


   Завершальним у роботі конференції був виступ доцента кафедри екології агросфери та екологічного контролю Світлани Паламарчук, яка підвела підсумки роботи конференції і подякувала усім учасникам за цікаві доповіді, слушні запитання та активні дискусії.

Організаційний комітет конференції висловлює щиру подяку учасникам та гостям конференції.

Світлана Паламарчук,
доцент кафедри екології агросфери
та екологічного контролю

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook