ДИСТАНЦІЙНЕ ВИКЛАДАННЯ ДИСЦИПЛІН КАФЕДРОЮ ОБЛІКУ ТА ОПОДАТКУВАННЯ ДЛЯ САМОВДОСКОНАЛЕННЯ ТА САМООСВІТИ СТУДЕНТІВ В УМОВАХ КАРАНТИНУ

March 23, 2020

 Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів від 11 березня 2020 р. № 211 «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19» та наказу ректора НУБіП України від 11.03.2020 р. № 247 «Про заходи у НУБіП України у зв’язку з оголошенням карантину», викладачами кафедри обліку та оподаткування економічного факультету проводиться навчання студентів дистанційно із використанням освітнього порталу університету «Elearn», а також шляхом електронного листування, спілкування у створених групах через месенджери Viber, Telegram, WhatsApp та інших сучасних сервісів та технологій.

 Одразу ж після запровадження карантину усім студентам було повідомлено про організацію навчання у дистанційній формі.  Сформований графік навчальних занять та визначені терміни виконання завдань дозволили активізувати діяльність студентів. 
 

  

    Для студентів спеціальності «Облік і оподаткування» освітніх ступенів  «Бакалавр» та «Магістр» дистанційно проводяться заняття з дисциплін: «Теорія бухгалтерського обліку», «Внутрішній контроль діяльності аграрних формувань» (викладачі – професор Є.Калюга, доцент Т. Гуренко), «Фінансовий облік» (викладачі – доценти Н. Кузик та К. Шевчук), «Облік в банках» (доцент С. Дерев’янко), «Організація бухгалтерського обліку» (доценти Т. Слєсар, С. Олійник),  «Звітність підприємств» (ст. викл. Германчук., доцент О. Боярова), «Облік і звітність в оподаткуванні» (доценти О. Ганяйло, С. Дерев’янко) та інші (відповідно до розкладу).

 
 

    Незважаючи на карантин, науково-педагогічні працівники кафедри обліку та оподаткування і студенти економічного факультету постійно спілкуються, обговорюють не лише питання, визначені програмою вивчення дисципліни, але й актуальні зміни в організації і веденні бухгалтерського обліку, які законодавчо закріплені через карантин та ускладнення економічної ситуації в країні. Надзвичайно активне спілкування зі студентами відбувається у форумах атестованих електронних навчальних курсів з дисциплін. Ті студенти, які з певних причин не проглянули вчасно матеріали викладених лекцій, презентацій,  відеоматеріалів або ж не виконали практичні. самостійні чи індивідувальні завдання отримують оперативне сповіщення-нагадування через портал. Доцент кафедри Володимир Литвиненко уже третю лекцію поспіль з дисципліни «Комп’ютерний облік в комерційній діяльності» проводить, використовуючи хмарний сервіс Zoom- meeting.

 

 

Доречно відмітити, що в нинішній ситуації  студенти − майбутні фахівці з обліку і оподаткування −  по-справжньому оцінюють усі  переваги своєї професії, яка, як показує нинішня ситуація,  найкраще з усіх нині існуючих в країні адаптована до роботи у віддаленому режимі. Магістри спеціальності «Облік і оподаткування, а також бакалаври четвертого, третього і, навіть, другого курсів продовжують не лише активний спосіб життя, дистанційно навчаючись, а ще й працюючи за фахом. То ж у них не вистачає часу на депресію та панічні настрої!

Триває робота зі студентами інших факультетів. Зокрема, бакалаври другого курсу спеціальностей «Маркетинг», «Економічна кібернетика» під дистанційним керівництвом доцентів Л. Мельянкової, Т. Гуренко та старшого викладача О.Криворота опановують дисципліни «Облік і аудит» та «Бухгалтерський облік» також через навчальний портал університету «Еlearn». Викладачі, спілкуючись зі студентами, спостерігають неабияке їх зближення в таких непростих карантинних умовах через групове активне спілкування, обговорення ситуаційних завдань, пошуку правильних командних рішень, обговорення, хто перший відзвітувався, а хтось не вийшов на зв'язок і з хвилюючою відповідальністю швидко налаштовують контакти з таким одногрупником чи одногрупницею. 
 

 

 Підсумовуючи, необхідно відмітити, що ситуація. яка зумовлена глобальною пандемією, спричиненої вірусом COVID-19, підтверджує доцільність щорічно зростаючих вимог адміністрації університету, декана факультету Анатолія Діброви, завідувача кафедри обліку та оподаткування Євгенії Калюги до активізації дистанційного навчання. І додатковим засобом з розвитку дистанційної освіти кафедри став відкритий університетом доступ до сервісу Webex Cisco.
 

Досвідом його практичного  використання з викладачами кафедри уже поділився доцент В.Литвиненко. Наразі, можемо стверджувати, що функціонал Webex Cisco зручний і дозволяє відновити «живе» спілкування викладача зі студентами в режимі реального часу під час проведення on-line лекцій, практичних та лабораторних занять.

То ж зичимо і викладачам, і студентам сприймати карантин як резервний спосіб самовдосконалення та самоосвіти з використанням сучасних сервісів і технологій і головне − щоб це відбувалось при гарному здоров’ї!

 

 

 

 

Наталія Кузик ,к.е.н.,
доцент кафедри обліку та оподаткування
 
Олег Криворот,
старший викладач кафедри обліку та оподаткування,

член Національної спілки журналістів України

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook