Тиждень правових знань -2022. День третій: говоримо про економічне право

5 жовтня 2022, 21:43

5 жовтня в рамках проведення Тижня правових знань – 2022 відбувся круглий стіл «Говоримо про економічне право» активну участь у обговоренні прийняли студенти 1 курсу економічного факультету, освітньої програми «Міжнародна економіка». Модератором виступила доцентка кафедри теорії та історії держави і права Олена Чомахашвілі.

 

На початку зустрічі було оговорено, що мова йтиме про економічне право не як про правову галузь чи елемент системи законодавства, а як один із видів людських прав. Тож економічне право – це певна можливість людини у сфері виробництва, розподілу, обміну і використання матеріальних благ, що характеризує її участь у виробництві матеріальних благ. До цієї групи прав належать:  право на приватну власність (індивідуальну і колективну); право на працю і вибір професії та роду трудової діяльності;  можливість вибору роду занять і роботи за своїм покликанням; право на професійну підготовку і перепідготовку; право на справедливу оплату праці; право на страйк; право на відпочинок тощо.

    Особливу увагу присутніх привернули питання правового регулювання економічної конкуренції. Зокрема, детально було обговорено, що саме спонукає господарників до розширення й раціоналізації виробництва, сприяє впровадженню прогресивних інновацій (принципово нових матеріалів, техніки і технології, форм організації і оплати праці, зовсім нових виробів і сервісу для споживачів), стимулює економію витрат матеріальних, трудових і фінансових ресурсів, змушує роботодавців поліпшувати умови праці найманих працівників, зацікавлює найманих працівників підвищувати свій професійний рівень, освоювати нові професії, підтримувати фізичну форму, бути дисциплінованими й відповідальними, сприяє урівноваженню та зниженню цін, витісняє неефективних господарників та зайвих торгових посередників, заінтересованих у накручуванні цін, сприяє оптимальному задоволенню попиту (усуває дефіцити й марнотратство), слугує "барометром" ефективності та меж державного втручання в економіку.

 

Також було наголошено на економічних обов’язках. Було зауважено, що кожен зобов’язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом (ст.67 Конституції). Адже, економічні права вважаються правами людини, які стосуються гарантування економічних умов, що дозволяють вільне та гідне життя.

А завтра запрошуємо усіх охочих відвідати онлайн-засідання онлайн засідання дискусійного клубу "De Jure!" (Людмила Протосавіцька).

 

Кафедра теорії та історії держави і права

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook