Обмін науковим та практичним досвідом в рамках роботи V Міжнародної науково-практичної конференції «Інклюзивний розвиток національної економіки: глобальні тенденції, можливості України та роль агропродовольчого сектору»

20 листопада 2021 року
     18-19 листопада 2021 року кафедра виробничого та інвестиційного менеджменту провела V Міжнародну науково-практичну конференцію «Інклюзивний розвиток національної економіки: глобальні тенденції, можливості України та роль агропродовольчого сектору».

     Потрібно зауважити, що дана конференція вже стала традиційною і пізнаваною серед науковців та проводиться щорічно восени, а виступити на ній за останні п’ять років мали можливість відомі в Україні та на міжнародному рівні представники науки та бізнесу, політики, державні діячі. Водночас, важливим є той факт, що до участі у конференції постійно залучаються студенти, представники нового покоління, які мають можливість висловлювати свої думки та погляди, долучатись до обговорень актуальних питань.

 

     Урочисто відкрила захід модератор конференції, член-кореспондент НАН України, доктор економічних наук, професор Лідія Василівна Шинкарук, яка представила почесних гостей та привітала всіх мовами спілкування учасників – українською, англійською, польською та білоруською. Також Лідія Василівна зазначила, що наявність широкого кола учасників підтверджує актуальність питань, які щорічно обговорюються на конференції, отже, пожвавлення взаємодії між вченими з усього світу та усунення кордонів безумовно є позитивним явищем та сприяє розвитку всіх країн світу.

     З вітальним словом до присутніх звернувся проректор з наукової роботи та інноваційної діяльності НУБіП України, кандидат сільськогосподарських наук, доцент Вадим Миколайович Кондратюк. У своєму виступі Вадим Миколайович акцентував увагу на актуальності питань, які планується обговорити, зазначивши що в умовах, коли загальна кількість населення Землі зростає, потрібно досліджувати проблеми продовольчої безпеки. Також Вадим Кондратюк підкреслив, що кафедра виробничого та інвестиційного менеджменту є провідною в діяльності університету та закликав продовжувати роботу.

     Цьогоріч V Міжнародну науково-практичну конференцію «Інклюзивний розвиток національної економіки: глобальні тенденції, можливості України та роль агропродовольчого сектору» було проведено онлайн, зважаючи на обмеження накладені пандемією. Однак, такий дистанційний формат уже став звичним, перестав бути перепоною для спілкування, навчання та обміну передовим досвідом, та навіть, навпаки, сприяє залученню все більшої активної аудиторії з усього світу. У роботі конференції взяли участь представники наукової спільноти Польщі, Ізраїлю, Індії, Грузії, зокрема, з Поморської Академії (м. Слупськ, Польща), Хайфського університету (Ізраїль), AKG Global Support Services (OPC) Pvt Ltd (Індія), Білоруського державного аграрного технічного університету, Донецького державного університету управління (м. Маріуполь), Інституту економіки Тбіліського держуніверситету ім. І. Джавахішвілі (Грузія). Практичним досвідом поділилися і члени ГО «Екологічний клуб ПОЛе» та ГО «Українські жінки в агро».

     У своїй науковій доповіді член–кореспондент НАН України, доктор економічних наук, професор Лідія Шинкарук висвітлила питання інклюзивного зростання, яке може мати неоднозначний вплив на розвиток економіки України, викликів продовольчій безпеці в умовах пандемії COVID-19 та стимулювання економіки з високим рівнем зайнятості та подолання бідності. Також Лідія Василівна наголосила на необхідності швидкого переходу до високотехнологічної, соціально відповідальної моделі економіки, яка генеруватиме високий попит на професійні кадри і структурні зміни у напрямку знаннємістких, а не капіталомістких виробництв і в силу цього зможе забезпечити інклюзивний економічний розвиток.

 

     Надзвичайно цікавою була доповідь доктора економічних наук, професора Ольги Попової, яка постійно залучається до розробки економічної політики на державному рівні, а тому має неабиякий досвід у питаннях інклюзії. Ольга Попова зазначила, що інклюзія і «зелений курс» чудово «вписуються» в концепцію Сталого розвитку. Водночас, обмеження, які накладаються жорсткими вимогами розвинених країн щодо забезпечення сталого розвитку (наприклад, декарбонізація, кліматична нейтральність) можуть стати важкими перепонами для країн, що розвиваються.

     Керуючий директор і засновник AKG Global Support Services (OPC) Private Limited, доцент кафедри комерції та управління бізнесом Інтегрального університету Лакхнау (Індія) пан Аміт Гоель представив свої дослідження стосовно впливу коронавірусу на різні галузі та сектори економіки його країни. Він зосередив увагу на частці окремих секторів у ВВП країни, долі експорту та кількості залученої робочої сили. На його думку, деякі сектори економіки (авіаперевезення, туризм) суттєво постраждали, в той час як фарміндустрія та телекомунікаційна галузь навіть виграли від впливу пандемії. Пан Аміт Гоель висловив своє бажання співпраці з НУБіП України та подякував член-кореспонденту НАН України, доктору економічних наук, професору Лідії Шинкарук та доктору економічних наук, професору кафедри Марині Дєліні за запрошення.

    Напрацювання наукової школи Донецького державного університету управління представили доктор економічних наук, професор Валентина Дятлова та її аспірантка Ірина Петрик. Вони продемонстрували рівень розвитку інклюзивності у регіональному розрізі.

 

     Особливості функціонування білоруської економіки в умовах пандемії COVID-19 висвітлила кандидат економічних наук, доцент Білоруського державного аграрного технічного університету у місті Мінськ Тетяна Тетеринец. У своїй доповідь пані Тетяна акцентувала увагу на проблемах розвитку людського капіталу та представила результати своїх фундаментальних досліджень. Потрібно сказати, що тема виявилася настільки цікавою, що спричинила жваву дискусію одразу після закінчення доповіді У рамках міжнаціонального діалогу можна відпрацювати конкретні шляхи розв’язання цих проблем, адже за висловом Лідії Шинкарук, «наука не знає кордонів», а тому потрібно стимулювати співпрацю між науковцями різних країн.

     Надалі до дискусії долучились практики. Цікаво та ґрунтовно про розробку та впровадження соціальних проектів розповіла Ірина Мельниченко, фінансовий директор Астра Групп Лімітед Міжнародного холдингу з різними сферами діяльності (девелопмент, інвестиції, сільське господарство, торгівля) та засновниця бізнес-школи для молоді Youth Flow Academy. Також надзвичайно приємно було, що до участі у конференції долучився Віталій Луцков, кандидат економічних наук, доцент, який стояв у витоків створення кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту, а на разі є експертом з розвитку Startup проектів у фундації з розвитку підприємництва Twój StartUp у Польщі. Його коментарі були слушними та віддзеркалювали набутий у практичній діяльності досвід.

 

     Загалом, конференція проходила в атмосфері творчої дискусії, обміну знаннями та думками. Усі доповіді супроводжувалися активним обговоренням. Завдяки цьому учасники заходу змогли проявити себе як у ролі доповідачів, так і опонентів у науковій дискусії. На думку учасників конференції, подібний досвід взаємодії щодо обговорення актуальних питань розвитку економіки є дуже цікавим і корисним у плані професійного саморозвитку. За підсумками заходу буде опубліковано збірник наукових праць конференції.

Тож побажаємо кафедрі виробничого та інвестиційного менеджменту подальших успіхів на науковій ниві!


Катерина Алексеєва,
доцент кафедри виробничого
та інвестиційного менеджменту

 

 

 

 

   

  

  

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook