Науковий гурток «Бджільництво» в постійному науковому пошуці

26 вересня 2022 року
  Незважаючи на складні умови сьогодення, кафедра конярства і бджільництва НУБіП України продовжує активно працювати та розвиватися. З початком навчального року поновив свою роботу науковий гурток “Бджільництво” під керівництвом доцента Миколи Войналовича.

  З нового навчального року гурток поповнився новими гуртківцями, окрім студентів спеціальності «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» до гуртка долучилися студенти спеціальностей «Агрономія», «Садівництво і виноградарство», «Біотехнологія», загалом членами гуртка виявили бажання стати 25 студентів.
   Починаючи з перших днів навчання гуртківці активно долучилися до осінніх робіт на Голосіївській навчально-дослідній пасіці, щоб не втрачати можливість живого спілкування з бджолами, окрім того спілкування відбувається і в онлайн-форматі.

   За ініціативи Миколи Володимировича, учасники гуртка були розподілені на підгрупи, в кожній групі є мінімум один студент, який вже має досвід спілкування з бджолами. За кожною групою закріплені відповідні бджолині сім’ї на пасіці, і гуртківці мають можливість доглядаючи за своїми підопічними сім’ями набуваючи практичного досвіду та виконувати наукові завдання.
  Зокрема ми визначали кормові запаси у бджіл та за потреби поповнювали їх цукровим сиропом. Всі дані про виконані роботи на пасіці ми заносимо в онлайн пасічний журнал, це зручно тим, що кожен хто має до нього доступ може бачити стан сімей та перелік виконаних робіт в конкретних бджолиних сім’ях. Варто відмітити, що на пасіці активно застосовують сучасні новітні технології по контролю стану бджолиних сімей.
   Одним з цікавих завдань було визначення рівня закліщованості бджолиних сімей, оскільки від кількості кліщів Varroa destructor залежатиме успіх зимівлі та продуктивність бджолиних сімей в наступному сезоні.

 

  Також на кафедрі проводяться тематичні практичні семінари по бджільництву до яких залучають членів наукового гуртка “Бджільництво”.
  Так, зокрема, нещодавно на кафедрі конярства і бджільництва був проведений семінар з питань підготовки бджіл до зими, спікером якого був доцент кафедри Микола Войналович.

  Ще одним цікавим семінаром, на якому співробітник інституту садівництва НААН, професор Олександр Литовченко, розповів про особливості виготовлення оздоровчих напоїв на основі меду та соку ягід.

 

   Наразі гуртківці отримали завдання з підготовки тематичних наукових доповідей для виступу на конференції, що проводитиме кафедра з нагоди 100-річчя заснування Голосіївської навчально-дослідної пасіки.


Сьорак Дем’ян,
староста гуртка “Бджільництво”,
студент 2 курсу 3 групи
спеціальності Технологія виробництва і
переробки продукції тваринництва

 


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook