У землевпорядників триває захист кваліфікаційних магістерських робіт

10 грудня 2021 року
     Традиційно грудень – останній місяць року і час підсумків. Так і у наших магістрів. Але результати, які вони сьогодні представлять на розгляд екзаменаційної комісії, мають важливе значення для їхньої подальшої професійної кар'єри.

     З 7 грудня триває захист кваліфікаційних магістерських робіт для денної форми навчання. Далі естафету прийматимуть заочники. І завершить роботу екзаменаційна комісія з підсумкової атестації здобувачів освітнього ступеня магістр за спеціальністю 193 Геодезія та землеустрій 9 грудня 2021 року.
     Майже у повному складі майбутні фахівці представляють свої дослідження. Усі етапи роботи над магістерським дослідженням відображено на офіційному сайті у портфоліо здобувачів другого рівня вищої освіти (https://nubip.edu.ua/node/51828).
     За наказом ректора НУБіП України Станіслава Ніколаєнка створено екзаменаційну комісію, яку очолює завідувач кафедри економічної теорії, професор Микола Талавиря. У її складі також декан факультету землевпорядкування професор Тарас Євсюков та завідувачі кафедр професори Ольга Дорош та Іван Ковальчук. Захисти тривають в очному форматі з дотриманням карантинних умов. У перший день на прилюдний захист кваліфікаційних робіт завітав проректор з науково-педагогічної роботи та розвитку, професор Сергій Кваша і побажав здобувачам успішного захисту.

  

     Перша десятка магістрів презентувала цікаві роботи. Теми досліджень були актуальними, більшість з них викликали інтерес у виробничників, а деякі результати будуть покладені в основу подальших наукових досліджень. Зокрема робота Яніни Степчук під керівництвом доцента Івана Опенька вже має певну апробацію, адже її працю оцінили на Всеукраїнському студентському конкурсі наукових робіт у Львові, де магістрантка стала переможницею. Тема присвячена аналізу лісових землекористувань в Україні в умовах децентралізації.
     Проблему земельних спорів та землевпорядного їх вирішення дослідив Павло Єремейчук (керівник – професор Андрій Мартин). Ще й досі великою популярністю користуються теми, де об'єктами дослідження є сільськогосподарські землі. Зокрема магістри досліджують еколого-економічне обґрунтування сівозмін та впорядкування угідь, заходи з охорони земель, проводять геоінформаційний моніторинг малопродуктивних та порушених земель тощо.

     Не обходять увагою і забудовані землі. Особливо, якщо населені пункти, на які студенти розробляли містобудівну документацію, мають деякі особливості. Наприклад – пам'ятки охорони культурної спадщини чи землі заповідного фонду. Режим використання цих територій має певні обмеження. Отож у своїх роботах доповідачі обґрунтовували їх та надали свої пропозиції з подальшого використання, реєстрації обмежень у Державному земельному кадастрі.
     Перші дні захистів пройшли насичено, цікаво, а часом й дискусійно. Було багато питань від членів комісії.

     Приємно відзначити, що здобувачі ведуть професійну дискусію, відстоюючи свою позицію з точки зору фахівця, який має певний досвід. І це не випадковість. Адже випускники НУБіП затребувані на ринку праці, які ще під час навчання мають можливість працювати за фахом (за сумісництвом).

Наталія Мединська,
в.о. завідувача кафедри земельного кадастру

 


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook