Пожежонебезпечний період вступив у свої права. Збережемо ліси від пожеж

27 травня 2022 року
Житомирське обласне управління лісового та мисливського господарства

 Одним із головних завдань лісівників являється охорона лісів від пожеж.
Незважаючи на затяжну, холодну весну, середньодобова температура повітря зараз стрімко пішла вгору і відповідно підвищилась пожежна небезпека в лісах.
І лісівники державного підприємства «Коростенське лісомисливське господарство» до цього завжди готові.
Вже з 1 квітня по всіх лісництвах , на лісопожежних станціях запроваджено чергування пожежних команд, працівників державної лісової охорони та пожежних вартових.
Спостереження за пожежною ситуацією по всій території лісгоспу проводиться за допомогою телевізійних систем спостереження, а це площа що перевищує 68 тисяч гектарів лісів.
Всі камери відеоспостереження підключені до трьохступеневого рівня контролю: лісництво-лісгосп-управління.
Зараз по лісництвах та на лісопожежних станціях підприємства на чергуванні знаходиться 9 пожежних автомобілів та інша спеціальна техніка.
Наряду із вчасним виявленням загорянь в лісі, успішна охорона лісів від пожеж була б не можливою без ефективного протипожежного облаштування території лісового фонду, а саме - влаштування системи надійних протипожежних смуг та догляду за ними.
Тільки завдяки цим штучно створеним перешкодам, вогонь в лісі не поширюється на значні площі та значно полегшується його гасіння.
Особливо актуальною ця проблема є в насадженнях з високим класом пожежної небезпеки, вздовж автодоріг ,в місцях масового відпочинку населення та навколо населених пунктів.
Вказану роботу лісівники ДП «Коростенське ЛМГ» розпочали ще в березні місяці , коли ще місцями лежав сніг.
І зараз ми по всій території лісгоспу маємо закінчену надійну систему протипожежних мінералізованих смуг, яку ми постійно розширюємо та удосконалюємо.
Станом на сьогоднішній день по лісах підприємства вже прокладено 410 кілометрів протипожежних мінералізованих смуг та проведено догляд за мін- смугами 580 кілометрів.
По території лісгоспу створено 107 пожежних водойм , 65 з них облаштовані пірсами для забору води пожежними автомобілями.
Велика увага приділяється на підприємстві натурному оформленню лісового фонду, а саме –створенню рекреаційних пунктів, місць відпочинку, оновленню квартальної мережі, вставленню межових знаків, аншлагів, біл-бордів та перекриттю позапланових в'їздів в ліси.
Значна кількість лісових пожеж виникає з вини населення, по причині нехтування ними Правилами пожежної безпеки в лісах України.
Нагадуємо,що на час воєнного стану в Житомирській області громадянам заборонено відвідування та в'їзд до лісу (окрім військових, правоохоронців, лісівників та представників органів місцевої влади).
Відповідне рішення прийнято Радою оборони Житомирщини 21.03.2022 року, і є обов'язковим до виконання задля безпеки громадян і запобігання лісовим пожежам.
Працівниками державної лісової охорони, разом із працівниками ДСНС та національної поліції проводяться спільні рейди в ході яких порушники Правил пожежної безпеки притягуються до адміністративної відповідальності.
Наголошуємо, що без свідомої поведінки всіх нас оточуючих та без усвідомлення людьми масштабів загрози, що несе в собі вогонь, лісові масиви не будуть в повній безпеці. Тільки особисте відповідальне ставлення до лісу та власна належна поведінка кожної людини стануть оберегом зеленого багатства країни.

 

Джерело: Житомирське обласне управління лісового та мисливського господарства. https://zt-lis.gov.ua/pres-sluzhba/novina/article/pozhezhonebezpechnii-period-vstupiv-v-svoji-prava.html

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook