Корисні експерименти з виробництва квасів
На кафедрі бджільництва НУБіП України постійно триває активна експериментальна робота, спрямована на вдосконалення технологій переробки продукції бджільництва та впровадження нових підходів до використання бджолиних продуктів у харчовій промисловості.
До досліджень активно залучені не лише викладачі та аспіранти, а й студенти, які мають змогу застосовувати набуті знання на практиці. Саме поєднання наукового підходу й творчості молоді стає запорукою появи нових цікавих ідей.
У межах вивчення дисципліни «Переробка продукції бджільництва» студенти виконують власні експерименти, спрямовані на розробку нових продуктів із використанням бджолиних дарів. Так, у попередні роки було виготовлено різні види питних та ставлених медів із додаванням соків смородини, яблука, вишні, горобини та інших ягід.
Цього року напрям практичних досліджень було розширено. Враховуючи, що на кафедрі створено унікальну колекцію медоносних та пилконосних рослин — понад 160 видів, студенти вирішили використати їх потенціал у новому експерименті — виготовленні квасів на основі медоносної флори.

З ініціативи студентів-магістрів та за підтримки завідувачки навчальної лабораторії Валентини Головецької і Ліни Очередько, було виготовлено перший дослідний зразок — квас із додаванням квітів чорнобривців. Напій отримав приємний аромат, насичений бурштиновий колір і м’який освіжаючий смак із медово-трав’яними нотками.
Під час Дня відкритих дверей, який відбувся у п’ятницю, студенти першого курсу магістратури кафедри бджільництва презентували свій продукт гостям факультету. Відвідувачі мали змогу не лише взяти участь у майстер-класах, а й скуштувати виготовлений квас. Напій отримав схвальні відгуки, а гості — серед яких були школярі з Богуслава, Немішаєвого та інших міст — із задоволенням поділилися враженнями у соціальних мережах, відзначивши теплу атмосферу і гостинність кафедри.


Такі практичні заняття не лише допомагають студентам краще зрозуміти технологічні процеси переробки продуктів бджільництва, а й розвивають креативність, ініціативність і вміння працювати в команді. Вони сприяють формуванню фахівців нового покоління — професіоналів, які поєднують наукові знання, практичні навички та любов до своєї справи.
Ігор ГОЛОВЕЦЬКИЙ,
доцент кафедри бджільництва