Найкращі враження студентів-харчовиків від навчання в осінньому семестрі

29 грудня 2021 року

     Так швидко промайнув осінній семестр… Проте нам, студентам 1 року скороченого терміну навчання, дуже пощастило, тому що ми мали 5 тижнів очного навчання. І ці години на кафедрі технології м’ясних, рибних та морепродуктів були використані викладачами дуже раціонально – для проведення лабораторних занять в чудових навчальних лабораторіях кафедри.

  Нам дуже сподобалися лабораторні заняття з дисципліни «Технологія консервування плодів та овочів», які проводила доцент кафедри, кандидат технічних наук Юлія Крижова, і які проходили три рази на тиждень. Після коледжу ми вперше побачили таку велику кількість лабораторного обладнання, очі розбігалися, все хотілося випробувати, перевірити, подивитись, як все працює.

   На заняттях ми змогли наочно ознайомитися з тарою, яку використовують для консервування плодів та овочів, вивчити її переваги та недоліки, вивчити правила відбору проб сировини та готової продукції для проведення лабораторних досліджень по визначенню якості. Дуже цікавими були практичні роботи по визначенню якості гвоздики, купленої в різних супермаркетах та різних виробників, яка виявилася низької якості. Цікавими були методи визначення якості цукру, солі та кориці – основних компонентів консервування плодоовочевої продукції.

     Робота по визначенню вмісту сухих речовин за допомогою сучасного рефрактометра дуже всіх вразила своєю багатогранністюта отриманими результатами. Ми принесли для досліджень весь асортимент плодів та овочів, які свого часу привезли від батьків з різних регіонів, із захопленням готували сік для проведення цих досліджень, а потім ще мали змогу перевірити вміст нітратів у принесених зразках за допомогою портативного нітратоміра і результатами були дуже здивовані, тому що деякі зразки овочів мали граничний допустимий вміст нітратів.

 

     Роботи не були б завершеними, якби ми самі не виготовили лечо. Це було захоплююче: ми виконали всі підготовчі операції, як би це було на виробництві, простерилізували тару, ретельно помили овочі, нарізали, варили лечо згідно рецептури, наданої нам викладачем. По завершенню виготовлення провели дегустацію. Потім підготували етикетку на банку з вказуванням реквізитів. Все це склало на нас неймовірне враження.

  

 

 

     А ще нам вдалося відвідати виставку "Inprodmash&Upakovka", яка проходила в Міжнародному виставковому центрі, ознайомитися з обладнанням харчової промисловості, зробити фото біля цікавих стендів. Семестр виявився напрочуд для нас вдалим!

  

      Наші враження: Я, студентка групи ХТ 1 року навчання скороченого терміну, Кузьменко Аня: «Пройшов місяць мого навчального процесу,за цей час з всіх дисциплін мені найбільше сподобалась дисципліна «Технологія консервування плодів та овочів». Я оволоділа знаннями,які мені знадобляться в майбутньому. Ми з групою готували консерви з овочів, дізнавались багато нового для себе. Відвідали виставки, які тісно пов’язані з нашою професією. На дистанційному навчанні буду сумувати за нашими практичними заняттями, так як вони найбільше склали на мене враження».

     Яценко Владислава: «Наші заняття з дисципліни «Технологія консервування плодів та овочів» проходять цікаво та різноманітно. За нетривалий час виконання лабораторних робіт ми вже спробували себе в ролі справжніх виробничників, визначаючи якість прянощів, які використовуються при консервуванні овочів, та готували овочеві консерви, а саме «Лечо». Також на заняттях ми детально вивчили, в яку тару краще фасувати продукцію з плодів, овочів, ягід. Наш викладач не залишила без уваги спеціалізовану виставку«Inprodmash and Upakovka», яку ми відвідали, і на якій ми побачили перспективи нашої майбутньої професії. То ж я з впевненістю можу сказати, що лабораторні заняття з цієї дисципліни проходили насичено та пізнавально».

       Рупа Таня: «Я закінчила коледж зі спеціальності «Харчові технології». Так як ця спеціальність мені дуже подобається, я вирішила і далі навчатися, прийшовши в НУБіП України. Коли ми почали вивчати дисципліну «Технологія консервування плодів та овочів» і я потрапила в лабораторію, я зрозуміла, що я дуже мало чого знаю. Я побачила дуже багато нового та сучасного лабораторного обладнання і зрозуміла, що зможу покращити свої знання, удосконалити їх. І в цьому мені допоможе викладач кафедри, людина своєї професії, яка надає гарні знання та практичні навички. Я дуже вдячна кафедрі технології м’ясних, рибних та морепродуктів за таку можливість отримати високі знання за фахом, особливо викладачу цієї кафедри».

      Богдан Бородич: «Вивчаючи лекційні матеріали та виконуючи лабораторні роботи, я зрозумів, що дисципліна «Загальні технології харчових виробництв» має велике значення у сфері виробництва харчових продуктів. Вивчаючи цю дисципліну, я отримав дуже багато корисної інформації для себе як для споживача, так і як для майбутнього фахівця. Знання з цієї дисципліни дають уявлення про технологічні процеси, а виконання лабораторних робіт – ще й практичні навички. Мені дуже подобається ця дисципліна».

     Бажаємо всім студентам мати незабутні, насичені та цікаві заняття! Щиро дякуємо за можливість очного навчання ректорату університету, зокрема ректору Станіславу Миколайовичу Ніколаєнку.

            А ще вітаємо всіх з Новим роком та Різдвом христовим!

До нових зустрічей в стінах рідного університету та факультету.

Богдан Бородич,
староста студентів 1 курсу скороченого
терміну навчання

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook