Дистанційне навчання на агробіологічному факультеті

March 23, 2020
     Використання комп’ютерної техніки у повсякденному житті значно впливає на різні сфери діяльності людства, не є винятком і освітній процес. Сьогодні комп’ютерні технології й електронні навчальні курси (ЕНК) не лише «укріпили позиції», довели свою ефективність, але й стали невід’ємною, важливою складовою навчального процесу! 

     З кожним роком, інтерес педагогів і студентів до дистанційного навчання (он-лайн), а відповідно і до використання ЕНК зростає у геометричній прогресії. Вагомою перевагою електронного курсу є можливість здобувати знання вдома, у зручний час, що стало надзвичайно актуальним і необхідним під час глобальної пандемії спричиненої вірусом COVID-19. Крім того, створення такого курсу не вимагає великих матеріальних затрат, дозволяє охопити велику кількість студентів. Лекції та лабораторні (практичні, семінарські, контрольні, тести ін. структуровані за темами, містять ілюстрації, таблиці, мультимедійні та інтерактивні компоненти, елементи самоконтролю. Дуже важливо, що викладений матеріал можна вдосконалювати і доповнювати. Викладач має зворотній зв'язок з користувачами свого курсу, а тому може контролювати рівень засвоєння матеріалу. На жаль, поки що навчальні курси он-лай не можуть повністю замінити «очне» навчання, особливо, для дисциплін, котрі потребують практичної роботи, наприклад, проведення різних експериментів у лабораторії, у польових умовах.  

     Як показав досвід використання ЕНК співробітниками кафедри аналітичної і біонеорганічної хімії та якості води (кафедрою вже розроблено  17 таких курсів) це значно організовує, дисциплінує та підвищує рівень засвоєння знань здобувачами всіх форм навчання та спеціальностей, а на сьогодні є єдиною альтернативою продовження навчального процесу.

     Усі курси наведені на навчальному порталі.

     Студенти активно працюють над вивченням дисциплін кафедри аналітичної і біонеорганічної хімії та якості води.

     Для більшості освітян час карантину та відсутності занять в аудиторіях став справжнім викликом та пошуком інструментарію для дистанційного навчання. Завдяки платформі Eleаrn, з якою активно працюють студенти і викладачі нашого університету ми мали можливість не зупиняти навчальний процес та ефективно продовжити його в онлайн режимі.

     Викладачі кафедри кормовиробництва, меліорації і метеорології використовують усі можливості дистанційної форми навчання та активно спілкуються зі своїми студентами. Неординарна ситуація вимушеної ізоляції,  дає можливість випробувати нові форми діяльності, знайти слабкі сторони розроблених курсів, удосконалити їх. Окрім звичного формату завдань, тестувань, презентацій з дисципліни «Меліорація земель» запланована скайп конференція з експертами зі зрошувальних технологій.

     Зокрема, професор Григорій Демидась  та старший викладач Леся Бурко   працюють у базі   https://elearn.nubip.edu.ua/course/view.php?id=806 за дисципліною «Кормовиробництво і луківництво».

     Для студентів ОС Бакалавр за спеціальностями 201 Агрономія (викладач доцент кафедри кормовиробництва, меліорації і метеорології Олеся Скриник) проводить курс «Агрометеорологія», 101 Екологія «Метеорологія і Кліматологія», де студентам представлені матеріали лекцій, практичних занять, теми до самостійного опрацювання та виконання індивідуальних завдань. https://elearn.nubip.edu.ua/course/view.php?id=516

 

     Кафедра рослинництва активно підключилася до проведення дистанційної форми навчання за допомогою навчального порталу НУБіП, а також шляхом листування за електронною адресою викладача.

     Так, курс «Технологія виробництва та переробки продукції рослинництва»,  «Рослинництво» (викладач – доцент кафедри рослинництва Леся Гарбар та асистент Богданом Мазуренко) https://elearn.nubip.edu.ua/course/view.php?id=1820. Усі студенти  мають можливість  переглядати матеріали і працювати онлайн.

 

     Також координація роботи проводиться зі старостами груп. Студенти спеціальностей 201 «Агрономія» 203 «Садівництво та виноградарство» із відповідальністю ставляться до поставлених завдань.

     Співробітники кафедри рослинництва активно працюють над написанням статей - зокрема стаття, яка буде опублікована у журналі, який входить в базу Scopus - за матеріалами поданими на конференцію BSE 2020, з дипломниками з підготовки бакалаврських робіт.

     Викладачи кафедри технології зберігання, переробки та стандартизації продукції рослинництва ім. проф. Б.В. Лесика активно проводять заняття. Зокрема, для студентів ОС Бакалавр 3 курсу за спеціальністю 201 Агрономія з дисципліни «Технологія зберігання та переробки продукції рослинництва» (викладачі – доценти кафедри технології зберігання, переробки та стандартизації продукції рослинництва ім. проф. Б.В. Лесика  Анатолій Бобер та Надія Ящук) у системі E-learn https://elearn.nubip.edu.ua/course/view.php?id=742 за період 12.03.2020 по 20.03.2020 рр. згідно розкладу занять та календарного плану вивчення дисципліни було розглянуто тему лекції «Загальні принципи зберігання рослинної сировини», та запропоновано до перегляду навчальний фільм з даної теми. А також згідно розкладу дистанційно проведено 6 пар лабораторних занять на платформі E-learn за темами «Визначення вмісту домішок в зерні та насінні» та «Визначення типів та підтипів зернових культур». Студентам запропоновано написати  тестове завдання з першого змістовного модуля даної дисципліни  та виконати індивідуальні самостійні завдання і надіслати на перевірку в курс. Загальна кількість студентів 90 (активних 51).

 

     Для студентів ОС Бакалавр 4 курсу за спеціальністю 203 Садівництво та виноградарство  з дисципліни «Технологія зберігання та переробки плодів та овочів» (викладач – доцент кафедри технології зберігання, переробки та стандартизації продукції рослинництва ім. проф. Б.В. Лесика  Оксана Завадська) у системі E-learn https://elearn.nubip.edu.ua/course/view.php?id=2760 за період 12.03.2020 по 20.03.2020 рр. згідно розкладу занять та календарного плану вивчення дисципліни було розглянуто тему лекції «Післязбиральна доробка та зберігання бульб картоплі», та запропоновано до перегляду навчальний фільм з даної теми. А також згідно розкладу дистанційно проведено 3 пари лабораторних занять на платформі E-learn за темами 7-8 «Зберігання плодів та овочів у тимчасових сховищах та розрахунки потреби матеріалів» та «Зберігання бульб картоплі, плодів та овочів у стаціонарних сховищах».

     Студенти 19 березня виконали тестове завдання з першого змістовного модуля даної дисципліни, виконали індивідуальні завдання до самостійних робіт з першого модуля 3-4 і надіслати на перевірку в курс.

     Загальна кількість студентів 21 (активних 16 – 76,2 %). 

     Для студентів ОС Магістр спеціальності 203 Садівництво та виноградарство  з дисципліни «Якість і логістика при зберіганні, переробці плодів та овочів» (викладач – доцент кафедри технології зберігання, переробки та стандартизації продукції рослинництва ім. проф. Б.В. Лесика  Оксана Завадська) у системі E-learn https://elearn.nubip.edu.ua/course/view.php?id=1246 за період 12.03.2020 по 20.03.2020 рр. згідно розкладу занять та календарного плану вивчення дисципліни було розглянуто тему лекції «Якість та логістика при зберіганні капустяних, плодових, зеленних овочів та плодоягідної продукції», та запропоновано до перегляду навчальні фільми з даних тем. А також згідно розкладу дистанційно проведено 2 пари лабораторних занять на платформі E-learn за темами 4-5 «Логістичні схеми розміщення плодів та овочів у стаціонарних сховищах та способи створення та регулювання режиму у сховищах різних типів».

     Студенти 18 березня виконали тестове завдання з першого змістовного модуля даної дисципліни  та виконати індивідуальні завдання до самостійних робіт з першого модуля 3-4 і надіслали на перевірку в курс.

     Загальна кількість студентів 11 (активних 7 – 63,6%). 

     Для студентів ОС Бакалавр 1 курсу за спеціальністю 076 Підприємництво, торгівля та біржова діяльність  «Технологія виробництва та переробки плодів продукції рослинництва: технологія зберігання та переробки продукції рослинництва» (викладач – доцент кафедри технології зберігання, переробки та стандартизації продукції рослинництва ім. проф. Б.В. Лесика  Оксана Завадська) у системі E-learn https://elearn.nubip.edu.ua/course/view.php?id=638 за період 12.03.2020 по 20.03.2020 рр. згідно розкладу занять та календарного плану вивчення дисципліни було розглянуто тему лекції «Режими та способи зберігання зернових мас», та запропоновано до перегляду навчальний фільм з даної теми. А також згідно розкладу дистанційно проведено лабораторне заняття на платформі E-learn за темою 4 «Визначення натури зерна на літровій пурці».

     Студенти 19 березня виконали тестове завдання з першого змістовного модуля даної дисципліни  та виконати індивідуальні завдання до самостійних робіт з першого модуля 2-4 і надіслали на перевірку в курс. Загальна кількість студентів 12 (активних 9 – 75%).

     Дисциплину «Основи наукових досліджень», що викладається на кафедрі садівництва ім. проф. В.Л.Симиренка, викладач – проф. Володимир Меженський вивчають 19 студентів спеціальності «Садівництво та виноградарство». Усі матеріали курси викладено на навчальному порталі НУБіП України. За результатами першого модуля проведено оцінювання знань в on-line режимі 12 студентів виконало тестові завдання, причому четверо набрали максимальну кількість балів, 35 з 35. Для кращого спілкування всім студентам надіслано запрошення повідомити свої номери телефонів для створення групи у Вайбер, щоб інтенсифікувати навчальний процес. 

     На навчальному порталі https://elearn.nubip.edu.ua/  розміщені електронні навчальні курси кафедри агрохімії та якості продукції рослинництва ім. О.І. Душечкіна, які містять лекційний і лабораторний матеріал, завдання для самостійної роботи, а також допоміжні відео-матеріали. І саме зараз активно використовуються як студентами так і викладачами для ефективної взаємодії. 

     До того ж спілкування студентів із викладачами здійснюється через використання електронних адрес і месенджерів. Викладачі прагнуть донести знання якнайкраше, використовуючи різні шляхи, зокрема і аудіозаписи.

     Кафедра овочівництва та закритого ґрунту також долучилась до роботи зі студентами з використанням навчального порталу НУБіП України  з вивчення дисциплін «Овочівництво» спеціальності «Садівництво та виноградарство». Проведено лекція на тему «Сучасні технології ирощування коренеплодів родини Селерові» і лабораторне заняття по дисципліні.

   Агробіологічний факультет активно працює у період карантину, використовуємо різні методи!

Оксана Тонха,

декан агробіологічного факультету


Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook