Успішно проведено апробацію дисертацій аспірантів кафедри біохімії і фізіології тварин ім. акад. М. Ф. Гулого

27 червня 2022 року
ФВМ НУБіП України
   Як повідомлялося, під головуванням завідувача, доктора ветеринарних наук, професора Віктора Анатолійовича Томчука 20 червня 2022 року відбулося чергове онлайн засідання кафедри біохімії і фізіології тварин ім. акад. М. Ф. Гулого, на якому були присутні всі науково-педагогічні працівники кафедри та запрошені науковці. На порядку денному був розгляд дисертаційних робіт аспірантів кафедри:
  • Студентка Артемія Андрійовича на тему "Показники обміну білка в організмі курей за різного тонусу автономної нервової системи". Науковий керівник - доктор сільськогосподарських наук, професор Трокоз Віктор Олександрович.
  • Шнуренко Еліни Олександрівни на тему: «Автономна регуляція антиоксидантної системи у курей». Науковий керівник - доктор ветеринарних наук, професор Карповський Валентин Іванович.
   У вступному слові завідувач, професор Віктор Томчук наголосив, що дисертації, які представляються на здобуття наукового ступеня доктора філософії за спеціальністю 211 – Ветеринарна медицина, на засіданні кафедри розглядаються вперше. Анотації дисертацій із висновками та практичними рекомендаціями були надані для ознайомлення учасникам засідання завчасно.

   Під час своїх виступів аспіранти чітко представили основні положення дисертаційних робіт, розповіли про їхню актуальність, наукову новизну та практичне значення результатів досліджень. Після викладення суті кожної з дисертаційних робіт аспіранти достатньо повно та аргументовано відповіли на поставлені присутніми питання, що свідчить про відмінну підготовку як науковців у галузі ветеринарної медицини та фізіології тварин.

   Наукові керівники аспірантів, доктор сільськогосподарських наук, професор Віктор Трокоз та доктор ветеринарних наук, професор Валентин Карповський охарактеризували доповідачів як цілком сформованих науковців. У процесі виконання індивідуальних навчальних планів із самого початку навчання в аспірантурі з вересня 2018 року здобувачі виявили високу працездатність, загальну ерудицію та наполегливість в опануванні нових навчальних дисциплін, які були високо оцінені відповідними комісіями. Все це засвідчує набуття аспірантами нових знань, умінь, навичок та компетентностей, які допомогли їм на високому рівні виконати наукове дослідження. У процесі підготовки дисертації та виконання індивідуального плану наукової роботи Артемій Студенок і Еліна Шнуренко проявили себе як самостійні, наполегливі, відповідальні, високоерудовані науковці, що можуть поставити та вирішити складні наукові завдання, володіють методами наукових досліджень, комунікаційними та іншими компетентностями, що дозволяють їм цілісно, у логічній послідовності представляти результати власних досліджень, публікувати їх у вітчизняних та зарубіжних наукових виданнях, обговорювати в науковій спільності, обґрунтовувати та відстоювати власні наукові досягнення. Було наголошено, що аспіранти достатньо повно висвітлили результати своїх досліджень у науковій періодиці. Зокрема, опубліковано 2 наукові статті у виданнях, що індексуються базами Scopus і Web of Science, отримано 2 патенти на корисну модель тощо. Наукові керівники попросили присутніх об’єктивно оцінити досягнення їхніх учнів.
 

   Досить ретельно попрацювали з дисертаціями експерти, котрі є визнаними спеціалістами в галузі фізіології нервової регуляції фізіологічних функцій в організмі тварин. У своїх виступах рецензенти зробили глибоку характеристику позитивних сторін рецензованих робіт та висловили ряд зауважень з оформлення та викладу їх положень. Стосовно дисертації Артемія Студенка виступили докторка ветеринарних наук, провідний науковий співробітник відділу НТІ НДЧ НУБіП України Руслана Вікторівна Постой та кандидат ветеринарних наук, доцент, доцент кафедри біохімії і фізіології тварин ім. акад. М. Ф. Гулого Дмитро Іванович Криворучко. Дисертацію Еліни Шнуренко аналізували докторка ветеринарних наук, доцентка, доцентка кафедри біохімії і фізіології тварин ім. акад. М. Ф. Гулого Олена Василівна Журенко та докторка ветеринарних наук, провідний науковий співробітник відділу НТІ НДЧ НУБіП України Руслана Вікторівна Постой. У своїх виступах всі експерти дійшли висновку, що обидві дисертації за актуальністю обраних тем, науковою новизною, теоретичним і практичним значенням, оформленням і змістом відповідають існуючим вимогам, а їхні автори, Артемій Студенок і Еліна Шнуренко можуть представляти свої роботи на засіданні наукової ради НДІ здоров’я тварин.
 

   Обидві дисертації розкривають надзвичайно актуальні теми нервової автономної регуляції важливих процесів в організмі тварин, тому викликали значний інтерес у присутніх. У своїх виступах усі науково-педагогічні працівники кафедри підкреслили високий рівень підготовки аспірантів, велике значення результатів їхніх досліджень і висловили свої зауваження.
   За результатами засідання кафедра одноголосно рекомендувала представлені дисертаційні роботи до розгляду на засіданні наукової ради НДІ здоров’я тварин.
   Насамкінець завідувач кафедри, професор Віктор Томчук подякував науковим керівникам, професорам Валентину Карповському та Віктору Трокозу за високий рівень підготовки їхніх учнів, експертам – за скрупульозну роботу з аналізу дисертацій, а всім присутнім – за приязну, наукову атмосферу засідання.
 

Бажаємо нашим аспірантам, Артемію Студенку та Еліні Шнуренко якнайшвидше зробити науковий подарунок своїм науковим керівникам у вигляді остаточного захисту дисертацій на засіданнях спеціалізованих вчених рад.

Україна переможе!

Віталій Журенко,
старший викладач, кандидат ветеринарних наук
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook