Агробіологічний факультет

АГРОНОМІЧНА ДОСЛІДНА СТАНЦІЯ

Загальна площа поля – 104, 8 га, ріллі – 95,9 га.

Кафедра агрохімії: загальна площа – 21,3 га, ріллі – 18,9 га;

Кафедра генетики, селекції і насінництва: загальна -27,0 га, ріллі – 25,4 га;

Кафедра кормовиробництва, меліорації і метеорології: загальна – 19,2 га, ріллі – 17,5 га;

Кафедра рослинництва: загальна -21,2 га, ріллі – 19,7 га;

Кафедра землеробства і гербології: загальна – 16,2 га, ріллі – 14,4 га.

 

     Науковці університету представляють стаціонарні досліди кафедр, закладені на дослідному полі. Воно має площу трохи більше 100 га і тут представлені технології вирощування рослин, сортовий склад, колекції, селекція і агрохімія, говорить директор НДІ рослинництва та грунтознавства Ганна Ковалишина. Такий підхід дозволяє вибрати ті сорти і гібриди, які підходять для конкретно наших умов і розробити для них технології вирощування, визначитися з добривами тощо. Крім того, це гарний майданчик для практичної підготовки студенів та аспірантів.

  

 

Основними напрямами наукових досліджень є удосконалення та розробка елементів екологічно безпечних технологій вирощування зернових, зернобобових, технічних і кормових культур, адаптованих до умов Полісся та Лісостепу, з високим коефіцієнтом енергетичної ефективності та отримання конкурентоспроможної продукції; розробка моделей науково обґрунтованих адаптивних систем землеробства, удосконалення системи різноротаційних сівозмін з урахуванням рівня їх інтенсифікації, біологізації в ринкових умовах та різних формах господарювання; створення та вивчення потенціалу продуктивності сортів і гібридів нового покоління сільськогосподарських культур; удосконалення елементів технологій переробки та зберігання продукції рослинництва.

 

Протягом багатьох років на агробіологічному факультеті (до 2009 – агрономічному факультеті) формувалися і діють наукові школи: професорів Арсена Григоровича Михаловського, Миколи Гавриловича Городнього, Михайла Олексійовича Зеленського, Бориса Васильовича Лесика, Олександра Григоровича Яворського, Володимира Івановича Мойсеєнка та ін.

Колектив кафедри  землеробства та гербології на чолі із завідувачем Семеном Танчиком виконують державну і госпдоговірну тематику, а ще триває тісна співпраця із зарубіжними компаніями.

Рослина – живий організм, який себе захищає (наприклад, закриває продихи), а завдання науки – допомогти їй.  Елементами системи живлення займаються співробітники  кафедри агрохімії та якості продукції рослинництва яку очолює Анатолій Бикін.

      Колектив кафедри рослинництва, на чолі із  завідувачем Світланою Каленською, працює над актуальною проблемою оптимізації умов вирощування польових культур за використання нанопрепаратів. Проводиться наукова робота над збереженням та розширенням біорізноманнітя сільськогосподарських культур. Продовжуються багаторічні дослідження щодо розширення напрямів використання продукції хрестоцвітих культур та розробки технологій їх вирощування за заданих параметрів якості, а також дослідження з адаптивності гібридів кукурудзи та їх стійкості до стресових чинників.

 

     Наукові працівники кафедри кормовиробництва, меліорації і метеорології, завідувач Григорій Демидась, працюють над  розробкою енергоощадних технологій вирощування насіння багаторічних бобових трав та зеленої маси в умовах Лісостепу України.

 

   НПП  кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського, завідувач Олександр Макарчук., працюють над проблемами селекції польових культур.

Мета селекційної роботи з кукурудзою – створення та ідентифікація нових самозапилених ліній для одержання гібридів F1 зернового напряму.

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook