Микола Томенко: гуманітарна стратегія країни має забезпечувати підвищення індексу якості життя громадян

17 листопада 2014 року
17 листопада на Міжнародний день студента  до університету завітав радник Президента України Микола Томенко.  Представив його загалу і запросив до слова ректор університету Станіслав Ніколаєнко
 
Микола Володимирович звернувся до присутніх з основними положеннями проекту коаліційної угоди. За його словами, вперше документ такого рівня винесено на розгляд експертів та громадське обговорення. Основна ідея угоди у постановці завдань на увесь термін новообраного Парламенту. Тож він коротко зупинився на основних її положеннях.
 
 
У документі приділена серйозна увага правоохоронному блоку та подоланню корупції. Як зазначив Микола Томенко, здійснення люстраційного процесу має базуватися  не тільки на формальних, а й змістовних його ознаках. А законодавство про  очищення влади треба ще уточнювати. Особлива увага – оновленню суддівства, бо без цього побудувати нову державу шансів не маємо. Також проектом угоди передбачається, що наступні вибори до Парламенту проходитимуть за відкритими партійними списками. Але при цьому Микола Володимирович зауважив: треба уточнити механізм їх формування. 
 
 
Мова йшла і про ще одне суперечливе питання –  депутатську  недоторканість, розподіл комітетів Верховної Ради України, реформи та повноваження місцевого самоврядування. 
 
Ще одне актуальне питання – гуманітарна політика. Зокрема, йшлося про школу як центр соціально-гуманітарної просвіти на селі, функціональне призначення бібліотек. Гуманітарна стратегія  країни має забезпечувати індекс якості життя людини. А це і якість освітніх послуг, охорони здоров’я тощо. Кошти слід вкладати у масовий спорт, а не в професійний, а, отже, інвестуватимемо в здоров’я людей, а не у кількість медалей. Ще один дуже важливий момент – маємо побудувати єдину церкву. Я хотів би, – зазначив Томенко, – щоби ми чітко зафіксували гуманітарну політику, системно її реалізовували та не вдавалися до крайнощів. 
 
 
Радник Президента торкнувся існуючих  розбіжностей між теорією і практикою та порушив питання функціональності Академії наук України. При цьому наголосив на необхідності співпраці академії з вишами. Як зазначив Микола Володимирович, в Україні налічується близько 40 наукових інститутів. Тому напрошується запитання: що зробила наукова спільнота,  плеяда академіків  для того, аби спрогнозувати та  уникнути агресії  Росії?
 
Присутніх цікавили запитання про явку на позачергові парламентські вибори, стабільність національної грошової одиниці і зростання ВВП, взаємодія волонтерського руху з Міністерством оборони України та інше. Даючи на них відповідь, радник Президента порушив питання про монополізоване телебачення та зазначив, що бізнес і політику треба роз’єднати. На його переконання, армія має бути професійною. Кожен повинен робити те, що в нього найкраще виходить. 
 
 
А ректор Станіслав Ніколаєнко висловив стурбованість щодо обмежень стипендій та доплат за наукові ступені і вчені звання відповідно до Закону України «Про вищу освіту». На що  Микола Володимирович пообіцяв, що порушені питання обов’язково вивчить та завершив презентацію проекту угоди з вірою в те, що все зробимо.
 
Ольга Наконечна
 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook