24 жовтня - день народження А. Левенгука - першовідкривача бактерій

24 October 2019, 14:14

Практично усім відомо, що першим побачив бактерії Антоні Левенгук, голандський крамар і винахідник мікроскопа.

Студенти факультету ветеринарної медицини з лекцій по ветеринарній мікробіології, які викладає проф. О.В. Яблонська, уже знають, що перший мікроскоп зі збільшенням у 3-9 разів зробили брати Ганс і Захарія Дженсен. А от Антоніо ван Левенгук створив свій прилад, який збільшував зображення об*єктів у 300 разів, і вдалося це йому завдяки допитливості і унікальній здатності до шліфування лінз.

Народився Антоні ван Левенгук 24 жовтня 1632 року в Делфті в сім'ї майстра-кошикаря Філіпса Тонісзона. Антоні узяв собі прізвище Левенгук за назвою сусідніх з його будинком «Левових воріт» (Leeuwenpoort). Закінчення «гук» у його псевдонімі означає «куточок» (hoek). Батько помер, коли Антоніо було шість років. Мати віддала хлопчика навчатися в гімназію передмістя Лейдена. Дядько майбутнього натураліста навчив його основ математики і фізики. 1648 року Антон відправився до Амстердаму вчитися на бухгалтера, але замість навчання влаштувався на роботу в галантерейну крамницю.

1654 року він повернувся до рідного Делфту, де й жив до самої смерті. Купивши крамницю, зайнявся торгівлею. У 1654 році Левенгук одружився. У подружжя було п'ятеро дітей, але вижила лише одна дитина. Перша дружина Левенгука померла у 1666 році і 1671 року Левенгук одружився вдруге; його друга дружина померла 1694 року. За свідченнями Левенгук дружив з художником Яном Вермером, після смерті якого став розпорядником його спадку.

Опанувавши ремесло шліфувальника скла, Левенгук став відомим майстром і успішним виробником лінз. За своє життя він виготовив більше 500 лінз. Антоні Левенгук створював мікроскопи, що складалися з однієї високоякісної лінзи з дуже короткою фокусною відстанню, в той час такі прості мікроскопи були кращими за багатолінзові мікроскопи, які збільшували проблему хроматичних аберацій.

За допомогою мікроскопів Левенгук проводив передові на ті часи дослідження. Серед іншого Левенгук першим відкрив еритроцити, описав бактерії, найпростіші, сперматозоїди, будову очей комах і м'язових волокон, знайшов і описав багато інфузорій, гідр тощо.


Левенгук помер 26 серпня 1723 року в Делфті й був похований у Старій церкві (Oude Kerk) Делфта.

Джерело: 1, 2 

Підготувала О.В. Яблонська

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook