Навчання аспірантів факультету харчових технологій за темою: «Управління і контроль якості та розробка стандартних операційних процедур»
Аспіранти факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК Тетяна Розбицька та Владислав Дудченкоз 10 по 14 лютого 2020 року взяли участь у семінарі "Системи управління якістю: управління і контроль якістю та розробка стандартних операційних процедур (СОП)" в рамках концепції «Єдине здоров'я».
Програма семінару включала такі теми:
День 1: |
Сесія |
Tема |
|
||
9:30 – 10:00 |
|
Реєстрація і збір проєктів СОПів |
|
||
10:00 – 10:30 |
|
Попереднє тестування |
|
||
10:30 – 10:50 |
1 |
Вступ, цілі та очікування |
|
||
10:50 – 11:30 |
2 |
Приміщення та лабораторна безпека |
|
||
11:30 – 11:45 |
|
Перерва на каву |
|
||
11:45 – 13:00 |
3 |
Обладнання |
|
||
13:00 – 14:00 |
|
Перерва на обід |
|
||
14:00 – 15:15 |
4 |
Закупівлі та інвентарний облік |
|
||
15:15 – 16:15 |
5 |
Поводження зі зразками та їх транспортування |
|
||
16:15 – 16:30 |
|
Перерва на каву |
|
||
16:30 – 17:00 |
6 |
Контроль якості – введення |
|
||
17:00 – 18:00 |
7 |
Контроль якості – кількісний метод |
|
||
День 2: |
Сесія |
Tема |
|
||
9:00 – 10:15 |
8 |
Контроль якості – якісний метод |
|
||
10:15 – 11:30 |
9 |
Оцінка якості в лабораторії |
|
||
11:30 – 11:45 |
|
Перерва на каву |
|
||
11:45 – 13:00 |
10 |
Зовнішня оцінка якості в лабораторії |
|
||
13:00 – 14:00 |
|
Перерва на обід |
|
||
14:00 – 15:15 |
11 |
Норми та акредитація |
|
||
15:15 – 16:30 |
12 |
Управління персоналом |
|
||
16:30 – 16:45 |
|
Перерва на каву |
|
||
16:45 – 18:00 |
13 |
Обслуговування замовників |
|
||
День 3: |
Сесія |
Tема |
|||
9:00 – 10:15 |
14 |
Управління позаштатними ситуаціями |
|||
10:15 – 11:30 |
15 |
Постійне поліпшення системи управління якістю |
|||
11:30 – 11:45 |
|
Перерва на каву |
|||
11:45 – 13:00 |
16 |
Управління документацією та записами |
|||
13:00 – 14:00 |
|
Перерва на обід |
|||
14:00 – 15:15 |
17 |
Управління інформацією |
|||
15:15 – 16:30 |
18 |
Організація |
|||
16:30 – 16:45 |
|
Перерва на каву |
|||
16:45 – 18:00 |
19 |
Групове обговорення питань поліпшення системи управління якістю в лабораторії та пріоритизації цілей та завдань |
|||
День 4: |
Сесія |
Назва |
9:00 – 11:00 |
20 |
Розробка, оцінка, валідація та впровадження Стандартних операційних процедур (СОП) |
11:00 – 11:15 |
|
Перерва на каву |
11:15 – 12:00 |
21 |
Роль СОП у системі управління якістю |
12:00 – 13:00 |
22 |
Роль СОП у системі управління біоризиками |
13:00 – 14:00 |
|
Перерва на обід |
14:00 – 14:30 |
23 |
Групове обговорення ідей – Розробка переліку СОП |
14:30 – 16:00 |
24 |
Розробка стратегії написання та підтримки СОП |
16:00 – 16:15 |
|
Перерва на каву |
16:15 – 18:00 |
25 |
Інтерактивна сесія – Структура та розробка СОП |
День 5: |
Сесія |
Назва |
9:00 – 10:00 |
26 |
Поради щодо написання короткого однозначного документа |
10:00 – 11:00 |
27 |
Інтерактивна сесія – Розгляд прикладу погано написаної СОП |
11:00 – 11:15 |
|
Перерва на каву |
11:15 – 12:00 |
28 |
Валідація та контроль змін у СОП |
12:00 – 13:00 |
29 |
СОП як навчальний документ |
13:00 – 14:00 |
|
Перерва на обід |
14:00 – 16:30 |
30 |
Інтерактивна сесія – написання СОП |
16:30 – 16:45 |
|
Перерва на каву |
16:45 – 17:30 |
|
Заключне тестування та оцінка знань учасників |
17:30 – 18:00 |
|
Підведення підсумків та закриття семінару |
Семінар пройшов від імені Програми зменшення біологічної загрози (ПЗБЗ), що виконується як частина співпраці між Урядом України та Сполучених Штатів Америки, та проводиться компанією «Блек енд Вітч» (B&V).
Проводили п’ятиденне навчання спікер, міжнародний науковий експерт Мартін Адамс, GSSHealth, керівник Програми глобальної охорони здоров’я разом із співробітниками компаній B&V/Metabiota.
Семінар спрямований на розвиток навичок з управління та контролю якістю і створення СОП, необхідних для кінцевої акредитації лабораторії, шляхом надання допомоги з початкової розробки СОП і впровадження СУЯ.
Упродовж реалізації програми всі учасники мали унікальні можливості для власного професійного розвитку, та збагачення досвіду завдяки зусиллям іноземного експерта, а також безперешкодному спілкуванню із колегами учасниками.
Дякуємо всім організаторам за професійно надану інформацію по навчанні, за час та знання, витрачені на нас. Дякуємо за поради, розуміння, терпіння і чудове роз’яснення матеріалу.
Навчання пройшло із задоволенням, легко, цікаво.
Бажаємо Вам здоров’я, терпіння і професійного росту.
Тетяна Розбицька
асистент кафедри стандартизації та
сертифікації сільськогосподарської продукції