Відкрита лекція професора Девіда Віта: цікаво, пізнавально, доступно

16 May 2017, 16:00
 16 травня на факультеті інформаційних технологій відбулася лекція професора університету м. Берген (Норвегія) Девіда Віта на тему «Цінність моделей системної динаміки: Приклади реалізації».
  
      Професор розповів основні принципи системної динаміки, приклади її використання та можливості поєднання з іншим інструментарієм моделювання (економетрією, дослідження операцій, input-output моделями). Девід Віт порівняв процес побудови моделі динаміки світових цін на пшеницю з використанням економетричного апарату та з додатковим включенням моделей системної динаміки. Результати комплексного підходу виявились значно кращими і характеризуються меншими похибками, ніж використання лише регресійних моделей.
      Дуже цікавою була розповідь про впровадження моделей системної динаміки в державне управління. Професор зазначив, що недостатньо є лише побудувати модель. Потрібно оцінювати наслідки рішень за допомогою моделей, оцінюючи зворотній зв'язок від впровадження цих рішень. Було наведено ряд прикладів застосування моделей системної динаміки в різних галузях економіки (аграрний сектор, монетарна політика, екологія, корупція та ін.) для країн різного рівня економічного розвитку. Всі ці моделі дуже актуальні для сучасної України.
      Лекція професора Д.Віта викликала жваву дискусію. Слухачі задали велику кількість цікавих запитань про можливість застосування моделей системної динаміки в різних галузях економіки, про технічні аспекти моделювання системної динаміки (програмне забезпечення, робота з даними та ін.), про можливість вивчення системної динаміки в Україні і за кордоном, а також просили рекомендацій щодо певних аспектів наукових досліджень.
      Аудиторія була дуже вдячна професору за цікаву лекцію і можливість навчитися новому підходу до моделювання соціально-економічних процесів.
  
   Коротка біографія:  Девід Віт випускник Гарвардського університету, був радником двох американських президентів з питань планування стратегії розвитку. Основні напрямки його сучасних досліджень це аналіз економічної ефективності на макрорівні, ціни та монетарна політика з позицій системної динаміки, моделювання процесів на регіональному та національному рівні. Крім того, Девід Віт є власником консалтингової компанії.
 
Негрей Марина, доцент кафедри економічної кібернетики
 

    

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook