Наукові здобутки дипломників кафедри в селекції і генетиці (підсумки 69-тої Всеукраїнської наукової студентської конференції)

March 4, 2016
Кафедра генетики, селекції і насінництва ім. проф. М. О. Зеленського

     2-3 березня на агробіологічному факультеті проходила 69-та Всеукраїнська наукова студентська конференція «Роль науки у формуванні фахівця АПК». В межах конференції на базі кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М. О. Зеленського працювала секція «Селекція і генетика». Керівник секції – доцент кафедри, канд. с.-г. наук Макарчук О.С., секретар – аспірант кафедри Савчук Ю.М.

     Учасників конференції привітав та закликав до активної плідної роботи проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Миколайович Кваша.
     З вступним словом на відкритті секції конференції виступили декан агробіологічного факультету Віктор Олексійович Забалуєв, завідувач кафедри генетики, селекції і насінництва Віталій Леонідович Жемойда. Вони акцентували увагу на доцільності всебічного залучення студентів до науково-дослідної роботи, що сприятиме зростанню їх професійних якостей та підвищенню конкурентоздатності на ринку праці, адже завжди є попит на висококваліфікованих фахівців із селекції і насінництва. А освітня і практична складові є основними засобами формування професіоналів своєї справи.

 

 
     Гостем конференції був директор ННЦ виховної роботи і соціального розвитку Віталій Петрович Коваленко.
     На секцію було подано 28 заявок на участь від студентів НУБіП України, Харківського національного аграрного університету імені В. В. Докучаєва, Вінницького національного аграрного університету та Уманського національного університету садівництва.
     Тематика наукових досліджень молодих науковців стосувалась як класичних селекційних методів (гібридизація, інбридинг, оцінка та добір), так і сучасних перспективних – мутагенез (хімічний, фізичний), використання сомаклональної мінливість при мікроклональному розмноженні в селекції та ін.
 
     Після закінчення роботи секцій відбулося нагородження переможців.
     Дипломами за перше місце нагороджені:
- магістр 1 року навчання Гавронський Іван – «Селекції кукурудзи на технічні цілі в НУБіП України», науковий керівник доц. Жемойда В.Л.;
- магістр 1 року навчання Харківського НАУ імені В. В. Докучаєва Чуйко Дмитро - «Прояв господарсько цінних ознак у мутантних форм соняшнику», науковий керівник проф. Кириченко В. В.
 
За друге місце:
- студентка 4 курсу 1 групи Пузь Аліна -  «Перспективні сорти м'яти перцевої та їх характеристика», науковий керівник доц. Жемойда В.Л.;
- студентка 3 курсу 1 групи Шепель Тетяна -  «Сомаклональна мінливість при мікроклональному розмноженні представників родини орхідних», науковий керівник доц. Башкірова Н.В.
 
За третє місце:
- магістр 1 року навчання Охріменко Іван -  «Ознакова колекція сортозразків пшениці озимої для селекційної роботи», науковий керівник проф. Ковалишина Г.М.;
- магістр 1 року навчання Степанюк Наталія «Цінність інбредних ліній кукурудзи міксерної плазми в умовах Лісостепу України», науковий керівник доц. Макарчук О.С.;
- магістр 1 року навчання Куцак Богдан «Оцінка середньоранніх гібридів кукурудзи в конкурсному сортовипробуванні ННЦ «Інститут землеробства НААН», науковий керівник доц. Сень О.В.
 

Вітаємо переможців та бажаємо натхнення на нові

наукові звершення!

 
Юлія Дмитренко,
асистент кафедри генетики, селекції
та насінництва ім. проф. М. О. Зеленського
 

 

 
 

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook