ГУРТКІВЧИНЯ КОШЕЛЬ КАТЕРИНА ВІДПРАЦЮВАЛА МЕТОДИКУ ВІДБОРУ КІСТКОВОГО МОЗКУ У КРОЛЯ ТА КУЛЬТИВУВАННЯ СТОВБУРОВИХ КЛІТИН

2 жовтня 2022 року
Кафедра хірургії і патофізіології імені академіка І.О. Поваженка

   Була проведена науково-практична робота по відбиранню кісткового мозку у кроля під загальним наркозом та культивування стовбурових клітин для банку стовбурових клітин кафедри хірургії і патофізіології ім. академіка І. О. Поваженка в навчально-науковій лабораторії "Центр клітинних технологій у ветеринарній медицині".

   Таким чином відпрацювали методику відбору кісткового мозку у кроля за допомогою спиномозкової голки. Даний метод дозволяє уникнути оперативно-травматичного пошкодження, яке обов’язково супроводжує відбір кісткового мозку, незалежно від кістки, з якої його відбирають, що знижує ризик травматизації тварини.

 

   Дослідили аналіз результатів колонієформуючої здатності та проліферативного потенціалу мезенхімальних стовбурових клітин кісткового мозку кроля на 0 пасажі, який показав, що склад культурального середовища і вік тварини має суттєвий вплив на швидкість прояву колонієформуючої здатності клітин та їх проліферативну активність.

   Вибір місця відбору кісткового мозку, як основного джерела стовбурових клітин є основою біотехнологічних підходів отримання стовбурових клітин, оскільки саме кістковий мозок є основним їх джерелом.

   Отриманий кістковий мозок центрифугували з фіколом. Клітини вирощували у СО2-інкубаторі протягом 3 тижнів. При виборі кістки для відбору кісткового мозку звертають увагу не лише на її розміри та розташуванням, а й на співвідношенням у її будові губчастої та компактної кісткової тканини. В переліку кісток, придатних для відбору кісткового мозку у тварин завдяки наявності в них переважно губчаста кісткова тканина, багатої на стовбурові елементи, в першу чергу знаходяться груднина і клубова кістка. Проте маніпуляції щодо відбору кісткового мозку з цих кісток виконують переважно у великих тварин, зокрема конях.

   З огляду на це, гуртківчиня відбирали кістковий мозок у кролів для проведення наукових досліджень саме з губчастої кісткової тканини дистальних епіфізів стегнових кісток кролів. При виборі кістки для відбору кісткового мозку магістри насамперед керувались можливістю оперативного доступу та виконання оперативного втручання, швидкістю його проведення, наявністю у кістці губчастої кісткової тканини, очікуваним об’ємом аспірату кісткового мозку, необхідністю післяопераційного догляду за твариною та ймовірністю виникнення різного роду ускладнень
   Одже, відпрацювали методику відбору кісткового мозку у кроля та культивування їх для дослідження проліферативної активності мезенхімальних стовбурових клітин, яке має велике значення в подальших дослідженнях при застосуванні цих клітин у клініці, за будь-якого патологічного стану.

Заступник директора НДІ здоров’я тварин з питань
студентської наукової роботи,
кандидат ветеринарних наук, старший викладач кафедри
хірургії і патофізіології ім. акад. І. О. Поваженка;
Роман Бокотько

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook