Україна разом з ЄС відзначають Органічний день

28 вересня 2022 року

 

   23 вересня 2021 року Європейський Парламент, Європейська Рада та Європейська Комісія започаткували щорічний Органічний день ЄС. Це є частиною Плану дій з розвитку органічного виробництва ЄС, метою якого є збільшення споживання органічної продукції, зростання органічного виробництва, покращення сталості сільського господарства та сприяння досягненню цілей стратегії ЄС «Від ферми до виделки» та Стратегії біорізноманіття ЄС.
   Саме тому 23 вересня 2022 р у рамках відзначення дня органічного виробництва відбулася онлайн-конференція «Органічний день в Україні», у якій взяли участь представники навчально-наукової лабораторії економічної теорії та біоекономіки НУБіП України
 та здобувачі вищої освіти ступеня доктора філософії.


   Ця онлайн-конференція організована Міністерством аграрної політики та продовольства України, ДУ «Офіс з розвитку підприємництва та експорту» у співпраці з об’єднанням «Органічна ініціатива» за підтримки Швейцарії в рамках швейцарсько-українських програм «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України» (QFTP) та «Органічна торгівля заради розвитку» (OT4D).


   Конференція має на меті євроінтеграцію, впровадження Європейського зеленого курсу в Україні, підвищення рівня обізнаності про органічні продукти та сприяння ключовій ролі органічного сільського господарства у переході до сталого виробництва та споживання в Україні.
   Особливо актуальною є тема конференції для працівників кафедри економічної теорії, оскільки на кафедрі працює навчально наукова лабораторія економічної теорії та біоекономіки, а здобувачі вищої освіти ступеня доктора філософії кафедри займаються дослідженням теми органічного землеробства.

   З привітальним словом до учасників конференції звернувся Тарас Висоцький, Перший заступник Міністра Міністерства аграрної політики та продовольства України, Мільтіадес Кримізіс, керівник міжнародного сектору відділу органічного сільського господарства, Генеральна дирекція сільського господарства та розвитку сільських територій, Європейська Комісія; Віктор Шуткевич, заступник директора зі співробітництва, Посольство Швейцарії в Україні; Крістіан Хелл, керівник сектору сільського господарства, Представництво Європейського Союзу в Україні. Виступаючі звернули увагу на важливість розвитку даного напрямку виробництва продукції, необхідності наближення українського органічного законодавства до органічного законодавства ЄС та посилення співпраці України та країн Європейського Союзу у сфері розвитку органічного землеробства та формування ринку органічної продукції.
  Андрій Ремізов, виконувач обов'язків директора ДУ «Офіс з розвитку підприємництва та експорту» виступив з доповіддю про стан експорту української органічної продукції.


   

   Сергій Галашевський, директор ТОВ «Органік Стандарт» та Олена Манзюк, заступник керівника відділу сертифікації, стандартизації та якості ТОВ «Органік Стандарт» довели до учасників конференції результати дослідження ринку органічної продукції в Україні з позиції внутрішнього ринку та експорту.

   Юлія Ворощук, директор ТОВ «Органік Експерт», Іван Гречківський, генеральний директор ТОВ «Фемілі гарден», Андрій Ніколаюк генеральний директор, ПрАТ «Етнопродукт» поділилися досвідом виробництва органічної продукції в надзвичайно складних сучасних умовах.


   Про грантову програму Органічної ініціативи «Підтримка органічного сектора в Україні» розповіла Олена Дейнеко, координатор цієї програми.

   Олександр Каліберда, національний експерт проєкта «Німецько-українська співпраця в галузі органічного сільського господарства» ознайомив учасників конференції з грантовою ініціативою «Екстрена допомога для органічного сільського господарства в Україні», яка почала реалізовуватися в рамках німецько-української співпраці в галузі органічного сільського господарства з березня 2022 року.


   Проведення даної конференції свідчить, що Україна разом з ЄС святкує Органічний день та докладає зусиль задля впровадження Європейського зеленого курсу в Україні, що не зважаючи на складні умови воєнного стану, органічний сектор України розвивається та посилюється міжнародне співробітництво для розвитку органічного ринку в Україні,.
   Учасники конференції висловили надію, що наступного року Органічний день, який відзначається в країнах ЄС 23 вересня, буде визнаний на державному рівні.
   Хочемо подякувати організаторам за чудово організований та інформаційно наповнений захід.

Віра Бутенко,

доцент кафедри економічної теорії

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook