Триває співпраця між освітянами-журналістами: професорка Марина Навальна прочитала гостьову лекцію для житомирських студентів

11 жовтня 2022 року
Упродовж кількох років між кафедрою журналістики та мовної комунікації НУБіП України (завідувачка Наталія Костриця) та кафедрою журналістики, реклами та піару Житомирського державного університету імені Івана Франка (завідувач Валерій Башманівський) склалася плідна співпраця щодо обговорення освітніх програм, стажувань тощо.

Нинішній навчальний рік розпочали з гостьової лекції, яку для житомирських студентів-журналістів прочитала доктор філологічних наук, професор кафедри журналістики та мовної комунікації Марина Навальна.

Професорка на матеріалі мови українських засобів масової комунікації продемонструвала вплив позамовних чинників на словниковий склад мови. Зокрема йшлося: про класифікації позамовних чинників в українському мовознавстві, про основні тенденції активізації тематичних груп у сучасних українських засобів масової інформації, а також про мовну адаптацію номінацій коронавірусних штамів у сучасних масмедіа та актуалізацію військової лексики в українських масмедіа.

Аналізований матеріал засвідчив, що через низку позамовних чинників суспільно-політичного та військового спрямування (розповсюдження коронавірусної інфекції, анексія Криму, російсько-український конфлікт на сході України, повномасштабна війна) у сучасній українській мові додалося нових лексемам або актуалізувалися відомі лексеми на позначення штамів, осіб, військових дій, процесів та станів та ін., що відображено в засобах масової комунікації початку третього десятиліття ХХІ ст.

Студенти ставили низку питань щодо: порушення літературних норм у мові преси, процесів адаптації іншомовних лексем, доцільності використання в журналістських текстах субстандартної та ненормативної лексики та ін.

Марина Навальна,
професор кафедри журналістики та мовної комунікації

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook