Актуальність навчання у магістратурі за освітньою програмою «Дорадництво» зі спеціальності 073 «Менеджмент»

20 липня 2022 року
  

   Сьогодні у середовищі загроз та нових викликів як ніколи на часі відновлення та розбудова зруйнованих війною територій України. Визначна роль у цьому належить дорадництву, що продовжує поширювати знання і інформацію, розвивати інформаційно-консультаційну діяльність, сприяти формуванню науково обґрунтованих рішень для впровадження нових виробництв, кращих агропрактик із широким застосуванням новітніх інформаційних технологій і систем.

 
Унікальна підготовка кваліфікованих дорадників та експертів-дорадників відбувається на кафедрі публічного управління, менеджменту інноваційної діяльності та дорадництва НУБіП України на основі інноваційної програми як базової освіти – магістерської освітньої програми «Дорадництво», так і шляхом підвищення їх кваліфікації з подальшою сертифікацією.  
 
 
 
 Магістерська освітня програма «Дорадництво» була вперше відкрита в НУБіП України у 2004 році і є до цього часу єдиною в Україні. Вона успішно пройшла акредитацію у 2020 році ще на 6 років. Гарант програми – Кальна-Дубінюк Тетяна Прокопівна, доктор економічних наук, професор, заслужений науково-педагогічний працівник НУБіП України.
 
 Кафедра розвиває наукову школу з сільськогосподарського дорадництва, впроваджує електронну дорадчу систему (e-Dorada) поширення знань та інформацій, розробляє інтерактивні консалтингові системи для прийняття науково-обґрунтованих рішень, має повне забезпечення навчально-методичною літературою.
 
 
 
За дорадчою програмою було підготовлено понад 100 магістрів-дорадників, які стали провідними спеціалістами в Міністерстві аграрної політики та продовольства України, міжнародних проектах, викладачами у закладах вищої освіти, керівниками державних та приватних дорадчих структур. 
 
 
  
Кожен рік, починаючи з 2007 року, на базі НУБіП України відбувається підвищення кваліфікації дорадників та експертів-дорадників з подальшою їх сертифікацією. Підготовлена чисельна плеяда таких фахівців, в середньому до 70 осіб на рік для різних галузей сільськогосподарського виробництва, серед яких більше 200 осіб із НПП Університету.
 
 
 
  
Програма навчання передбачає залучення викладачів із провідних університетів Європи та Америки для читання лекцій щодо організації інформаційно-консультаційної діяльності на основі її актуальних програм з агробізнесу, екології навколишнього середовища, розвитку соціальної сфери, програм для дітей та молоді, агротуризму, домашньої економіки, PR- консалтингу тощо.
 
 
  
 Навчання відбувається як очно, так і в режимі онлайн в добре обладнаних комп’ютерами аудиторіях.
 
 
 
  Практика проходить на базі розвинутих дорадчих організацій України та зарубіжжя – Польщі, Нідерландів, Португалії, Америки тощо.
 
 
  
Захист кваліфікаційних робіт відбувається на високому рівні. Кожного року  захищаються оригінальні магістерські кваліфікаційні роботи, що безпосередньо пов’язані з напрямком діяльності магістрів. Роботи стосуються різних галузей сільськогосподарського виробництва: організації консультування з правового регулювання ринку сільськогосподарських земель в Україні, з вирощування фундука, організації органічного виробництва, PR-консалтингу в туристичній діяльності, тренінгових програм тощо. Роботи отримують високі оцінки і з успіхом впроваджуються у виробництво.
 
 
 
     
По закінченню магістратури здобувачі вищої освіти отримують диплом магістра з менеджменту та можливість працювати менеджерами в сфері дорадництва як в державних органах влади, обласних та районних її відділеннях, так і в об’єднаних територіальних громадах, організовувати надання консультаційних послуг за своїм фахом, а також відкривати свої консалтингові фірми. Після закінчення магістратури для кращих студентів відкрита можливість навчатись в аспірантурі.
 
 
 
Прийом до магістратури здійснюється на основі базової (бакалавр) або повної вищої освіти (спеціаліст, магістр) з будь-якої спеціальності. Після закінчення навчання присвоюється кваліфікація “Магістр менеджменту з дорадництва” та видається диплом магістра з менеджменту державного зразка. Підготовка фахівців здійснюється за кошти юридичних чи фізичних осіб. Термін навчання – 1,5 роки. Форма навчання – заочна. Вартість навчання у рік – 17 940 грн. Для вступників до університету на основі ОС «Бакалавр» передбачено складання магістерського тесту навчальної компетенції, для вступників ОС «Магістр» (ОКР «Спеціаліст») – вступне випробування проводиться у формі фахового іспиту. Разом з документами абітурієнти подають до приймальної комісії мотиваційний лист. 
 
 
Кафедра публічного управління, менеджменту інноваційної діяльності та дорадництва щиро запрошує вступників на багатопрофільну та практико-орієнтовану підготовку магістрів за освітньою програмою «Дорадництво». У сьогоднішніх реаліях життя потреба у кваліфікованих дорадниках в усіх сферах суспільного життя, особливо в аграрній, постійно зростає. Консультантам необхідно удосконалювати свої професійні навички, одержати професійну дорадчу освіту, яку може забезпечити НУБіП України шляхом узагальнення та систематизації сучасного міжнародного досвіду, мультидисциплінарного підходу, глибокої практичної підготовки на базі передових вітчизняних та зарубіжних підприємств, установ та організацій. Як показує практика та відгуки роботодавців, сучасний консультант - це магістр менеджменту з дорадництва! 
 
 
Тетяна Кальна-Дубінюк,
гарант ОП «Дорадництво»,
д.е.н., професор, професор кафедри публічного управління,
менеджменту інноваційної діяльності та дорадництва

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook