Університет напередодні суворіших карантинних обмежень: зона ще не помаранчева, але вже й не зелена

September 20, 2021
     Морально-психологічний клімат серед студентів університету потребує поліпшення, і це треба робити негайно! Нашій студентській молоді треба брати приклад з херсонської школярки Вікторії Панченко, яку в США офіційно назвали генієм і яка задекларувала бажання навчатися в НУБіП. Саме з цього і розпочав ректор Станіслав Ніколаєнко нараду з деканами факультетів і директорами ННІ, присвячену актуальним найближчим завданням колективу університету. Обговорювався наказ щодо організації практичного навчання у першому семестрі, який ректор ще не підписав – і виробити з цього питання загальну думку.

 

  

  

     На порядку денному пунктом першим була організація освітнього процесу в умовах карантинних обмежень. З детальною інформацією з цього приводу учасників наради ознайомив проректор з науково-педагогічної роботи Василь Шинкарук. В університеті до очного навчання приступають 2200 третьокурсників, 1686 четвертокурсників і 1310 магістрів другого року навчання. Тобто аудиторії і коридори навчальних корпусів будуть перевантажені, і тут слід максимум уваги приділяти дотриманню санітарно-епідеміологічних умов. При цьому максимальна увага, підкреслив Василь Шинкарук, – практичній підготовці.

  

     Щодо магістратури. Наприкінці цього року її закінчують 2294 магістри. Що ж буде з магістратурою у році наступному, коли у 2022 році університет закінчують 1841 бакалавр? Тож цьому питанню, зокрема залученню випускників бакалаврату з інших вишів, у деканатах та директоратах мають приділяти максимум уваги. Йшлося також про необхідність забезпечувати максимальною кількістю заяв консультативно-підготовчі курси: на сьогодні їх всього 30.
     Питанням другим на порядку денному була організація і проведення Дня відкритих дверей. Підхід до цього, сформульований Станіславом Ніколаєнком, має бути таким: хай хоч каміння з неба, але ми цей захід провести мусимо! А поки те каміння не посипалося долі, як того вимагає закон земного тяжіння, – проректор з науково-педагогічної роботи та розвитку Сергій Кваша озвучив програму цьогорічного Дня відкритих дверей, що пройде на стадіоні за якийсь тиждень. Повертаємося до попереднього формату цього заходу: – в робочий день, за участю Київської обласної державної адміністрації та ОТГ Київщини.

  

     Сергій Кваша також інформував з питання необхідності дотримання санітарно-епідеміологічних вимог, ситуації із захворюванням на COVID-19. Він нагадав, що університет зможе працювати при наявності 80% вакцинованих викладачів. Але якщо на механіко-технологічному факультеті цей показник сягає 84% чи в ННІ лісового і садово-паркового господарства понад 76%, то є група факультетів, де він суттєво менший. Тож не випадково очільник університету зобов’язав директорів ННІ та деканів факультетів щодня підбивати підсумки з подальшим наданням інформації.

     А яка ж нарада, де б не прозвучали фінансові питання? От і цього разу проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадим Ткачук зачепив питання несплати за навчання: на сьогодні ці борги складають порядку 4 мільйонів гривень. Більш приємні цифри назвав проректор з наукової роботи та інноваційної діяльності Вадим Кондратюк: спецфонд: за останній час поповнився на 10 мільйонів гривень, але, знову ж таки, зусиллями одних факультетів та ННІ при абсолютній апатії ряду інших.

  

     Проректор з навчально-науково-виробничих питань і адміністративно-господарської діяльності Валерій Іщенко звернув увагу на те, що з похолоданням помітно зріс обсяг енергоспоживання. Це показує нова система його обліку.

     Вересень закінчується, і за якийсь тиждень – засідання вересневої вченої ради. Чим воно має бути наповнене, говорила учений секретар Оксана Барановська.

     Підсумовуючи, Станіслав Ніколаєнко визначив для учасників наради конкретні завдання. Серед них – максимальне дотримання санепідправил, наповнення спецфонду, дотримання дисципліни – як навчальної у студентів, так і виробничої у науково-педагогічних працівників, закликав готувати і подавати пропозиції щодо зміцнення матеріально-технічної бази, необхідних ремонтів на наступний рік (причому повинні бути договори матеріальної відповідальності). Питання магістратури повинно бути чи не головним у навчальному процесі: 90 відсотків випускників бакалаврату мають навчатися в магістратурі, а щоб незнання іноземної не стало цьому на заваді – приділяти їх вивченню належну увагу. Директори і декани не повинні забувати і про важливість профорієнтаційної роботи: доведіть її хоча б до кінця поточного року.

     Тож завдань більш ніж треба. Було б бажання їх виконувати…

Валентин Обрамбальський
 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook