Складна ситуація в країні не зупинила роботу наукових гуртків факультету тваринництва та водних біоресурсів

12 квітня 2022 року
     Не дивлячись на складний час, обумовлений війною, наші студенти та викладачі продовжують навчання та наукову роботу. На кафедрі генетики, розведення і біотехнології тварин в режимі онлайн відбувається навчальний процес та наукова діяльність. Студенти приймають активну участь в роботі наукових гуртків "Біотехнологія тварин", "Генетика тварин", "Генетичні ресурси тварин", "Розведення та селекція тварин".
     Для популярізації роботи гуртка «Генетика тварин» була створена сторінка в інстаграм. Традиційно на засідання гуртків запрошуються провідні науковці у галузі генетики, розведення та біотехнології тварин, вчителі шкіл та коледжів, учні старших класів шкіл, учасники Малої академії наук, секції зоологів та тваринників Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді. Великий інтерес серед учасників засідання викликала доповідь провідного біотехнолога, кандидата біологічних наук Марії Драгулян, яка є випускницею нашої кафедри, а нині працює у німецькій компанії RBW Genetik, що спеціалізується на отриманні сексованої сперми методом проточної цитометрії.
     Марія Валеріївна ознайомила студентів та учнів старший класів середніх шкіл Києва із сучасним обладнанням та принципами розділення сперми з метою отримання нащадків бажаної статі.
     Наприкінці березня відбулося чергове засідання гуртка. Студенти ознайомилися з основними базами даних з генетики коней. Було прийнято рішення проводити засідання гуртка кожного тижня та долучатися з доповідями з метою підготовки до наукової студентської конференції.
     На засіданні гуртка виступив професор кафедри генетики, розведення та біотехнології тварин Ігор Гончаренко з доповіддю про молочне конярство і виробництво кумису.
     Члени гуртка приготували і представили презентації, присвячені генетиці коней. Зокрема, були відмічені презентації студентів Водарчука Максима «Метаболічний синдром коней» та «Мегаколон у Equuscaballus» Богуславської Валерії, які будуть доступні для перегляду на сторінці наукового гуртка (https://nubip.edu.ua/node/4135 ).
     На останньому березневому засіданні гуртка його учасники ознайомилися з актуальними питаннями генетики великої рогатої худоби. Науковий співробітник Інституту розведення і генетики тварин, доктор сільськогосподарських наук Любов Стародуб розповіла про особливості цитогогенетичної мінливості великої рогатої худоби. Студенти 1 курсу факультету ветеринарної медицини зробили доповіді, присвячені генетиці великої рогатої худоби: "Синдактилія" ‒ Заставленко Єлізавета, "Карликовість великої рогатої худоби" ‒ Дубовий Дмитро, "Нейром'язова каналопатія великої рогатої худоби" ‒ Чепурний Дмитро.
     Квітневе спільне засідання двох гуртків («Генетика тварин» та «Генетичні ресурси тварин») було присвячене генетиці птиці, де професор кафедри біології тварин Роман Кулібаба розповів про актуальні питання генетики птиці та завідувач відділу генетичних ресурсів тварин Інституту розведення і генетики тварин ім. М.В. Зубця НААН, випускниця кафедри генетики, розведення і біотехнології тварин Олена Сидоренко зробила доповідь про використання сучасних методів генетики у селекції свійської качки Anasplatyrhynchos. Доповіді українських вчених викликали цікавість у понад 40 гуртківців, у тому числі школярів та учасників МАН. 
 
     На прохання учасників засідання доповідачі погодилися прийняти участь у подальших засіданнях гуртків з метою ознайомлення гуртківців з основним завданням функціонування банку генетичних ресурсів тварин ІРГТ ім. М.В. Зубця НААН та оцінкою впливу генотипу великої рогатої худобу на якість молока.
 
 
Світлана Костенко,
професор кафедри генетики, розведення
 та біотехнології тварин
Тамара Литвиненко, доцент кафедри

    

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook