Професіонали-практики у освітньому процесі підготовки магістрів за ОПП «Агрохімсервіс у прецизійному агровиробництві»

November 26, 2020
     У рамках реалізації співпраці із агробізнесом навчального проекту «Agristart» 24 листопада своїм професійним досвідом поділився головний агрохімік компанії «Agrilab» Олексій Тарасенко із магістрами ОПП «Агрохімсервіс у прецизійному агровиробництві», провівши майстер-клас із діагностики азотного живлення рослин online у межах викладання дисципліни «Фізіологія і діагностика живлення рослин».

     На початку своєї розповіді Олексій Тарасенко розкрив значення діагностики азотного живлення, звернув увагу на культури, для яких вона найбільш необхідна, а також на тенденції розвитку цього напрямку в Україні і у зарубіжних країнах.

     На живлення рослин впливає безліч факторів, серед яких і глибина посіву, форма добрива, спосіб їх внесення та поширення у грунті тощо. Олексій Володимирович обґрунтував свої твердження практичними прикладами із внесення КАС і безводного аміаку щодо різниці розподілу азоту у ґрунтах залежно від виду добрива, їх впливу на азотний кредит ґрунту, що обумовлюється різною швидкістю дифузії добрив у грунті.
     Олексій Володимирович представив сучасний алгоритм планування, проведення діагностики азотного живлення рослин, вказуючи на значення, переваги та недоліки, практичні нюанси підбору методів діагностики, важливість їх поєднання, роль відео-звітів для вірного розуміння ситуації на полі для трактування фахівцем отриманих результатів. Крім того, він окремо виділив питання використання індексів NDVI, EVI, LAI для діагностики азотного живлення рослин, важливості дотримання методики відбору зразків досліджуваних об’єктів, принципів роботи портативних лабораторій La Motte SCL 12 і Soil Scan 360, в також іншого сучасного інструментарію і мобільних додатків. До того ж, головний агрохімік продемонстрував роботу агро-порталів, довівши їх значення для фахівців у накопиченні і аналізі даних для прийняття дієвих управлінських рішень.

     На останок, Олексій Володимирович наголосив на важливості професійних знань, які студенти зараз здобувають в університеті, і відсутності часу в умовах виробництва наздоганяти прогалини через неефективну самоорганізацію навчального процесу студентами. І побажав вчитись і ще раз вчитись, 1,5 року не так вже і багато.

     Майстер-клас, проведений професіоналом-практиком, ще раз переконав студентів, що вони обрати складну аналітичну професію, водночас цікаву і високотехнологічну, яка постійно від них вимагатиме професійного розвитку і ефективного використання часу.
     Тож, щиро дякуємо Олексію Володимировичу за цінну інформацію та професійний досвід. Бажаємо йому професійного розвитку і чекаємо на нові цікаві заняття!

 

Надія Бордюжа,
доцент кафедри агрохімії
та якості продукції рослинництва ім. О.І. Душечкіна


Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook