Хіміки-токсикологи Держпродспоживслужби України підвищили кваліфікацію в НУБіП України
З 20 червня по 1 липня 2022 року згідно плану-графіку підвищення кваліфікації керівників і спеціалістів Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, керівників і спеціалістів державних установ, які належать до сфери управління Держпродспоживслужби в НУБіП України підвищували кваліфікацію слухачі потоку «Керівники та фахівці підрозділів: біохіміки з фізико-хімічних та біохімічних досліджень, хіміко-токсикологи, мікологи».
Дистанційні заняття проводили викладачі факультету ветеринарної медицини і фахівці Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК з використанням програми Сisco Webex Meetings.
Навчально-тематична програма підвищення кваліфікації включала наступні розділи:
- Перспективи ветеринарної освіти і науки в Україні, як фактор забезпечення здоров'я нації в умовах глобалізації світової економіки.
- Методи визначення сечовини, нітратів, нітритів, кислотного та перекисного числа жиру, кухонної солі, активності уреази в біоматеріалі та кормах. Верифікація та оцінка придатності методів, інтерпретація та оформлення результатів у відповідності до ЄС вимог.
- Проблеми під час виконання газової хроматографії та шляхи їх вирішення на прикладі визначення жирних кислот.
- Використання молекулярно-генетичних методів дослідження для контролю якості і безпеки продукції АПК.
- Фальсифікація рослинних олій та сучасні методи її виявлення.
- Біохімічний аналіз крові - інформативний метод лабораторної діагностики.
- Євро-інтеграційний ракурс огляду проблеми випробувань засобів захисту рослин в Україні. Еколого-токсикологічні випробування в УЛЯБП АПК. Основні підходи до оцінки токсичності та ризику суміші пестицидів для біоти.
- Контроль якості при здійсненні досліджень у лабораторіях.
- Мікотоксикологія. Розповсюдження грибів-продуцентів мікотоксинів. Класифікація мікотоксикозів Токсикодинаміка та біологічна дія мікотоксинів на організм тварини. Віддалені ефекти від дії мікотоксинів.
- Токсикологія пестицидів. Хімічна, виробнича, гігієнічна класифікація пестицидів.
- Правдива оцінка сировини - запорука якісної продукції. Актуальні питання лабораторної оцінки якості продукції АПК.
- «Гриби» - агенти біологічної безпеки.
- Види біохімічних аналізаторів крові, їх переваги і недоліки.
- Хроматографія як сучасний метод якісного і кількісного аналізу.
Кожен із викладачів задіяних у підвищення кваліфікації обов’язково проводив профорієнтаційну роботу. Слухачів було ознайомлено з перевагами навчання і правилами прийому до НУБіП України. Особливо акцентовано увагу на спеціальностях 211 «Ветеринарна медицина» та 212 «Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза» за якими ведеться підготовка на факультеті ветеринарної медицини.
Відповідальний за післядипломну освіту на факультеті ветеринарної медицини привітав слухачів із закінченням навчання та побажав високих професійних досягнень і щоб набуті знання у НУБіП України приносили матеріальне та моральне задоволення.
Слухачі підвищення кваліфікації подякував науково-педагогічному колективу НУБіП за їхню працю та ті знання, які вони отримали в Університеті.
Окремо висловили щиру вдячність керівництву Національного університету біоресурсів і природокористування України за відмінно організоване навчання.
Григорій Бойко
доцент кафедри фармакології, паразитології і тропічної ветеринарії
відповідальний за післядипломну освіту на факультеті ветеринарної медицини