Відкриті лекції для магістрів на факультеті ІТ – креативно, науково, дискусійно

28 жовтня 2021 року

Лекція, як метод навчання - це певний спосіб цілеспрямованої реалізації освітнього процесу. Відповідно до Закону України «Про вищу освіту» одним із основних видів навчальних занять в університеті є лекція, яка призначена для сприяння засвоєнню студентом теоретичного матеріалу, системи знань зі спеціальності, формування у нього широкого професійного кругозору і загальної культури. Із метою пропагування інновацій в лекціях, аналізу лекторської майстерності, передавання досвіду колегам, особливо молодим, на факультеті інформаційних технологій розроблено графік відкритих лекцій, за яким кожна кафедра має такі активності провести та запросити на них широке коло учасників.

Так, за минулий місяць проведено три відкриті лекції в очному та дистанційному форматі для студентів факультету інформаційних технологій та ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження викладачами нашого факультету.

В рамках проведення тижня відкритого доступу 27 жовтня 2021 року д.пед.наук, професорка кафедри інформаційних систем і технологій Олена Кузьмінська провела відкриту лекцію на тему «Відкритий доступ: засоби підтримки наукової комунікації».

Лекцію проведено для магістрів спеціальності «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка» І року навчання в рамках вивчення дисципліни «Інформаційні технології». В дистанційному форматі викладачка ділилася своїми знаннями та досвідом у царині підготовки наукової роботи магістрів та інструментів наукової комунікації. На лекції було розглянуто питання відкритості на різних етапах проведення магістерського дослідження та огляду інструментів підтримки наукової комунікації.

До лекції долучилися заступник декана факультету ІТ Наталія Клименко та заступник директора ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження Семен Волошин.

Результати опитування студентів та викладачів по закінченню заняття підтвердили високий рівень, інтерес до цих питань та інтерактивний характер проведеної лекції (50 балів за студентськими анкетами оцінювання та 98 балів від викладачів).

15 жовтня 2021 року на запрошення професора кафедри компютерних систем, мереж і кібербезпеки д.ф.-м.н. Володимира Малюкова відбулася відкрита лекція для магістрів першого року навчання спеціальності «Комп’ютерна інженерна» на тему «Математичні моделі в системах підтримки прийняття рішень при застосуванні методів теорії ігор» з дисципліни «Інтелектуальний аналіз даних».

 

  

Лекція розпочалася з обговорення ігрових моделей як апарату інтелектуального аналізу даних для підтримки прийняття рішень щодо інвестування в сферу захисту інформації та кібербезпеки. У подальше обговорення цікавої наукової тематики магістерських досліджень долучився завідувач кафедри, професор Валерій Лахно та декан факультету Олена Глазунова. Лекція викликала жвавий інтерес як серед студентів, так і серед колег факультету інформаційних технологій, зокрема обговорювали лекцію заступник завідувача кафедри Дмитро Касаткін, заступники декана Наталія Клименко, Андрій Блозва, доценти кафедри Вадим Шкарупило та Борис Гусєв. Як підсумок – результати оцінювання лекції викладачами (94 бали) та студентами (45 балів).

Кафедра економічної кібернетики та доцентка кафедри Катерина Тужик пропонувала для магістрі 1 року навчання за ОПП «Економічна кібернетика 11 вересня 2021 року лекцію з дисципліни Моделі управління проєктами на тему «Пошук фундації та написання проектної заявки».

 

На лекції обговорювалось проблемне питання щодо існування інституту незалежним експертів в Україні, питання академічної мобільності та написання проєктної заявки до міжнародних фундацій. І хоча в цій групі всього 6 слухачів і дисципліну вони вивчають за індивідуальним графіком, але дискусія виявилася жвава, з елементами перевернутого навчання, адже студенти ділились і своїми міркуваннями, більшість з них працюють і вже мають досвід роботи в проектах. До обговорення результатів лекції долучився завідувач кафедри Дмитро Жерліцін, заступник декана Наталія Клименко, професор кафедри Андрій Скрипник, доценти кафедри Людмила Галаєва, Наталія Рогоза, Тетяна Коваль. Лекція була належно оцінена студентами, завідувачем та викладачами кафедри. За результатами анкетування студентів лекція оцінена на 49 балів, викладачів –95 балів.

Під час проведення відкритих лекцій викладачі використовували засоби унаочнення, зорієнтували студентів до роботи з наявним навчально-методичним забезпеченням дисципліни: навчальними посібниками, підручниками, методичними матеріалами до вивчення курсу, тощо, з метою їх використання для самостійної роботи з вивчення дисципліни.

Обговорення відкритих лекцій стали предметом розгляду на засіданні навчально-методичної ради факультету з відгуками завідувачів, зауваженнями та пропозиціями щодо покращення.

Наталія Клименко, 
заступник декана факультету інформаційних технологій

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook