Вплив воєнного стану на аквакультуру України: економіка, технологія, право: обговорюємо актуальні проблеми розвитку галузей національної економіки у рамках І Міжнародного семінару

21 липня 2022, 9:28
     Традиційно Національний університет біоресурсів і природокористування України виступає базою дискусійних платформ під час проведення всеукраїнських, міжнародних семінарів, круглих столів, конференцій, гостьових лекцій, на яких провідні практики, вчені, науково-педагогічні працівники ЗВО, здобувачі вищої освіти зустрічаються зі стекголдерами, колегами з інших закладів вищої освіти.
    Чергова зустріч відбулась у другій декаді липня у рамках проведення І Міжнародного семінару «Вплив воєнного стану на аквакультуру України: економіка, технологія, право» за модеруванням стейкхолдерів Бюджетної установи «Методично-технологічний центр з аквакультури» Державного агентства меліорації та рибного господарства України, Кот Тетяни, завідувачки відділення філософії та суспільствознавства КПНЗ «Київська Мала академія наук учнівської молоді», участі науковців Поліського національного університету, Білоцерківського національного аграрного університету, за сприяння Анатолія Діброви декана економічного факультету та Руслана Кононенка, декана факультету тваринництва та водних біоресурсів НУБіП України.
     Розпочала роботу І Міжнародного семінару доктор економічних наук, професор Наталія Вдовенко, завідувач кафедри глобальної економіки, яка привітала присутніх і визначила напрямки й зміст наукової дискусії щодо впливу даної ситуації на рибну галузь, її потреб на сучасному етапі та можливих шляхів подолання негативних наслідків від введення воєнного стану.
    Провідною метою семінару є здійснення обміну результатами наукових і прикладних досліджень, розгляд актуальних проблем розвитку рибного господарства, вивчення впливу воєнного стану на аквакультуру України, потреб галузі та шляхів її відновлення внаслідок надзвичайних викликів.
   У вступному слові директор Бюджетної установи «Методично-технологічний центр з аквакультури» Юрій Шарило зупинився на пріоритетних напрямках розвитку аквакультури України на сучасному етапі.
   Обговорили також світові тенденції розвитку аквакультури, особливості функціонування рециркуляційних аквакультурних систем, методи аквапоніки, специфіку існуючих РАС в Україні. Анатолій Вишневський, декан факультету лісового господарства та екології Поліського національного університету висвітлив особливості навчання студентів, акцентував увагу на особливостях проведених наукових досліджень в ЗВО, поділився досвідом.
    У процесі семінару до обговорення проблем розвитку аквакультури долучились: Наталія Гриневич, завідувач кафедри іхтіології та зоологіїМикола Світельський, завідувач кафедри біоресурсів, аквакультури та природничих наук, Ірина Кононенко, доцент кафедри аквакультури, Тетяна КотКиївська МАН, Ларисв Горяна, МАКБЕЗ, Сергій Ткачук, головний рибовод ТОВ «Сільськогосподарська фірма «Інтеррибгосп».
    Заслухавши доповідь Ігоря Матіїв, провідного фахівця Бюджетної установи: «Методично-технологічний центр з аквакультури», учасники семінару обговорили висвітлені проблеми та основні напрями їх вирішення, відзначаючи високу зацікавленість та практичну значимість підготовки здобувачів вищої освіти для аквакультури, а також ключову роль висококваліфікованих фахівців у забезпеченні реалізації реформування галузі аквакультури.
    Інформаційний лист заходу можна подивитись за покликанням: inf_lyst
      Підняті проблеми викликали жваву дискусію серед учасників семінару.
    Також у рамках семінару завідувачем Навчально-наукової лабораторії «AGMEMOD» Анастасією Яцун було презентовано лабораторію кафедри глобальної економіки та можливості проведення на її базі наукових досліджень та прогнозування розвитку аграрних ринків.
    У заході прийняли участь більше 120 учасників, з них 50 учасників он-лайн, включаючи іноземних колег, які надіслали також тези для збірника. Усі учасники семінару одержали відповідні сертифікати.
   Кафедра глобальної економіки планує і надалі організовувати всеукраїнські та міжнародні заходи з метою спільного вирішення проблем у сфері аквакультури як важливого сектору національної економіки в забезпеченні населення продовольством.
      Запрошуємо до подальшої співпраці.
Лариса Михальчишина,
доцент кафедри глобальної економіки
 
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook