Освітня програма «Облік і аудит» ‒ фундамент побудови успішної професійної кар`єри

11 липня 2022, 11:53
      Кафедра обліку та оподаткування економічного факультету НУБіП України вже більше півсторіччя випускає високопрофесійних головних бухгалтерів, аудиторів, податкових інспекторів, бухгалтерів-аналітиків, фахівців із консалтингових (аутсортингових) послуг, судово-економічної експертизи, експертів із податків і зборів (https://nubip.edu.ua/node/12374). Саме ці професії в умовах сьогодення посідають лідируючі позиції в рейтингах найбільш популярних професій економічного профілю та є високо оплачуваними. Їх переваги: інформаційна грамотність, стабільність, способи роботи (перехід до цифрових технологій та віддаленої роботи), можливість працювати на себе та постійне кар'єрне зростання.
      Студенти спеціальності 071 «Облік і оподаткування» освітньої програми «Облік і аудит» в процесі навчання отримують широкі компетенції, які охоплюють: поглиблені знання з розробки і використання інформаційних систем і технологій в обліку, навики організації та ведення бухгалтерського обліку підприємств різних організаційно-правових форм із урахуванням особливостей та складності їх структури й потреб у обліковій інформації; аналізі, оподаткуванні й аудиті; вміння здійснювати економічний аналіз, організовувати і проводити аудит відповідно до філософії та стратегічних цілей бізнесу (https://nubip.edu.ua/node/39069). У рамках міжнародної співпраці університету бакалаври, магістри й аспіранти кафедри обліку та оподаткування успішно навчаються за кордоном у провідних університетах та перебувають на стажуванні у підприємствах Польщі, Чехії, Німеччини, Швейцарії, Данії, Японії, США, набуваючи досвіду європейської освіти та інноваційних знань зі спеціальності. За ініціативи колективу кафедри на економічному факультеті постійно відбуваються зустрічі з роботодавцями, організовуються стажування і виробничі практики у провідних національних та міжнародних компаніях, органах державної влади, аудиторських фірмах, підприємствах з іноземними інвестиціями, фінансових та банківських установах.
 
    Зокрема, Юлія Будяк після проходження виробничої практики в компанії Mazars шляхом конкурсного відбору, працює зараз на посаді джуніора консультанта відділу аутсорсингу бухгалтерських послуг.
     Підприємства зацікавлені в ініціативних молодих випускниках ОП «Облік і аудит» НУБіП України. Їх затребуваність підтверджується тим, що ще під час навчання на 2-3 курсах та проходження виробничої практики студенти отримують можливістю займати свої перші посади за фахом у підприємствах різних видів діяльності, аудиторських, консалтингових, інвестиційних та страхових компаніях, банках (https://nubip.edu.ua/node/9535). Кафедра обліку та оподаткування посилено активізує співпрацю з роботодавцями та діловими партнерами задля успіхів студентів та випускників на шляху до їх кар’єрного зростання й високої конкурентоздатності на ринку праці.
     Процес навчання повністю забезпечений електронними навчальними курсами з дисциплін, методичними розробками, підручниками й посібниками. Кращі студенти направляються на навчання до провідних університетів та стажування на підприємствах Польщі, Чехії, Німеччини, Швейцарії, Данії, Японії, США. (з окремими із них підписано договори про подвійні дипломи). Наразі освітня програма «Облік і аудит» є акредитованою Привілейованим інститутом управлінських бухгалтерів (CIMA, Chartered Institute of Management Accountants, Велика Британія), що сприяє розширенню знань і впровадженню кращих світових практик у навчальний процес здобувачів і майбутню професійну діяльність випускників.
      Навчальний процес для викладачів та студентів спеціальності «Облік і оподаткування» освітньої програми «Облік і аудит» завжди насичений цікавими подіями, навіть в умовах пандемії та військового стану.
     Однією із головних подій для всіх українських науковців економічного спрямування, що відбулась ще перед вторгненням ворогів на нашу землю, стала Всеукраїнська науково-практична онлайн-конференція «Наукові читання професора Г.Г. Кірейцева» (https://nubip.edu.ua/node/106069). Вона присвячена 90-річчю від дня народження видатного науковця всесвітнього рівня, який довгі роки плідно працював на кафедрі обліку та оподаткування. Виступи Григорія Герасимовича завжди викликали високу зацікавленість, оскільки були безцінним джерелом для наукових пошуків, роздумів, розуміння величі науки та представлених ідей.
     23 березня 2022 року за ініціативи студентської організації економічного факультету, учасників поетичного клубу «Баланс» та заступника декана з виховної роботи Олега Криворота відбувся творчий патріотичний захід «Тривожна в Голосієво весна». Викладачі та студенти економічного факультету читали власні авторські вірші та твори Тараса Шевченка (https://nubip.edu.ua/node/106681).
    Кафедрою постійно проводяться Дні відкритих дверей кафедри в очному та дистанційному форматі. Майбутнім абітурієнтам надається детальна інформація про перспективи навчання, умови проживання в гуртожитках, активне дозвілля, працевлаштування випускників та міжнародного стажування студентів (https://nubip.edu.ua/node/108236; https://nubip.edu.ua/node/100737).
      В важких умовах воєнного стану, як і в мирний час сучасний бухгалтер повинен бути провідним знавцем законодавства. Тому у період з 20 по 25 червня 2022 року на базі кафедри обліку та оподаткування в онлайн-форматі було проведено Курси підвищення кваліфікації фахівців з бухгалтерського обліку для науково-педагогічних працівників та здобувачів закладів вищої освіти аграрного профілю «Облік, оподаткування та контроль: вплив воєнного стану». Програма з підвищення кваліфікації допомогла слухачам отримати деталізовану інформацію щодо актуальних питань, які були розглянуті доповідачами. В заході взяли участь 96 учасників, серед яких викладачі ВНЗ України, бухгалтери, аудитори, провідні науковці та аспіранти в галузі економіки.
     В сучасному світі вже недостатньо мати глибокі фахові знання – важливо вміти користуватись новітніми інформаційними технологіями для обліку та управління підприємством. Результатом цієї спрямованості стала поява таких дисциплін, як бухгалтерський облік у прикладних програмних рішеннях, комп’ютерні методи аудиту, електронний документообіг, інформаційні технології в обліку агроформувань, теорія та практика облікового забезпечення управління підприємством у ERP–системах. У рамках цих дисциплін студенти отримують не лише глибокі теоретичні знання, але й опановують практичні навички роботи з найсучаснішими та найбільш популярними бухгалтерськими програмними продуктами.
     Теоретичні знання студенти поглиблюють науковою діяльністю у двох гуртках кафедри «Проблеми методики та організації обліку, контролю та аналізу» і «Діджитал облік», що дає можливість реалізувати їх участю у всеукраїнських та міжнародних студентських олімпіадах. У червні 2022 року студенти освітньої програми «Облік і аудит» взяли участь у Міжнародній студентській олімпіаді у сфері інформаційних технологій «IT-Universe» (https://nubip.edu.ua/node/111422).
     За результатами виконання практичних завдань конкурсу «Використання автоматизованих систем обліку» студентка освітньої програми «Облік і аудит», старостою 10-ї групи 1 курсу Анастасія Ліскович виборола ІІ місце. Анастасія також приділяє значну увагу науковій діяльності та є головою студентського наукового гуртка кафедри обліку та оподаткування «Діджитал облік».
 
    Здобувачі інших спеціальносте проявляють високу зацікавленість у вивчення облікових дисциплін, серед яких – «Бухгалтерський облік у прикладних програмних рішеннях» на базі ERP-систем», демонструючи високі особисті досягнення. Зокрема, студентка спеціальності «Менеджмент» – Таміла Прокопишина – виборола І місце у Міжнародній студентській олімпіаді у сфері інформаційних технологій «IT-Universe». Блискучі результати студентів на олімпіаді підтверджують високий рівень викладання облікових дисциплін із використанням сучасного програмного забезпечення.
 
     Щорічно бакалаври при складанні атестаційного кваліфікаційного екзамену та магістри під час захисту магістерських робіт демонструють глибокі професійно-профільовані знання й практичні навички з бухгалтерського обліку, аудиту, оподаткування, аналізу діяльності підприємств і організацій; складання всіх видів звітності (фінансової, податкової, управлінської), сучасних процедур її аудиту з використанням інноваційних інформаційних систем та комунікаційних технологій.
 
    Отже, для тих, хто прагне успіху і впевненого кар'єрного зростання на керівних посадах відділів обліку і звітності, контролю (аудиту) в міністерствах та відомствах, головними бухгалтерами, аудиторами, фінансовими директорами суб’єктів господарювання, консультантами зі специфіки оподаткування різних видів діяльності, а також для тих, хто прагне створити власний бізнес і стати професійним практиком — навчання за освітньою програмою «Облік і аудит» спеціальності «Облік і оподаткування» економічного факультету НУБіП України.
Освітня програма «Облік і аудит» — для талановитих, креативних, цілеспрямованих, для тих, хто прагне стати і стане заможним і успішним!
Любов Гуцаленко,
завідувач кафедри обліку та оподаткування,
Наталія Кузик, доцент кафедри,
Людмила Мельянкова, доцент кафедри

 

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook