Як гуманітарії та харчовики пазл здоров’я складали

16 грудня 2021 року
     15 грудня 2021 року на гуманітарно-педагогічному факультеті відбувся міжфакультетський науковий семінар-тренінг «Пазл здоров`я: етика та екологія, валеологія та нутриціологія». В його роботі взяли участь викладачі та аспіранти кафедр філософії та міжнародної комунікації, психології, соціальної роботи та реабілітації, студенти спеціальності «Фізична культура і спорт». Факультет харчових технологій та управління якістю продукції АПК яскраво представляла його аспірантка та фахівчиня з нутриціології Галина Терновик.

     Зі вступним словом до присутніх звернулась декан гуманітарно-педагогічного факультету Інна Савицька, зазначивши, що тема здоров’я не вичерпується лише його фізичною складовою, а передбачає гармонію фізичного, душевного, соціального чинників, позитивну настанову та смак до життя.

     Завідувач кафедри філософії та міжнародної комунікації Валентина Культенко в своєму виступі зосередила увагу на принципі холізму, притаманному сучасній науці, який передбачає єдність у світі усього з усім, а тому стимулює міждисциплінарні та міжгалузеві наукові дослідження, прикладом чому став наш семінар як спроба синергії між філософсько-гуманітарним та природничим знанням щодо вирішення глобальної проблеми здоров’я.

     Професор кафедри філософії та міжнародної комунікації Віра Додонова у своєму виступі звернула увагу на два аспекти: 1) проблему тілесності як спосіб «буття у статиці та буття у динаміці»; 2) проблему габітуальних практик як те, що зводить внутрішні і реляційні характеристики будь-якої життєвої позиції в єдиний стиль життя, в єдиний ансамбль вибору людей, благ і практик.

  Професор кафедри психології Віталій Шмаргун, продовжуючи тему габітусу здоров’я, визначив чотири його невід’ємні складові: фізичне, соціальне, психологічне та духовне й запропонував присутнім вправу «кулак-ребро-долоня», яка виявляє ступінь координації між фізичною та психологічними сферами людини.

 

     Доповідь-презентація аспірантки факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК Галини Терновик була присвячена темі свідомого здоров’я, яке досягається шляхом дотримання балансу між генетикою, екологією та стилем життя. Як професіонал-нутриціолог Галина надала цілий ряд рекомендацій: щодо класу продуктів харчування, процесу прийому їжі, взаємодії різних видів їжі та її впливу на організм. В ході спілкування із студентами Галина відповіла на різноманітні запитання: від того, які алкогольні напої краще вживати, до користі щоденного споживання сала та чим можна замінити м'ясо, аби не втратити на здоров’ї.

     Підсумовуючи, Галина наголосила на тому, що для здоров’я немає чогось одного головного, воно досягається через системне поєднання позитивного мислення, активного способу життя, збалансоване харчування та отримання задоволення від життя.

  

     Каріна Федченко – дисертантка кафедри соціальної роботи та реабілітації присвятила свій виступ темі ціннісного ставлення до здоров’я студентів університетів наук про життя. Ставлення до здоров’я як до цінності – це важлива когнітивна, мотиваційна, емоційна та поведінкова навичка, яку неодмінно слід сформувати кожній людині. Й чим раніше це відбудеться, тим краще.

     Зважаючи на актуальність та практичну значущість обговорюваної теми, студенти охоче скористалися можливістю живого спілкування з фахівцями, хоча й зазначили, що їхніми першими довіреними особами у важливих життєвих питаннях є батьки. В будь-якому випадку, сьогодні ми всі зробили крок назустріч один одному задля досягнення шляхетної мети. Як сказав з цього приводу знаменитий лікар та філософ середньовіччя Ібн Сіна (Авіценна)«Головним скарбом життя є здоров’я, і щоб його зберегти, потрібно багато що знати».

Валентина Культенко,
в. о. завідувача кафедри філософії та міжнародної комунікації

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook