Професійна орієнтація в умовах воєнного часу

21 квітня 2022 року

   Саме це в онлайн-режимі стало предметом розмови, яка відбулася за участю представника НУБіП України Руслана Сопівника та здобувачів освіти випускних курсів Заліщицького фахового ім. Є. Храпливого. 

 

   Відкриваючи зустріч та представляючи київського учасника, директор коледжу Борис Павлюк відзначив те, що Руслан Сопівник – доктор педагогічних наук, доцент кафедри педагогіки Національного університету біоресурсів та природокористування України, досвідчений педагог та науковець, а також свого часу випускник нашого коледжу.

   Розпочинаючи спілкування, Руслан Васильович насамперед щиро привітав колектив коледжу, тепло відгукнувшись про роки навчання в Заліщиках та високо оцінивши той освітній та життєвий досвід, який він тут отримав.
   А далі була розкрита актуальна тема професійної орієнтації в умовах викликів воєнного часу. Він відзначив, що склалась успішна співпраця між колективом університету та колективом відокремленого структурного підрозділу в Заліщиках, між якими ведеться постійний обмін думками та рекомендаціями. Нині ми опинились перед серйозними випробуваннями. Це не тільки війна, але й революційні потрясіння, пандемія, повномасштабне вторгнення російських військ. Фаза загострення надзвичайно чутливо б'є по національній економіці, державотворчих процесах, по питаннях соціального забезпечення людей. Сотні тисяч українців опинилися на межі гуманітарної катастрофи. Проте, незважаючи на це, ми маємо оптимістично дивитися у майбутнє.
   Відзначаючи, приналежність колективу Заліщицького коледжу до великої сім'ї НУБіП України, Руслан Васильович розповів про базовий навчальний заклад, супроводжуючи розповідь змістовними презентаціями з життя університету.

   НУБіП України – це потужна мережева структура, яка об'єднує цілу низку різних інституцій, розташованих по всіх куточках нашої України. Поставши в 1898 році, університет за роки функціонування накопичив потужні традиції підготовки кадрів. Нині це – поліпрофільний самоврядний заклад вищої освіти України, який по праву посідає перше місце в загальнонаціональному рейтингу серед аграрних навчальних закладів та входить в десятку кращих вузів України за інтегральним рейтингом.
   В розповіді Руслана Сопівника прозвучала думка, що, скільки б не тривала війна, потрібно використовувати всі можливості для підготовки спеціалістів. При цьому отримувати від взаємодії зі світом максимум досвіду, знань, професійної підготовки з тим, щоб підняти рівень своєї адаптивності, зростати духовно, морально і професійно.
   На сьогоднішньому етапі розвитку колективом університету обрана вдала тактика поведінки. На базі відокремлених структурних підрозділів створені міжкафедральні лабораторії. Це дає можливість наблизити надання освітніх послуг до здобувачів освіти.

   В розповіді було охарактеризовано роботу кафедри педагогіки університету, зокрема підготовку по спеціальності «Професійна освіта».

 

   Навчання по програмі підготовки даної спеціальності відкриває широкий спектр можливостей щодо професійного зростання. Було відзначено унікальну нагоду здобувати соціономічні та біономічні професії. Було підкреслено важливість підготовки саме спеціалістів цього фаху. Запрошуючи на навчання, Руслан Васильович зауважив, що освітня програма пройшла дві державні акредитації. Складаються сприятливі умови для здобувачів освіти, адже з 50 ліцензованих місць 35 навчатимуться за держзамовленням. Оскільки університет має договори з 50-ма університетами, студенти можуть навчатися паралельно в університетах-партнерах. Певна увага була надана можливостям працевлаштування.
   Руслан Васильович тепло відгукнувся про видатних випускників НУБіП України, серед яких немало урядовців, народних депутатів, двоє з них очолювали Верховну Раду України,деякі були керівниками міністерств. Зокрема, Станіслав Миколайович Ніколаєнко був очільником Міністерства освіти України, а сьогодні – ректор НУБіП України і визнаний одним з найуспішніших керівників вузів.

 

   У своїй розповіді Руслан Сопівник ознайомив учасників онлайн-зустрічі з умовами прийому на навчання бакалаврату. На завершення зустрічі директором коледжу Борисом Павлюком була висловлена вдячність за змістовну та цікаву розмову та сподівання у продовженні плідної співпраці. Прозвучали побажання Перемоги України в боротьбі з російським агресором.

Юрій Війтик

 

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook