Навчальний процес потребує новітнього обладнання: факультет ветеринарної медицини

16 грудня 2021 року
Продовжуємо цикл матеріалів про модернізацію і оновлення навчальних і наукових лабораторій коштом університету. Про те, як з цим справа на факультеті ветеринарної медицини, розповідають декан Микола Цвіліховський і завідувач Навчально-науково-виробничого клінічного центру «Ветмедсервіс» В’ячеслав Соломон.

  

Сьогодні «Ветмедсервіс» – це своєрідне поєднання клінічної установи ветеринарної медицини та університетського контактного зоопарку: тут утримуються шістнадцять видів тварин, і чотири з них – пернаті. Все це господарство потребує належних умов і відповідного обладнання, на якому вчилися б працювати майбутні лікарі ветмедицини. На придбання якого і пішли виділені цьогоріч кошти.

  

Отож. Два брудери для утримання пташенят усіх видів сільськогосподарської птиці з першого дня існування. Серед їх основних характеристик – автоматичне підтримання заданої температури в обох ярусах, додаткове освітлення світлодіодним світильником, ніпельне напування, що регулюється за висотою. Для зручності догляду вони облаштовані з’ємними решітками підлоги та ємностями для напування.
Дві універсальні клітки ІНКІ КР-108 для курей, кожна з яких призначена для утримання до 108 голів несучок (розрахунок зроблено, виходячи з яєчних порід) з місячного віку, або стількох же бройлерів – з 14 днів. Вони теж дуже зручні при догляді за птицею.

ННВ клінічний центр «Ветмедсервіс» давно вже потребував і портативної мобільної стоматологічної системи із скалером і наконечниками. І от вона у нас з’явилася – виготовлена за сучасними технологіями, зручна та легка в транспортуванні, виконує безліч необхідних функцій для комплексного лікування пацієнтів (пломбування зубів, чищення зубів скалером, промивання та продування повітрям).

Ще одне вагоме (і за вартістю, і за важливістю для навчального та виробничого процесів) придбання: автоклав-стерилізатор паровий ТАНДА, що забезпечує надійну стерилізацію хірургічних інструментів без спеціальної підготовки персоналу. Його можливості дозволяють ефективно обробляти інструментарій та ендоскопічне обладнання – як зі складною структурою внутрішніх каналів, так і з вузькими прорізами.

Сьогодні електрокардіологічне дослідження тварин є одним із найсучасніших методів діагностики. Наявність портативного цифрового триканального ветеринарного електрокардіографа SE-3 дозволяє розширити можливості ранньої діагностики серцевої патології тварин та їх успішного лікування. До безумовних переваг електрокардіографії відноситься висока діагностична точність згаданого приладу. Крім іншого, це дозволить підвищити ефективність діагностично-лікувальних заходів і збільшити надходження позабюджетних коштів в умовах ННВ клінічного центру «Ветмедсервіс», забезпечити належний рівень викладання дисциплін для студентів магістратури, залучити більшу кількість слухачів з підвищення кваліфікації, особливо на комерційній основі.

До кінця року плануємо встигнути закупити комплект інгаляційного наркозу для тварин. Дай, Боже, встигнемо!..

Розмовляв Валентин Обрамбальський
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook