Мистецтво натурального сироваріння у Немішаївському фаховому коледжі
Сировар – більше покликання, аніж професія. Адже необхідно просто закохатися в цю діяльність і повністю їй віддаватися, щоб отримати дійсно вартий продукт. Сировари займаються своєрідною творчістю, адже, щоб отримати усі можливі види сиру, вони використовують лише один головний інгредієнт – молоко. Ця професія входить до сфери маслосироробства та молочної промисловості, яка має постійну потребу в кадрах. І саме таких майстрів готують у ВСП «Немішаївський фаховий коледж НУБіП України».
Студенти ІV курсу спеціальності «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» в умовах навчально-виробничої лабораторії «Технологія молока і молочних продуктів» під керівництвом викладачів Олександра Вергелеса, Катерини Козачок і майстра виробничого навчання Інни Деремед в період з 23.05 по 27.05 2022 року пройшли практичну підготовку для одержання робітничої професії «Сировар».
Студенти здобули практичні навички з дослідження показників якості молока – сировини з навчально-виробничої лабораторії «Тваринництво». З особливою цікавістю студенти визначали характер і міру фальсифікації молока та молочних продуктів, закуплених в торговій мережі, їх натуральність, наявність сировинних складових, що їм невластиві.
Під час другого етапу практичної складової студенти-технологи на власний смак і фантазію виготовляли молочні продукти та, визначивши їх органолептичні та фізико-хімічні показники, зробили висновок щодо відповідності їх нормативним документам.
Студенти спільно з викладачами провели дегустацію готової продукції та оцінили перші свої технологічні звершення.
Сьогодні в Україні з’являється дедалі більше фермерських господарств, які виробляють сир виключно з молока домашніх тварин. Метою їх є унікальне виготовлення натурального продукту, неперевершений смак та реалізація продукції. На сьогодні велике розмаїття крафтових сирів: буратта, халумі, моцарелла, рікотта, шевр, кротен і багато інших.
Студенти Немішаївського фахового коледжу, отримуючи додаткову професію сировара, якраз і опановують секрети виготовлення смачного якісного сиру. Адже, сировар – це професія захоплива та творча, хоча і дуже кропітка праця. «Сир – це як картина, а сировар – це художник", – запевняють власники сироварень.
Олександр Вергелес,
завідувач відділення
«Технологія виготовлення і переробки продукції тваринництва»