Я знаю свої права: тренінг на гуманітарно-педагогічному факультеті

10 грудня 2021 року

   Сьогодні День прав людини – міжнародне свято, що відзначається за пропозицією Генеральної асамблеї ООН. У зв’язку з цим, на гуманітарно-педагогічному факультеті, з метою сприяння формуванню правового світогляду та правової культури студентів, ознайомлення з основними положеннями Конвенції ООН «Про права дитини», виховання у студентів правової свідомості, інтересу до правових знань, був проведений тренінг-гра «Я знаю свої права».

   

   Перед початком виступила декан гуманітарно-педагогічного факультету Інна Савицька, яка проінформувала студентів про те, що саме 10 грудня 1948 року Організація Об’єднаних Націй прийняла Загальну декларацію прав людини – перший універсальний міжнародний акт з прав людини, що проголошує права особистості, цивільні та політичні права і свободи (рівність всіх перед законом, право кожного на свободу і особисту недоторканність, свободу совісті та інші). Також Інна Савицька нагадала присутнім, що Генеральна Асамблея ООН обрала темою 2021 року до Міжнародного дня миру – «Краще відновлення заради справедливого і сталого світу», що безпосередньо пов’язано з захистом прав людей і подіями в України, де останнім часом ситуація з правами людини значно погіршилася. Пов’язано це, передусім, з російською окупацією Криму, де спостерігається тотальне порушення засадничих прав і свобод людини окупаційною владою, а також на сході, в зоні проведення бойових дій, на звільнених та окупованих територіях. Отже, для студентів спеціальності «Соціальна робота», як майбутніх фахівців у галузі надання соціальних послуг населенню, є важливим знання законів і прав людей, а особливо дітей.

   

   

   Тренінг «Я знаю свої права!» в ігровій формі провів заступник декана, директор науково-просвітницького центру прав дитини гуманітарно-педагогічного факультету Вадим Овчаренко, який на початку повідомив студентам, що права людини починаються з прав дитини, бо для суспільства збереження своїх дітей є головним пріоритетом. Однак захищати дітей на міжнародному рівні почали лише на початку ХХ століття. Було прийнято цілий ряд важливих міжнародних актів, що дали початок міжнародному руху за права дитини. Та центральне місце займає «Конвенція ООН про права дитини», прийнята 20 листопада 1989 року. Конвенція ООН про права дитини - це угода між країнами. В ній записано, як уряд кожної країни має дбати про дітей. Цей особливий документ було ратифіковано 191 країною світу.
  Під час тренінгу студенти виконали кілька цікавих, веселих і рухливих вправ, дізналися про історію затвердження та основний зміст «Загальної декларації прав людини» та «Конвенції ООН про права дитини». В ігровій і невимушеній формі студенти дійшли висновку та запам’ятали: якщо людина має права, то вона повинна мати і обов’язки. Якщо немає обов’язку – немає права. Права кожної людини закінчуються там, де починаються права іншої. Кожна людина повинна поважати права іншої людини.

Дмитро Костюк,
заступник декана гуманітарно-педагогічного факультету

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook