Студенти факультету тваринництва та водних біоресурсів успішно поєднують спорт і навчання

23 березня 2022 року
    Сьогодні наша розмова піде про Жигайло Сніжану, студентку першого курсу спеціальності Водні біоресурси та аквакультура, яка встигає займатися веслувальним спортом та отримувати високі оцінки в навчанні.
     Як розповідає студентка, заняття спортом та навчання в університеті вимагає впорядковування свого життя, щоб на все вистачало часу. Ще з дитинства коли Сніжана з бабусею ходили на набережну вона бачила веслувальників на воді, і завжди мріяла сісти та прокататися, хоч раз, в байдарці, проте сім’я була проти щоб вона займалася «чоловічим» видом спорту.
     Йшли роки, а дівчина все не переставала мріяти… так ось завдяки одному збігу обставин, коли одна тренерка з веслування випадково зустрівши Сніжану, запропонувала прийти на тренування, і тоді дівчина зрозуміла це її шанс здійснити свою давню мрію і, звичайно, скористалась цією можливістю.
     В свій перший човен Сніжана сіла понад 6 років тому. На першому тренуванні було не просто, дівчина випадала з човна, та ніяк не могла знайти баланс, але не здавалася і з кожним разом в неї виходило краще. Родина студентки була не в захваті новому хобі Сніжани, і тому, звичайно, були конфлікти з батьками, був, навіть, випадок, що дівчина залишила веслування, але знову по збігу обставин, майже через рік знову повернулася на тренування. Час йшов і родина дівчини зрозуміла, що потрібно підтримувати її, а не сварити за любов до цього виду спорту.
     В 2016 році взимку дівчина почала активно тренуватися, досвід тренера та велике бажання вихованки зробили свою справу, вже влітку вона зайняла 3 місце на чемпіонаті міста.
     Наступний рік вона розпочала з 2 та 3 місця на чемпіонаті міста, це було гарною мотивацією і дівчина продовжувала тренуватися та змогла пройти відбір на чемпіонат України, але так як це були перші змагання такого рівня в призери потрапити не змогла. В тому ж році наша студентка почала активно займатися ще одним видом веслування на човні-драконі, або драгонботом. Драгобонт – велике 20-місне каное. Попереду якого сидить барабанщик, який б'є у великий барабан, задаючи ритм веслярам. Двадцять веслярів сидять по десять з кожного боку. На кормі перебуває керманич. Офіційні змагання проводяться лише на 10-місних і 20-місних човнах на дистанціях 200, 250, 500, 1000 і 2000 метрів у чоловічому, жіночому і змішаному класах.
     В кінці року завдяки активним тренуванням Сніжана змогла стати Чемпіонкою області на довгій дистанції, та зайняти 2 місце на Чемпіонаті України на марафоні в Драгонботі.
     В 2018 році дівчина знову стала чемпіонкою області та чемпіонкою міста, і в цей раз виборола на всеукраїнській арені два 3 місця в байдарці одиночці. Також в цьому році разом з командою в Драгонботі вибороли 3 медалі на чемпіонаті України – 2 золоті, та 1 срібну.
     В 2019 році Сніжана підтвердила знову своє чемпіонство у чемпіонатах міста та області, також було багато 4 місць в змаганнях з веслування на байдарці у чемпіонатах України. Активне тренування в Драгонботі, дало свої плоди. Влітку жіноча команда, учасником якої є Жигайло Сніжана, стала триразовими чемпіонами України і це дало право виступати командою на домашньому клубному чемпіонаті Світу, який проходив в Києві у вересні. На цьому чемпіонаті Сніжана виступала в п’яти дисциплінах, з яких в чотирьох дисциплінах разом з командою змогла вибороти медалі: 1 золоту, 1 срібну та 2 бронзові. За високі спортивні результати отримала подяку від міського голови м. Черкаси.
     В 2021 році наша студентка знову стала чемпіонкою міста та області з веслування на байдарці, а також продовжила займатися веслуванням в драгонботі, та перейшла виступати за Київську команду з якою цієї осені на чемпіонаті України виборола: 1 золоту, 1 срібну та 3 бронзові медалі, також прийняла участь в осінньому марафоні, де виборола 1 місце.
     За цими перемогами і призовими місцями криється багато програшів та невдач. Всіх цих досягнень не було б без кропіткої праці тренерів, віри та великого бажання, які вели весь час Сніжану до перемог.
     Сніжана планує і надалі не покидати спорт, адже тренування не тільки не заважають їй навчатися, а й, навпаки, допомагають самоорганізуватися та досягати високих успіхів у навчанні.
     У зв’язку з подіями в Україні, Сніжана була вимушена переїхати з родиною до Німеччини, однак, і там вона активно дистанційно навчається, займається спортом та волонтерством. Вірить в перемогу і, що, якнайшвидше, повернеться в Україну.
 
 
Наталія Марценюк, Аліна Макаренко,
викладачі кафедри гідробіології та іхтіології

    


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook