Новітні рішення для моніторингу лісів Чорнобильської зони відчуження

10 листопада 2021 року
     У режимі онлайн відбувся науковий вебінар «Моніторингу лісів Чорнобильської зони відчуження» за участі вчених Міжнародного інституту системного прикладного аналізу (International Institute for Applied Systems Analysis, IIASA, Австрія) та Національного університету біоресурсів і природокористування України (НУБіП України), зокрема ННІ лісового і садово-паркового господарства та УкрНДІ сільськогосподарської радіології.

     На початку вебінару доктор Флоріан Кракснер (Florian Kraxner) зробив історичний фокус на основних етапах понад тридцятирічної співпраці наукових установ для вирішення проблем менеджменту та оцінювання екосистемних послуг лісів.

  Основою вебінару була доповідь Максима Мацали, аспіранта кафедри таксації лісу та лісового менеджменту НУБіП України, яка підготовлена за результатами спільного українсько-австрійського науково-дослідного проекту “Disturbances impact on forest ecosystem services of Chornobyl Exclusion Zone” (керівники – професори Щепащенко Д.Г. та Білоус А.М.). Проект виконаний за підтримки Міністерства освіти і науки України та OeAD-GmbH.

    На вебінарі вчені обговорили основні проблеми моніторингу лісового покриву та біометричних параметрів молодих чорнобильських лісів за допомогою даних дистанційного зондування, а також можливості підвищення продуктивності їхніх екосистемних послуг.
     Максим представив учасникам семінару створений ним вебресурс на українській (https://arcg.is/1nHDCX) та англійській мові (https://arcg.is/1v8yO50), який містить основні картографічні матеріали дослідження для широкого кола зацікавлених користувачів.

     Ключові питання про дослідження лісових екосистем зони відчуження озвучив професор Анатолій Швиденко. У дискусії вчені наголосили, що зміни клімату продовжують загрожувати дуже вразливим, одновіковим, однорідним за структурою лісам Чорнобильської зони відчуження. Порушення в лісових екосистемах сприяють мозаїчності та просторовій трансформації лісових екосистем. Природоохоронний режим територій, забруднених після катастрофи (1986 р.), з обмеженим доступом людей та економічною діяльністю, до цього часу спричиняє сукцесії лісів на покинутих сільськогосподарських угіддях у Чорнобильській зоні відчуження.

     Дані дистанційного зондування значно полегшують моніторинг появи нових лісів або втрати лісового покриву протягом останніх 35 років. Щільні тимчасові ряди Landsat показали високий потенціал для аналізу природних порушень та впливу людини (https://www.mdpi.com/1999-4907/12/8/1024). Дослідження показали, що даних Sentinel-2, оброблених за допомогою різних непараметричних підходів, достатньо, щоб передбачити біометричні параметри нових молодих лісів (https://doi.org/10.1080/02827581.2021.1890816). Разом з тим, необхідні подальші наукові дискусії для вирішення майбутніх проблем у вивченні та збереженні Чорнобильських лісів.

     Дослідна група висловлює велику подяку за сприяння проведенню досліджень особисто професору Валерію Кашпарову й усьому колективу УкрНДІ сільськогосподарської радіології, а також науковій групі доктора Руперта Зайдла (Rupert Sield, BOKU, Відень).

Довідково:
Максим Мацала отримав ступінь магістра в Національному університеті біоресурсів і природокористування України в 2017 році, також навчався в Шведському університеті сільськогосподарських наук (Альнарп, Швеція). З 2018 року виконує дослідження «Динаміка лісового покриву Чорнобильської зони відчуження» в НУБіП України (керівник – проф. Андрій Білоус). Максим отримав стипендію Ернста Маха (2020) для проведення досліджень в Університеті природних ресурсів і наук про життя (BOKU, Відень) під керівництвом професора Руперта Зайдла (Rupert Sield).

Андрій Білоус,
завідувач кафедри таксації лісу
та лісового менеджменту

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook