Природокористування і якість життя - поради лікаря: кращий контроль тиску крові. Дослідження впливу калію та натрію.
Від високого кров'яного тиску (гіпертензії) страждає понад 30% дорослого населення в усьому світі. Він є основною причиною ішемічної хвороби серця та інсульту, а також може призвести до інших захворювань, як хронічна хвороба нирок, серцева недостатність, нерегулярне серцебиття (аритмія) та деменція.
Контроль підвищеного тиску лишається актуальним та невирішеним питанням як для первинної ланки, так і для фахівців з кардіології, неврології, нефрології та інших лікарських спеціальностей.
Зважаючи на масштаб проблеми у вигляді понад 10 млн хворих в Україні, артеріальна гіпертензія ймовірно є найскладнішою проблемою громадського здоров’я нашої країни.
Відомо, що надлишок натрію в харчуванні підвищує артеріальний тиск, тоді як харчування з високим вмістом калію має протилежний ефект.
Щоб зрозуміти взаємозв’язки, дослідники з Університету Ватерлоо провели комп'ютерне моделювання гомеостазу рідини та електролітів у всьому організмі, а також впливу споживання натрію і калію на артеріальний тиск. Його результати були опубліковані в березні 2025 року в American Journal of Physiology-Renal Physiology.
Зазвичай при високому кров'яному тиску радять їсти менше солі. Дослідження показує, що включення в меню продуктів, багатих на калій, як банани або броколі, має більший позитивний вплив на кров'яний тиск, ніж просто скорочення споживання натрію.
Калій і натрій є електролітами: речовинами, які допомагають організму надсилати електричні сигнали для скорочення м'язів, впливають на кількість води в організмі та виконують інші важливі функції.
Первісні люди їли багато фруктів і овочів, і в результаті регуляторні системи нашого організму, ймовірно, еволюціонували так, щоб найкраще працювати за умови харчування з високим вмістом калію і низьким вмістом натрію, вважають автори дослідження. Сучасне харчування, як правило, містить набагато більше натрію і менше калію. Тому частіше зустрічається й високий кров'яний тиск.
Дослідники розробили математичну модель, яка визначає, як співвідношення калію і натрію впливає на організм. А також, як взаємозв'язок між калієм і кров'яним тиском залежить від статі. Науковці виявили, що у чоловіків гіпертензія розвивається швидше, ніж у жінок (до менопаузи). Але чоловіки також частіше позитивно реагують на збільшення калію у співвідношенні до натрію.
Олег Швець, к.м.н., професор,
завідувач кафедри (в.о.) громадського здоров'я та нутриціології
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії